Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Goldi92
Uczestnik
Uczestnik

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: Goldi92 »

No dobrze, mam te 100.000 kupię za wszystko powiedzmy EUR mając nadzieję, że pójdzie do góry o 20 pipsów, tak też się stanie, zamknę transakcję, zarobię 20 jednostek i będę mógł wypłacić maksimum ile pieniędzy ?

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Baton »

Mam kilka rachunków brokerskich a do tego EA które musi działać cały czas w tle. Aby tak się działo należy być cały czas zalogowanych do rachunku. Z tego co się orientuję rozwiązaniem jest instalacja platformy na VPSie, tak? Jaki polecacie i czy da się go bez problemu obsługiwać z maca?

Awatar użytkownika
PipsKong
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: PipsKong »

SuperFOREX pisze:
PipsKong pisze:
PipsKong pisze:Ktoś mi jasno wyjaśni o co chodzi ?:)

otóż przeglądam sobie ostatnio rynek CFD ( na XTB ) i patrzę sobie na akcje Google , w którymś tam momencie cena była około 1200 , później była wypłata Dywidendy i spadły o połowę , ale jak patrze na Nasdaq to te akcje nigdy nie miały ceny 1200 ;/;/ o co tu chodzi ?;/
ponawiam pytanie ;/
W dniu 3 kwietnia był split akcji 2:1
http://stooq.pl/q/?s=googl.us&c=5m&t=l&a=lg&b=0
ot i cała tajemnica :-)

No dobra ;] czyli jak to się ma teraz do tej ceny ?? Nie rozumiem tego zagadnienia ;/
Gdyby jakiś Broker zaproponowałby mi swapy na L i S o podobnej wartości ... Zarobiłbym miliony...
..." Tylko zdechłe ryby płyną z prądem "...
Forex Ty stara ..... !!!!

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

No dobrze, mam te 100.000 kupię za wszystko powiedzmy EUR mając nadzieję, że pójdzie do góry o 20 pipsów, tak też się stanie, zamknę transakcję, zarobię 20 jednostek i będę mógł wypłacić maksimum ile pieniędzy ?
Aby to obliczyć potrzebujesz wiedzieć jaki jest margin (wymagany depozyt) i wielkość pipsa.
Dla pary EUR/PLN możesz maksymalnie otworzyć 0,23 lota. Dla tego wolumenu wartość pipsa = 2,3 zł.
Więc jak pójdzie o 20 pips w twoją stronę to zarobisz: 20 * 2,3 = 46 zł
Przy twoim depozycie będzie to 4,6% na plus.
Ale musisz zwrócić uwagę na spread! Spread dla tej pary to 20 pips i więcej. Więc gdy po otwarciu pozycji pójdzie o te 20 pips w twoją stronę to będziesz dopiero na 0 (a jak broker pobiera prowizję to jeszcze będziesz na minus. brokerzy którzy nie pobierają prowizji mają zawsze większy spread)

wartości margin i pipsa możesz wyliczać sobie z jakiegoś kalkulatora dostępnego w sieci jak ten:
http://www.admiralmarkets.pl/platforma- ... tor-forex/
albo użyć wskaźnika co będzie na bierząco już na platformie pokazywał ile wynosi margin itp.

Docholliday
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Docholliday »

Witam wszystkich.Mam trzy pytania.
1) Jak obniżyć punkty Swap. Czy dźwignia i rodzaj waluty rachunku może mieć wpływ na swapy jesli chodzi o handel walutami , towarami i kontraktami na indexy giełdowe. Którzy brokerzy mają najkorzystniejsze swapy?
2)Proszę mi w prosty sposób wytłumaczyć skąd wziąć dane historyczne np. 5m na NZDUSD do MT4. Korzystam z budowanego centrum historii w MT4 ale tam historia sięga dla krótkich TF maksymalnie kilka miesięcy a chciałbym sięgnąć kilka lat wstecz.
3) Od kilku tygodniu zamiast SL stosuje otwieranie przeciwstawnych pozycji. Przy duzym stresie i szczęsciu wychodze na swoje. Czy jestem w dłuższym terminie w ujęciu statystycznym skazany na porazke?
A może znacie jakiś system lub traderów, którzy z sukcesem grają w ten sposób. Z góry dziekuję za pomoc.

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

PipsKong pisze:
SuperFOREX pisze: W dniu 3 kwietnia był split akcji 2:1

No dobra ;] czyli jak to się ma teraz do tej ceny ?? Nie rozumiem tego zagadnienia ;/
Split, czyli podział akcji. W dniu 3 kwietnia dwukrotnie zwiększyła sie ilość akcji Googla, przy jednoczesnym obniżeniu ich ceny nominalnej oraz ceny rynkowej. Wartość rynkowa całej firmy (tzw. kapitalizacja) nie uległa zmianie w ramach tej operacji.
Innymi słowy, jeśli przed splitem miałeś jedną akcję Googla wartą 1200$, to po splicie na rachunku znalazły sie dwie akcje Googla po 600$ każda. Wartość posiadanych aktywów sie nie zmieniła, ale obniżyła się cena pojedynczej akcji. Za to dwukrotnie wzrosła ilość posiadanych papierów.

Na wykresie dokonuje się w takim wypadku dopasowania danych historycznych, czyli wszystkie kursy sprzed splitu zostały podzielone przez 2. Z tego powodu nie znajdziesz już na zmodyfikowanym wykresie ceny 1200$ mimo, że akcje były notowane po takiej cenie w przeszłości.

tyrol1
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: tyrol1 »

siemka które pary miją dodatni swap?

Awatar użytkownika
PipsKong
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: PipsKong »

SuperFOREX pisze:
PipsKong pisze:
SuperFOREX pisze: W dniu 3 kwietnia był split akcji 2:1

Split, czyli podział akcji. W dniu 3 kwietnia dwukrotnie zwiększyła sie ilość akcji Googla, przy jednoczesnym obniżeniu ich ceny nominalnej oraz ceny rynkowej. Wartość rynkowa całej firmy (tzw. kapitalizacja) nie uległa zmianie w ramach tej operacji.
Innymi słowy, jeśli przed splitem miałeś jedną akcję Googla wartą 1200$, to po splicie na rachunku znalazły sie dwie akcje Googla po 600$ każda. Wartość posiadanych aktywów sie nie zmieniła, ale obniżyła się cena pojedynczej akcji. Za to dwukrotnie wzrosła ilość posiadanych papierów.

Na wykresie dokonuje się w takim wypadku dopasowania danych historycznych, czyli wszystkie kursy sprzed splitu zostały podzielone przez 2. Z tego powodu nie znajdziesz już na zmodyfikowanym wykresie ceny 1200$ mimo, że akcje były notowane po takiej cenie w przeszłości.
Super wyjaśnienie , dzięki ;]
a czy teraz wzrost/spadek ceny tych akcji jest taka sama jak przed splitem, czy adekwatnie jest to o połowę mniejsze?
Chodzi mi o to że jeżeli wcześniej kurs wzrósł o 100 pkt to teraz przy tych samych założeniach wzrośnie o 100pkt czy o 50? ;/
Gdyby jakiś Broker zaproponowałby mi swapy na L i S o podobnej wartości ... Zarobiłbym miliony...
..." Tylko zdechłe ryby płyną z prądem "...
Forex Ty stara ..... !!!!

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

PipsKong pisze:a czy teraz wzrost/spadek ceny tych akcji jest taka sama jak przed splitem, czy adekwatnie jest to o połowę mniejsze?
Chodzi mi o to że jeżeli wcześniej kurs wzrósł o 100 pkt to teraz przy tych samych założeniach wzrośnie o 100pkt czy o 50? ;/
Generalnie cena akcji będzie się wahać o podobne przedziały procentowe. Przeliczając to na bezwzgledne ilości np. centów - wahania beda 2 razy mniejsze.
W przypadku CFDs trzeba sprawdzić u swojego brokera jak zmieniła się specyfikacja kontraktu:
- jesli ilość akcji/mnożnik nie zmieniły się to, wahania będą dwa razy mniejsze,
- jeśli dwukrotnie zwiekszyła się ilość akcji lub mnożnik w kontrakcie, to wahania będa identyczne kwotowo jak przed splitem.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

Do czego służy "data center #3...4...6..21"..itd. w statusie połączenia MT4, i jak z tego korzystać?
Dziękuję i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ