BOSSAFX

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
3
9%
Poza paroma minusami są ok
9
28%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
8
25%

Liczba głosów: 32

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Re: BOSSAFX

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

Forexmania pisze:Skoro zlecenie oczekujące buy stop zostało zrealizowane dopiero po luce cenowej, to dlaczego zlecenie take profit zostało zrealizowane po cenie która nie wystąpiła ze względu na lukę cenową?

Czy taka realizacja zleceń jest zgodna z Regulaminem OTC ?
Zastrzegam że nie analizowałem Pana transakcji, ale z opisu wynika że zlecenia zostały zrealizowane zgodnie z polityką realizacji zleceń, którą określa nasz regulamin:
http://bossafx.pl/_gAllery/13/12/03/131 ... in_OTC.pdf
w par. 43 ust. 7, 8, 9.

Zlecenia z limitem (w tym TP) realizowane są zawsze po cenie Klienta. Jedynym wyjątkiem są tu otwarcia sesji na danym instrumencie.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Fx_boy
BossaFx to broker MM. Wszystko ok zrealizowali wg tej polityki handlu: SL zawsze przeskakuje na większy minus a TP wchodzi po cenie. Tę oczywistą różnicę zabiera broker dodatkowo zarabiając na realizacji zleceń a klient traci. Jak broker będzie słabo kwotował instrument na danych to ładnie wyc..ja klientów, bo ticki będę odległe od siebie i SL przeskakuje zawsze a TP realizowany w punkt.

s_zadora
Czy myślicie nad wprowadzeniem oferty zbliżonej choć trochę do STP czy ECN? Mi nie podoba się polityka realizacji zleceń jaką stosujecie, bo uważam ją za nieuczciwą. Rozumiem, że green i inni chcieli ogrywać brokera na złym kwotowaniu, ale żeby aż tak zabezpieczać się? Czy nie możecie zrobić TP na następnym ticku podobnie jak robicie ze SL?
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Na chwilę obecną nie planujemy zmiany modelu. A co do polityki egzekucji zleceń to przecież gdyby ECNy były prawdziwymi ECNami, tj. umieszczały zlecenia swoich klientów w arkuszach, to zlecenia z limitem byłyby realizowane właśnie tak jak u nas. Podobnie jest przecież z tymi zleceniami na GPW. Zatem to raczej Ci z Państwa, którzy uważają ECN za model idealny, powinni apelować do swoich brokerów o poprawną egzekucję zleceń, a przede wszystkim o umieszczanie ich w arkuszach, bo wtedy żadne poślizgi (poza otwarciami sesji) nie mają prawa się zdarzyć - ktoś musi zdjąć z arkusza Państwa oferty, aby cena mogła pójść dalej.
Natomiast co do zleceń typu Stop, to poślizg oczywiście może się zdarzyć ale nie jest prawdą że zdarza się zawsze, jak Pan napisał, sugerując że manipulujemy kursem przy zamykaniu tych zleceń. Liczba ticków czy przeciętny zakres skoku ceny w ticku jest taki sam u wszystkich w określonych warunkach rynkowych, niezależnie od tego czy mają poustawiane stopy czy nie.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

O jakim arkuszu mowa? Bo nie zrozumiałem.. co ma ''prawdziwy' prawdziwy' ECN do arkusza?

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

s_zadora
Odwracasz sytuację.
Ja jako klient korzystam z płynności jaką oferuje broker i handluję na platformie brokera. To broker ma mi dawać płynność a nie moje zlecenia limit są wstawiane do jakiegoś arkusza a zlecenia Stop lecą w kosmos wg brokera, który sobie zakwotuje jak mu się podoba. To jest nieuczciwe.
U żadnego innego brokera egzekucja nie działa tak jak w BossaFx.

Wg standardów na rynku brokerskim FX to zlecenia limit realizujecie jak Market Maker a zlecenia STOP jak STP.

FX to nie giełda akcji. Nikt z klientów nie widzi arkusza. Dajcie chociaż ten arkusz do podglądu a nie wymówki, że w jakiś arkusz wstawiacie zlecenia. Potem wychodzą paradoxy, że otwarcie zlecenia BUY na danych jest 50 pipsów wyżej niż TP 40 pipsów niżej. Parodia FX. Jawne rżnięcie klientów, bo jak to inaczej nazwać?
Poza danymi w czasie normalnego handlu też są przeskoki średnio 0.5 pipsa na waszą korzyść wskutek realizacji zleceń Stop po cenie kolejnego ticka.

Kto ustala te ticki kwotowania?
Broker.
Wy o tym doskonale wiecie, że 0.5 pipsa na każdym zleceniu zbiera się w dodatkowy zysk. Spreadu nie możecie obniżyć, bo arbitrażyści by was wyskalpowali na tak słabym (mała częstotliwość) kwotowaniu ticków. Myślę, że już przy 1 pipsie spreadu na EurUsd wasze kwotowanie nie ma sensu w formie jaka teraz jest.

Idealny model realizacji zleceń na FX to taki, który równo traktuje zlecenia Limit i Stop, czyli aktywacja po cenie wpisanej i realizacja po następnym ticku. Inaczej to jakieś przeszczepy z giełdy akcji i arkuszy zleceń niewiadomego pochodzenia.

luxtorpeda

Nieprzeczytany post autor: luxtorpeda »

Szwajcar pisze:Czy myślicie nad wprowadzeniem oferty zbliżonej choć trochę do STP czy ECN?
Zastanawia mnie moda na ECN/STP, widać marketing firm brokerskich jest bardzo skuteczny. W rzeczywistości ECN/STP to upudrowany MM (podobne praktyki stosowały już bucket-shopy, 100 lat temu).

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Najważniejsze to uczciwe zasady w relacji klient-broker a to zapewnia tylko ECN/STP realizujący zlecenia w milisekundach.
Teraz to już jest standard.

Dobrze, że czas Market Makerów minął i nie trzeba się martwić o czas egzekucji i ciągłe reqouty. Przeanalizuj na czym XTB zbiło swój kapitał w latach do 2008 roku.

Awatar użytkownika
uciekinier
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: uciekinier »

Szwajcar pisze:Najważniejsze to uczciwe zasady w relacji klient-broker a to zapewnia tylko ECN/STP realizujący zlecenia w milisekundach.
Teraz to już jest standard.

Dobrze, że czas Market Makerów minął i nie trzeba się martwić o czas egzekucji i ciągłe reqouty. Przeanalizuj na czym XTB zbiło swój kapitał w latach do 2008 roku.
:clap: :clap: :clap:
"Fundamenty tworza trendy a cena porusza sie w techniczny sposob. Jedno drugiego nie wyklucza"
ZielonaMgiełka

forexnawigator
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: forexnawigator »

Kilka dni temu zainstalowałem na nowo platformę i widzę że zmienił się układ folderów w mt4. Znalazłem folder z wskaźnikami i wgrałem potrzebne mi wskaźniki ale platforma ich w ogóle nie widzi. Co jest przyczyną? Wcześniej na waszej platformie nie było takich problemów.

Dlaczego platforma nie widzi wgrywanych wskaźników?

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Przypuszczam że wskaźniki nie zostały jednak wgrane w odpowiednie foldery. Wskaźniki obecnie należy wgrywać w folderze XXX/MQL4/Indicators, gdzie XXX to ścieżka którą najłatwiej uzyskać klikając w platformie z menu głównego opcję Plik/Otwórz Folder Danych. Na różnych Windowsach i na różnych użytkownikach zalogowanych do Windows mogą to być różne foldery.
Operację wgrywania nowych wskaźników warto też uzupełnić restartem platformy aby stały się widoczne.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

ODPOWIEDZ