Nie wiem ile osób tu jeszcze "żyje" których mogę pamiętać, ale pozdrawiam wszystkich.

Ostatnio miałem lepsze rzeczy do roboty niż FX, ale z dwa dni temu jak (w ramach rozrywki) napisałem sobie "programik" który miał przewidywać ludzkie ruchy (Taka prostsza wersja kamień, papier, nożyce, bo tylko dwie możliwości). I okazało się, że pokonał, mnie(parokrotnie), żonę, i koleżankę. Nawet jak próbowałem grać losowo (a wiadomo jak to jest z tą ludzką losowością) to też przegrałem, może przypadek, ale jednak nigdy z nim nie wygrałem.
I oczywiście w tym momencie przypomniało mi się o forexie (i mojej ulubionej losowości

Szybko napisałem teścik w którym program miał przewidywać rynek czy pójdzie 10,15,20,25,itd. w górę czy w dól, bez spreadu (bo wiedziałem, że nie wyjdzie

A teraz(koniec wstępu) do rzeczy.
Tak idąc za ciosem stwierdziłem, że może wrócę i znów zacznę bawić się w FX, już na starcie zaskoczyło mnie, że w MT4 jest jakaś obiektowość itp.
I teraz moja prośba, mógłby mi ktoś w max 8 punktach napisać co się zmieniło w ciągu ostatnich 2-3 latach?
Czy Mt4 jest używane, czy może już tylko(czyli w 80%) MT5? Czy inne sensowne rozwiązania? (Chodzi mi głównie o jakieś testy, dane itp.). Jacy teraz brokerzy są na Topie? I chodzi mi o real jak i do nazwijmy to testów. ITd. itd.