Tak robiłem i niestety platforma nie widzi wgrywanych wskaźników. Na wcześniejszych platformach nie było problemu, dopiero ta nowa nie widzi wskaźników. Po skopiowaniu fizycznie znajdują się w wskazanym przez Pana folderze ale w mt4 ich nie widać. Restart platformy nie pomaga.s_zadora pisze:Przypuszczam że wskaźniki nie zostały jednak wgrane w odpowiednie foldery. Wskaźniki obecnie należy wgrywać w folderze XXX/MQL4/Indicators, gdzie XXX to ścieżka którą najłatwiej uzyskać klikając w platformie z menu głównego opcję Plik/Otwórz Folder Danych. Na różnych Windowsach i na różnych użytkownikach zalogowanych do Windows mogą to być różne foldery.
Operację wgrywania nowych wskaźników warto też uzupełnić restartem platformy aby stały się widoczne.
BOSSAFX
-
- Stały bywalec
Re: BOSSAFX
Co do dyskusji o modelach MM i ECN, handluję wyłącznie automatami, więc jest mi łatwo porównać różnych brokerów, uruchamiając identycznie ustawione EA.
Oprócz Bossy testowałem na rzeczywistych rachunkach siedmiu innych, w modelach MM, STP, ECN i MTF. Efekt nawet mnie trochę zaskakuje, bo gdyby mnie zmuszono do korzystania tylko z jednego brokera, może bym pomarudził ale wybrał Bossę.
Jedynym konkurentem mógłby być MTF, mający realizację zleceń według arkusza, jak na giełdzie (tak jak w handlu po prostu powinno być). Niestety, ich dane historyczne jakie udostępniają w MT4, wyglądają jak pies mojego sąsiada uciekający przed deszczem.
Natomiast dane Bossy mają podobny charakter do tych wieloletnich, które ściągamy z Metaquotes. To pozwala na długoterminowe, wiarygodne testy. Pod tym względem Bossa nie ma żadnej konkurencji, ani w Polsce ani poza Polską. Nawet dane tikowe z Dukasa nie dają tego komfortu, bo są dobre tylko dla Dukasa, gdzie indziej sie nie sprawdzają.
Jeśli o mnie chodzi, byłbym gotów iść na pielgrzymkę, żeby tylko Bossa została przy swoim modelu.
Oprócz Bossy testowałem na rzeczywistych rachunkach siedmiu innych, w modelach MM, STP, ECN i MTF. Efekt nawet mnie trochę zaskakuje, bo gdyby mnie zmuszono do korzystania tylko z jednego brokera, może bym pomarudził ale wybrał Bossę.
Jedynym konkurentem mógłby być MTF, mający realizację zleceń według arkusza, jak na giełdzie (tak jak w handlu po prostu powinno być). Niestety, ich dane historyczne jakie udostępniają w MT4, wyglądają jak pies mojego sąsiada uciekający przed deszczem.
Natomiast dane Bossy mają podobny charakter do tych wieloletnich, które ściągamy z Metaquotes. To pozwala na długoterminowe, wiarygodne testy. Pod tym względem Bossa nie ma żadnej konkurencji, ani w Polsce ani poza Polską. Nawet dane tikowe z Dukasa nie dają tego komfortu, bo są dobre tylko dla Dukasa, gdzie indziej sie nie sprawdzają.
Jeśli o mnie chodzi, byłbym gotów iść na pielgrzymkę, żeby tylko Bossa została przy swoim modelu.
Nie wiem, co w tej wypowiedzi konkretnie chwalisz w Bossie (Metaquotes nie są wyrocznią, jeśli chodzi o dane) ale z tego co widziałem, to Bossa ma słaby feed jeśli chodzi o niektóre instrumenty, np. USD/CAD, co do reszty to nie mam wiedzy.nufnuf pisze:Natomiast dane Bossy mają podobny charakter do tych wieloletnich, które ściągamy z Metaquotes. To pozwala na długoterminowe, wiarygodne testy. Pod tym względem Bossa nie ma żadnej konkurencji, ani w Polsce ani poza Polską. Nawet dane tikowe z Dukasa nie dają tego komfortu, bo są dobre tylko dla Dukasa, gdzie indziej sie nie sprawdzają.
Chwalę dwie rzeczy:luxtorpeda pisze:Nie wiem, co w tej wypowiedzi konkretnie chwalisz w Bossie (Metaquotes nie są wyrocznią, jeśli chodzi o dane)
1) Udostępniają swoje, oryginalne, wieloletnie dane i są to dane pełne, dające zgodność testów z rzeczywistością. Trudno spotkać takiego brokera. Najczęściej dostajemy okrojone dane.
2) Gdy ściągamy dane z Centrum Historii MT4, są to dane Metaquotes, które łączą się z danymi brokera w sposób bez spoinowy, tzn. gdy później korzystasz z danych, nie jesteś w stanie rozróżnić które skąd pochodzą.
Jeśli charakter danych brokera różni się od charakteru danych Metaquotes, testowanie na tak spreparowanych danych nie ma sensu.
Zaletą Bossy jest to, że łączenie ich danych z Metaquotes daje dobre efekty, tzn. strategie zachowują się podobnie na przestrzeni wielu lat.
Hmm, nie wiem co masz na myśli pisząc "słaby feed". Chyba to, że kolejne tiki nadchodzą wolniej. Szybsze wydają się zaletą, ale tylko na pierwszy rzut oka. Znam ludzi, którzy spędzili mnóstwo czasu próbując doprowadzić te rozwichrzone, szybko zmienne dane do postaci trochę wygładzonej, właśnie podobnej do tej z Bossy. Co ciekawe, wygładzanie robili na potrzeby bardzo agresywnych, milisekundowych skalperów.luxtorpeda pisze:Bossa ma słaby feed jeśli chodzi o niektóre instrumenty, np. USD/CAD
Nie korzystam z MT4 i nie mam zbyt dużej wiedzy na temat źródła danych, dlatego nie mogę się odnieść do pierwszej części Twojej wypowiedzi.
W jaki sposób Bossa generuje sobie te dane i na czym polega ich "oryginalność"?nufnuf pisze:Udostępniają swoje, oryginalne, wieloletnie dane
To są Twoje/ich subiektywne doświadczenia i nie powinieneś ich włączać do dyskusji. Sam przyznałeś, że dane są gorszej jakości a to że łączą się jakimiś tam danymi z Metaquotes nie zmienia tego.nufnuf pisze:Szybsze wydają się zaletą, ale tylko na pierwszy rzut oka. Znam ludzi, którzy spędzili mnóstwo czasu próbując doprowadzić te rozwichrzone, szybko zmienne dane do postaci trochę wygładzonej, właśnie podobnej do tej z Bossy. Co ciekawe, wygładzanie robili na potrzeby bardzo agresywnych, milisekundowych skalperów.
To są po prostu dane, które nam dostarczają. Oryginalność danych polega na tym, że dadzą Ci dane od początku swojego istnienia, czyli ponad cztery lata. Jest to zachowanie zupełnie normalne, jakiego spodziewalibyśmy się po każdym brokerze.luxtorpeda pisze:W jaki sposób Bossa generuje sobie te dane i na czym polega ich "oryginalność"?
Jeśli wciąż dziwisz się, że ich chwalę, to weź listę brokerów, zamknij oczy i postaw palec na pierwszym dowolnym. Idę o zakład, że nie wydobędziesz od nich danych od początku ich działalności, a zaledwie z paru ostatnich miesięcy lub tygodni. I nierzadko te które zdobędziesz, będą pełne luk.
Bossa dodatkowo udostępnia ostatnie dane na stronie www, czego nie robi prawie nikt.
Nie, nigdzie nie napisałem, że są gorszej jakości. Musiałeś coś źle zrozumieć. Te dane są właśnie bardzo dobrej jakości.luxtorpeda pisze:Sam przyznałeś, że dane są gorszej jakości a to że łączą się jakimiś tam danymi z Metaquotes nie zmienia tego.
Na jakość nie składa się tylko ilość tików, decyduje o niej:
1) Stopień wstecznej manipulacji, tzn. jak często broker zmienia historyczne dane (te które już się wydarzyły). Jeśli ktoś myśli, że brokerzy tego nie robią, to jest w błędzie.
2) Obecność luk w danych historycznych.
Te wady danych można szczegółowo wyłapać. W praktyce jakość danych sprawdza się badając zgodność testu z rzeczywistością i dla Bossy wynik jest bardzo dobry. A są brokerzy, u których test nawet ostatnich 20 minut rozjeżdża się z rzeczywistością.
O ile dobrze wiem, BossaFx pobiera dane z zewnątrz, dlatego takie dane może mieć każdy inny broker, który będzie korzystał z tego źródła.nufnuf pisze:Oryginalność danych polega na tym, że dadzą Ci dane od początku swojego istnienia, czyli ponad cztery lata. Jest to zachowanie zupełnie normalne, jakiego spodziewalibyśmy się po każdym brokerze.
Rzeczywiście, niektóre ich inicjatywy są interesujące. Ale niestety czasy, kiedy Bossa była innowacyjna mijają powoli. W tej chwili inne DM wprowadzają ciekawsze rozwiązania - np. bezpośredni most pomiędzy Amibrokerem a systemem transakcyjnym (NOL, używany przez Bosse to wybitna porażka), czy np. otwarte API do serwera MT4.nufnuf pisze:Bossa dodatkowo udostępnia ostatnie dane na stronie www, czego nie robi prawie nikt.
Co rozumiesz przez "rzeczywistość"; do czego odnosisz dane Bossy?nufnuf pisze:W praktyce jakość danych sprawdza się badając zgodność testu z rzeczywistością i dla Bossy wynik jest bardzo dobry. A są brokerzy, u których test nawet ostatnich 20 minut rozjeżdża się z rzeczywistością.
Każdy broker daje nam, końcowym klientom, inne dane. Podobne są tylko z grubsza. Trzeba na to uważać, bo strategie potrafią się zachowywać zupełnie inaczej u różnych brokerów i źródło danych brokera nie ma tu znaczenia.luxtorpeda pisze:O ile dobrze wiem, BossaFx pobiera dane z zewnątrz, dlatego takie dane może mieć każdy inny broker, który będzie korzystał z tego źródła.
Np. BRE i BZWBK czerpią z tego samego źródła, a jednak ich dane mają zupełnie odmienne charaktery. Wskaźnik da inne sygnały, strategia postąpi inaczej.
Rzeczywistość to historia transakcji na rzeczywistym rachunku. Zgodność testu z rzeczywistością oznacza, że prawdziwe transakcje wyglądały tak jak te w testach. Dzięki temu można w miarę dobrze planować przyszłość.luxtorpeda pisze:Co rozumiesz przez "rzeczywistość"; do czego odnosisz dane Bossy?
Gdzie się teraz umieszcza wskaźniki?
Umieściłem, Bossafx/MQL4/Indicators i nie działa, nie znajduje ich
Umieściłem, Bossafx/MQL4/Indicators i nie działa, nie znajduje ich
Zrestartowałeś MT4?
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu