Otworzyłem testowe konto z kapitałem początkowym 1000 zł i postanowiłem wrzucać swoje wpisy tutaj gdyż może poduczę się trochę dyscypliny w tym co robię oraz celem przetestowania wymyślonej przez siebie metody (jeśli jest już gdzieś ta metoda w internecie to przepraszam)
Założenia planu:
- gra krótkoterminowa - max do średniego terminu
- gra metodą wektorową (nie wiem czy jest to gdzieś w necie) - ano wymyśliłem sobie, że na podstawie świec, średniego formowania korpusu świecy i całkowitego czasu świecy da się określić zwrot oraz rodzaj (szybkość) wektora czasu określającego dwie istotne rzeczy: sentyment rynku i dynamikę rynku - określam to za pomocą całkowitego pola powierzchni podwójnej całki po x oraz x gdzie x to wysokość a y to łączny uśredniony czas formowa korpusu - czas TF (wartość bezwzględna) - funkcja użyta do uśredniania to log^2z
- skrót od wektora będę określał jako możliwość 2 scenariuszy - będzie to prostsze dla społeczności forum
a) WL - wektor długi - zwrot w górę, cena cały czas maleje lub rośnie, wyhamowanie dynamiki spadków lub potwierdzenie wzrostu lub utrzymania dynamiki wzrostów
c) WS - wektor krótki - zwrot w dół, cena maleje lub rośnie, wyhamowanie dynamiki wzrostów lub potwierdzenie spadku lub utrzymania dynamiki spadków
- wspomagam się PA oraz poglądowo AT
- dopuszczam max wychylenie 1-5% kapitału, gra stosunkiem 1:1 risk z tym, że pozycje TP będą częściej open
- Admiral markets standard
- dzwignia 1:200
- konto Real
- gra na parach walutowych związanych najczęściej z AUD oraz często z JPY
- nie mam odgórnego celu ani ciśnienia ale fajnie by było sumarycznie w miesiącu wychodzić na + jednak ja osobiście będę zwracał bardziej uwagę na poszczególne tygodnie a więc podsumowania kapitału będą zarówno po każdym wejściu i zamknięciu pozycji jak i po całym tygodniu ujętych transakcji
- planuję kiedyś udostępnić tą metodę w postaci wskaźnika, już począłem pewne poczynania w tym kierunku i mam napisaną część kodu w Pythonie ale póki co jest to w fazie testów więc proszę nie pisać czy udostępnie bo póki co nie ma takiej możliwości
Zaczynamy.
Pierwsza pozycja Long USD / JPY - 102.27, SL 102.10 - obecnie BE, TP open - spodziewam się tutaj przetestowania 102.80
Dlaczego zdecydowałem się wejść w pozycję oraz jeszcze w niej siedzę?
- PA
- LT
- WL+ - nastąpił nagły wzrost dynamiki na rynku (spadków i wzrostów) w piątek ale zaraz po nim pojawił się wektor długi określający w tym przypadku wzrost dynamiki wzrostów lub potwierdzenie wzrostów przy jednoczesnym PA