Pytanie początkującego o AT

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
donboberto
Uczestnik
Uczestnik

Pytanie początkującego o AT

Nieprzeczytany post autor: donboberto »

Witam, mam do bardziej doświadczonych osób pytanie początkującego. Forexem zainteresowałem się niedawno i obecnie jestem na etapie czytania wszystkiego o rynku aby mieć wiedzę co jest co i co z czym się je. Następnym etapem jest dogłębne zdobywanie wiedzy, głównie z zakresu analizy technicznej. Z tego co dotychczas przeczytałem wynika, że jednymi z najbardziej przydatnych aspektów AT są: trend, poziomy wsparcia i oporu, formacje świecowe i formacje techniczne.

Moje pytanie brzmi: czy wspomniane przez mnie aspekty mogą być wystarczające w pracy regularnego tradera na FX? Nie wiem czy jest sens czytać kilka książek na temat analizy technicznej, jeśli zdecydowana większość technik i wskaźników w nich nauczanych będzie nieprzydatna i nieużywana. Czy możliwe zatem jest skupienie się i poszerzanie wiedzy z zakresu wcześniej przeze mnie wymienionych?

Będę wdzięczny za Wasze przemyślenia i komentarze.

Pozdrawiam,
Robert

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Pytanie początkującego o AT

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Witaj Robercie.

Myślę, że zbyt daleko starasz się sięgnąć wzrokiem. Tak, wymienione przez Ciebie elementy są przydatne w zarabianiu i bardzo wielu skutecznych traderów z nich korzysta. Są także inne metody, ponieważ inwestowanie na Forex ma wiele twarzy. Różne sposoby analizowania i czytania wykresów starają się opisać te same zależności między podażą i popytem, tyle że od innej strony. Zachęcam do nauki, poznawania i przebierania w "uznanych" metodach, a wtedy łatwiej zrozumiesz o co w tym wszystkim chodzi. Nie ma co się łudzić, że będzie to łatwy czy szybki proces, a zakładanie sobie klapek na oczy i działanie na zasadzie "tylko to to i to, a reszta mnie nie obchodzi", na początku może okazać się słabym rozwiązaniem. Trading to szalenie indywidualna sprawa. Spotykając traderów widzę, że wielu z nich zarabia kompletnie różnymi metodami, ale każdy swoją.

Pozdrawiam i powodzenia życzę.
Marcin

ole

Nieprzeczytany post autor: ole »

donboberto pisze:Czy możliwe zatem jest skupienie się i poszerzanie wiedzy z zakresu wcześniej przeze mnie wymienionych?
Tak ale ich używanie jest tak samo łatwe jak rakiety tenisowej do zarabiania pieniędzy na korcie.
Potrzebny jest trening ... dużo treningu.

Podobnie zresztą uważa inny artysta w swoim fachu ;)
https://www.youtube.com/watch?v=jg0pOe7f318

A gdy nieuchronnie będą przychodzić kolejne kryzysy to:
https://www.youtube.com/watch?v=9ALOI63X_CE

Życzę wytrwałości i osiągnięcia celów!

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Całkowicie pomijając aspekty psychologiczne... Aby zarabiać na FX trzeba znaleźć na to sposób, jak w każdym innym biznesie. Z reguły nie wystarczy skorzystać z gotowego przepisu tylko wysilić się trochę bardziej, zdecydować na jakąś innowację, a potem konsekwentnie nad nią pracować. To czy będziesz używał linii trendu czy też zniesień Fibo nie ma większego znaczenia. Są i tacy, którzy stosują tylko wykresy świecowe i linie wsparć/oporów, a inni potrzebują kolejnych 10 wskaźników. Jak napisał Stforex, to bardzo indywidualna dziedzina... :)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

luxtorpeda

Nieprzeczytany post autor: luxtorpeda »

raposo pisze:o czy będziesz używał linii trendu czy też zniesień Fibo nie ma większego znaczenia. Są i tacy, którzy stosują tylko wykresy świecowe i linie wsparć/oporów, a inni potrzebują kolejnych 10 wskaźników. Jak napisał Stforex, to bardzo indywidualna dziedzina...
To ma ogromne znaczenie, bo można stracić wiele czasu na głupoty. Wystarczy kierować się rozumem. Dlaczego stosuję się zniesienia Fibo? Nie spotkałem jeszcze żadnego logicznego uzasadnienia dla stosowania tego narzędzia. Innym przykładem są fale Elliotta, które jak na "solidną" teorię zawierają więcej wyjątków niż reguł. Dziwnym zbiegiem okoliczności ta teoria nie uczyniła jej autora zamożnym człowiekiem.

ODPOWIEDZ