Zwykły scalping...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Dadas

Re: Zwykły scalping...

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

Wtedy na M5 masz obraz interesującej ciebie okolicy:
Obrazek

Dadas

Kulfon pisze:Moj błąd to "wiara". Wierzyłem w to ze rynek odbije od SD, mniej wiecej w obszarze w ktorym wchodzilem. To był oczywiscie krytyczny błąd ;) dałem się zrobić jak młody.
Tak, to też zajmuje lata treningu, zanim już przestaniesz w cokolwiek wierzyć, a zaczniesz czytać rynek z wykresu.

Dadas

Kulfon pisze:Moj błąd to "wiara". Wierzyłem w to ze rynek odbije od SD, mniej wiecej w obszarze w ktorym wchodzilem. To był oczywiscie krytyczny błąd ;) dałem się zrobić jak młody.
Jeszcze mnie taka myśl najszła:
Ty rysujesz jakieś strefy, i błąd polega na tym, że koncentrujesz się na tych strefach
zamiast koncentrować się na tym, co robi cena w tych strefach i w ich okolicy.
Strefa to tylko potencjalny poziom reakcji ceny.
Możesz je kreślić, oczywiście, ale patrz co robi cena, nie strefa!

Dadas

Przestudiuj załącznik:
100101.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kulfon »

Kulfon próbował dzisiaj czytać rynek w nawiazaniu do swojej strategii :mrgreen:
Postanowiłem się podzielić swoimi zapiskami :mrgreen:
Wykres historyczny GBPUSD
Myslę ze warto takie coś robić. Jak zregeneruje siły to dalej go go go power rangers.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jeden dobry trend płaci za wszystko.
Obrazek

Dadas

Kulfon pisze:Kulfon próbował dzisiaj czytać rynek w nawiazaniu do swojej strategii :mrgreen:
Postanowiłem się podzielić swoimi zapiskami :mrgreen:
Wykres historyczny GBPUSD
Myslę ze warto takie coś robić. Jak zregeneruje siły to dalej go go go power rangers.
Świetna robota.
Tylko, wiesz co?
To jest o wiele prostsze.
Taką fajną analizę to masz czas robić na sucho, na zimno.
Na gorąco nie zdążysz pierdnąć nawet.

O wiele prościej wziąć skrypt, wrzucić go na ostatnią świecę M15 z trendu.
Masz linię Close i linię Pivot tej świecy.
Patrzeć co robi cena na M1 w tej strefie w stosunku do tych poziomów.
Walnąć EMA 6 i EMA 13 Close do sygnału przecięcia.
Ja to mam zakodowane do tych kolorów na moim wykresie.
Wchodzisz zaraz gdy np. zielona M1 przebije.
SL poniżej strefy.
TP nie ma, trailujesz SL.
Obrazek

Twoja analiza jest super, ale w praktyce do niczego nie przydatna w grze na M5, M1.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Dadas rozumiem, że nie dopuszczasz do siebie myśli, że ktoś może grać inaczej niż Ty? :)
Dadas pisze:Taką fajną analizę to masz czas robić na sucho, na zimno.
o.O Ale takie analizy zazwyczaj robi się na długo przed wejściem w rynek, potem tylko czeka aż cena dojdzie do danego poziomu. Raczej spodziewałbym się tego typu wpisu przez kogoś kto nigdy nie miał do czynienia z robieniem analiz i graniem pod nie.
Dadas pisze:Twoja analiza jest super, ale w praktyce do niczego nie przydatna w grze na M5, M1.
Niby dlaczego? o.O A w jakim stopniu w graniu na M1/M5 pomocne są Twoje analizy zrobione na wykresie hisotrycznym z pokazanymi miejscami gdzie "powinno się" wejść? XD Daj ludziom trochę odetchnąć w ich dziennikach, bo więcej tu Twoich postów niż Kulfona. Może lepiej skup się bardziej na wstawianiu screenów z konta demo w Twoim dzienniku, bo zdaję się, że niektóre zlecenia Ci umykają, no chyba że masz ok. 90% skuteczności przy RR > 1 i jesteś obecnie jednym z najbogatszych ludzi na świecie :)

Dadas

Pablo90 pisze:Dadas rozumiem, że nie dopuszczasz do siebie myśli, że ktoś może grać inaczej niż Ty? :)
Dadas pisze:Taką fajną analizę to masz czas robić na sucho, na zimno.
o.O Ale takie analizy zazwyczaj robi się na długo przed wejściem w rynek, potem tylko czeka aż cena dojdzie do danego poziomu. Raczej spodziewałbym się tego typu wpisu przez kogoś kto nigdy nie miał do czynienia z robieniem analiz i graniem pod nie.
Dadas pisze:Twoja analiza jest super, ale w praktyce do niczego nie przydatna w grze na M5, M1.
Niby dlaczego? o.O A w jakim stopniu w graniu na M1/M5 pomocne są Twoje analizy zrobione na wykresie hisotrycznym z pokazanymi miejscami gdzie "powinno się" wejść? XD Daj ludziom trochę odetchnąć w ich dziennikach, bo więcej tu Twoich postów niż Kulfona. Może lepiej skup się bardziej na wstawianiu screenów z konta demo w Twoim dzienniku, bo zdaję się, że niektóre zlecenia Ci umykają, no chyba że masz ok. 90% skuteczności przy RR > 1 i jesteś obecnie jednym z najbogatszych ludzi na świecie :)
Co do takich analiz, to masz rację, absolutnie.
Tyle, że tutaj jest mowa o scalpingu.
Chyba, że autor się pomylił i nie wie jaki rodzaj trejdowania chce uprawiać.

Co do reszty, masz prawo do swojej opinii.
Ja tylko staram się pomóc.

A moje analizy, te obecne, są w czasie rzeczywistym, nie na historii.
To, co widzisz na ostatnich screenach, jest robione gdy tylko np. M15 się zamknie,
więc to nie ma nic wspólnego z historią, tylko z trejdowaniem w czasie rzezczywistym.

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

@Dadas, jeśli chcesz pomóc, wystarczy napomknąć na co zwrócić uwagę, a nie udzielać się częściej od autora i objaśniać co jest istotne, a co nie. Istotne dla CIEBIE i TWOJEGO systemu, który ma inne założenia w poszukiwaniu setupów niż ten autora dziennika.
Daj chłopakowi pomyśleć samodzielnie, zasugeruj, ale nie bądź nachalny.
Częściej udzielasz się w innych dziennikach, niż w swoim, przypomina mi to trochę Świadków Jehowy - mają tak wspaniałą religię, że zakomunikują o niej każdemu, bez względu czy ten chce, czy nie :wink:

Co do zagrań LIVE... screeny z zamkniętymi zleceniami tym nie są.
Wrzuć screen w momencie wejścia i następny w momencie wyjścia. Jeśli jesteś dobry, screeny to pokażą, ludzie sami zaczną się pytać, co, jak i dlaczego.

@Kulfon - masz zapał, żeby naskrobać taką rozpiskę swojego spojrzenia na rynek :564:
Czego tam IMO brakuje - spojrzenia na wsparcia / opory (nie strefy, a konkretne wartości), zachowanie ceny względem nich (przebicia / obrony) i co potem - kontynuacja czy negacja. Można je rozpoznać po sekwencjach świec, wbrew niektórym pomagają one w tradingu :wink:
Spróbuj poszukać i pomyśleć nad tym, średnie i indyki nie są wymagane, TL wspomagają podjęcie decyzji (wartości do średnich każdy może ustawić swoje, ale ekstrema do kreślenia TL są jedne dla wszystkich... :wink: )

Dalszej wytrwałości i sukcesów.

ODPOWIEDZ