trza sie cofnać do R1Bemowo1 pisze:kabel na zatwardzeniu
DayTrading: Piątek 16.05.2014
Re: DayTrading: Piątek 16.05.2014
Fakt, że meduza przeżyła 650 milionów lat bez mózgu daje nadzieję wielu ludziom...
W moim też:Mpapiez pisze:Powinieneś jeszcze rzucić okiem na H4 poniżej w załączeniu. Moim zdaniem jesteśmy w bardzo ciekawym miejscu.
https://www.tradingview.com/x/iUUMouJ4/
1) Dlaczego po tak gwałtownym odbiciu ruch nie jest kontynuowany? Gdyby popyt był mocny, cena szybko podążyła by wyżej.
2) Jeśli A jest HH, to dlaczego popyt nie jest w wstanie przebić oporu?
3) Dlaczego jest rywalizacja w punkcie B przy sprzedaży? Cena się osuwa - ludzie sprzedają coraz taniej.
-- Dodano: 16 maja 2014, 15:56 --
To:
i to:Mpapiez pisze:Sprzedaj plotkę kup fakt ?:)
są powiedzonkami frajerów, lepiej trzymaj się od nich z daleka.Mpapiez pisze:Piątki podobno się Risk-off, a to co tutaj widać to ewidentne Risk on.
Trzeba S zamykać na daxsiku , na h1 nie wygląda to na dalszy zjazd w dół.
1) A kto powiedział że nie ma kontynuacji ? Ta wielka świeca nie została jeszcze zanegowana.luxtorpeda pisze:W moim też:Mpapiez pisze:Powinieneś jeszcze rzucić okiem na H4 poniżej w załączeniu. Moim zdaniem jesteśmy w bardzo ciekawym miejscu.
1) Dlaczego po tak gwałtownym odbiciu ruch nie jest kontynuowany? Gdyby popyt był mocny, cena szybko podążyła by wyżej.
3) Dlaczego jest rywalizacja w punkcie B przy sprzedaży? Cena się osuwa - ludzie sprzedają coraz taniej.
2) Nie bardzo rozumiem to pytanie ale ok - generalnie nawet patrząć przez pryzmat świeczki, widać że cena się wsparła na połowie jej wysokości.
3) Bo to jest dobre miejsce na sprzedaż ? To górna banda konsolidacji wiadomo że ci którzy chcą sprzedawać siedzą właśnie tam. Jak by mi z kresek wychodziło S, to właśnie w tych miejscach bym szukał.
Generalnie powiem tak, jasne że szału nie ma, ale jeżeli chodzi o H4 to świeca błyszczy jeszcze mocno.
Mi (podkreślam), z moich kresek więcej wskazuje na tymczasowa L, a że ja gram DT, to głównie interwał M30 mnie interesuje. Ja to nazywam roboczo koszyczek wsparć / oporów, a w tym przypadku pod tą "eLką" koszyczek jest wyjątkowo bogaty i jak narazie 2 ataki utrzymał i to w idealnym miejscu.
A co do powiedzonek, to była taka mała dygresja

Ja na fundamenty praktycznie nie patrze. Za dużo nerwów.
A co oznacza zanegowanie? Wielu nie zwraca uwagi na jeden bardzo ważny czynnik - czas, który również może być negacją. Gdy już cena będzie zanegowana w "klasyczny" sposób, będzie za późno na sprzedaż.Mpapiez pisze:1) A kto powiedział że nie ma kontynuacji ? Ta wielka świeca nie została jeszcze zanegowana.
Skoro jest to dobre miejsce na sprzedaż, czemu oczekujesz że cena pójdzie w gorę a nie w dół?Mpapiez pisze:3) Bo to jest dobre miejsce na sprzedaż ? To górna banda konsolidacji wiadomo że ci którzy chcą sprzedawać siedzą właśnie tam. Jak by mi z kresek wychodziło S, to właśnie w tych miejscach bym szukał.
mam narysowane podobnie, z tą różnicą , że moje linie wybronili póki co (rys z 12:25) i było to okazją do kupowania, teraz w rękach usa, ale u nich czasówki ostro się zgrały więc może być kontynuacja spadkówlaranja pisze:Jak dla mnie DAX raczej w dół - na moim wykresie przebił już linię od góry i zrobił retest od dołu. Poza tym skoro Amerykanie po takim pionowym spadku nie mają nawet siły, żeby odreagować (dobre dane nt. domów, ale indeks Michigan im popsuł humory), to też pójdą w dół, a DAX z nimi. Ale można też przyjąć, że obydwa wykresy są na linii wsparcia, więc szanse są 50/50.
http://oi59.tinypic.com/2ec1c87.jpg DAX 1D
http://oi62.tinypic.com/2mneutd.jpg DAX 15M
edit: Wygląda na to, że wysłałem posta idealnie w dołku.Ale dopóki nie przebiją trwale 9638 to są pod linią.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tak po mojemu odniosę się do Twoich punktów:luxtorpeda pisze:W moim też:Mpapiez pisze:Powinieneś jeszcze rzucić okiem na H4 poniżej w załączeniu. Moim zdaniem jesteśmy w bardzo ciekawym miejscu.
1 - bo w planach jest konsola, a w konsoli jak wiadomo najlepiej wykrwawiają się DM, z kolei SM przeprowadzają akumulację. Wybicie dziś widocznie nie na rękę, zależy na zachowaniu aktualnego kształtu D1 / W1
2 - HH? Nie chodzi czasem o HL? Jeśli tak, to patrz pkt 1, nikt poz tym nie powiedział że HL będzie w miejscu aktualnego pkt A, równie dobrze w niedzielę na otwarciu mogą poprawić dzisiejsze Low o kilka P i ustanowić nowe HL
3 - równie dobrze można powiedzieć że kupują coraz taniej, nie mamy zdecydowanego ruchu, więc oba stwierdzenia są dobre.
350P bez korekty, tańczymy na dolnej TL, H4 z wczoraj to objęcia hossy - tak obiektywnie, miejsce do S, czy B? Osobiście skłaniam się ku B, choć otwartej pozycji nie posiadam.
Hmm, nie bardzo się z tym zgodzę, czas jako taki jest neutralny, nie jest po żadnej stronie. Choć niekiedy zdarzają się sytuacje, gdy pojawi się mocna knaga i potem jest problem, bo nie ma chętnych na kontynuację ruchu, a zjechać ot tak sobie tez nie ma siły, wtedy kilkadziesiąt TF z tego na którym powstała knaga jest polem do jej rozbrojenia, ale robi to cena WESPÓŁ z czasem, nie sam czas.luxtorpeda pisze: A co oznacza zanegowanie? Wielu nie zwraca uwagi na jeden bardzo ważny czynnik - czas, który również może być negacją. Gdy już cena będzie zanegowana w "klasyczny" sposób, będzie za późno na sprzedaż.
Jeśli możesz, to wrzuć screena z negacją czasową, chętnie na to zerknę,
Ostatnio zmieniony 16 maja 2014, 17:35 przez cajto, łącznie zmieniany 1 raz.
1) Dla mnie negacja to zakrycie świeczki. Może i klasyczne podejście, ale sprawdzone.luxtorpeda pisze:A co oznacza zanegowanie? Wielu nie zwraca uwagi na jeden bardzo ważny czynnik - czas, który również może być negacją. Gdy już cena będzie zanegowana w "klasyczny" sposób, będzie za późno na sprzedaż.Mpapiez pisze:1) A kto powiedział że nie ma kontynuacji ? Ta wielka świeca nie została jeszcze zanegowana.
Skoro jest to dobre miejsce na sprzedaż, czemu oczekujesz że cena pójdzie w gorę a nie w dół?Mpapiez pisze:3) Bo to jest dobre miejsce na sprzedaż ? To górna banda konsolidacji wiadomo że ci którzy chcą sprzedawać siedzą właśnie tam. Jak by mi z kresek wychodziło S, to właśnie w tych miejscach bym szukał.
Wyśrubowanie tak mocnej świecy na samym dole (loklanie) jest już sygnałem do "L".
2) Nie czytasz dokładnie tego co napisałem. Powiedziałem że gdybym szukał "S" to właśnie tam, przy górnej bandzie.
Widzisz - ja rozgrywam scenariusze, staram się wyrzucać z głowy osobiste odczucia i przekonania. Jak już wspomniałem, aktualnie mój system inwestowania wskazuje na więcej sygnałów na lokalną "L" niż do sprzedaży. Dokładnie stosunek 5:1.
Aktualne sygnały dla "L"
1) Uformowane mocne wybicie (świeca).
2) Przebicie kanału ( i wejście w konsole, co sygnalizuje słabszy impet spadków)
3) Przebicie lokalnej LT spadkowego ( i wejście w konsole, co sygnalizuje słabszy impet spadków)
4) Respektowanie wsparcia 1.3685 (podwójny test po powrocie, czyli klepanie podłoża)
5) małe młotki na M30
Aktualne sygnały na "S"
1) Opór na ~1.3730, bedący górna bandą rejonu konsolidacji.
To tyle. Sygnały na S mi po prostu wygasły
Uważasz, że rynki są "planowane"? Na jakiej podstawie?cajto pisze:1 - bo w planach jest konsola, a w konsoli jak wiadomo najlepiej wykrwawiają się DM, z kolei SM przeprowadzają akumulację. Wybicie dziś widocznie nie na rękę, zależy na zachowaniu aktualnego kształtu D1 / W1
Ciekawy jestem, kto by tracił pieniądze, żeby narysować kształt świecy, na który nikt poważny nie zwraca uwagi?
Skąd wniosek, że to akumulacja?
Tak, moje niedopatrzenie - miało być HL.cajto pisze:2 - HH? Nie chodzi czasem o HL? Jeśli tak, to patrz pkt 1, nikt poz tym nie powiedział że HL będzie w miejscu aktualnego pkt A, równie dobrze w niedzielę na otwarciu mogą poprawić dzisiejsze Low o kilka P i ustanowić nowe HL
Zdecydowany ruch będzie i nazywa się on "zanegowanie".cajto pisze:3 - równie dobrze można powiedzieć że kupują coraz taniej, nie mamy zdecydowanego ruchu, więc oba stwierdzenia są dobre.