Dziennik Robola

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Re: Dziennik Robola

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

No to zabłyśnij przykładem, gdzie opisuje się piramidowanie strat?

Ja spotkałem się wszędzie z określeniem GRIDu jako uśredniania strat (dokładania do stratnych).
Systemy Martyngałowe korzystają z GRIDu.
Wg mnie GRID to określenie na uśrednianie strat jak i uśrednianie zysków. Chodzi o metodę. W GRIDzie pozycje najpierw przynoszą stratę-gridowanie stratnych pozycji a potem jak kurs wraca to następuje gridowanie zyskownych. Cały proces jaki dzieje się w siatce zleceń to GRID.

A piramidy są od tego, że przyjęło się nazywać duże przekręty finansowe Piramidą finansową, a tam właśnie chodzi o to, że przyjmują wpłaty i wypłacają większe zyski, a ludzie wpłacają po to, żeby mieć coraz większe zyski a nie straty. Potem następuje załamanie. W piramidowaniu na FX jest tak samo dokłada się do zysków cały czas, ale jeśli nie zareaguje się w porę to piramida upadnie i z zysków zrobi się strata. Identyczny proces.

Wg Twojego nazewnictwa takie przekręty powinni nazywać GRIDem finansowym???

Czekam na przykłady gdzie jest przedstawione piramidowanie jako uśrednianie strat?
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Ja czekam na przykład gdzie piramidowanie zysków jest nazywane piramidowaniem a piramidowanie strat to grid ;)

Szwajcar dam tobie podpowiedz, zadaj pytanie dla wujka google co to jest GRID na FX, podpowiem ze nie jest tro uśrednianie straty jak ty to cały czas nazywasz, jest to siatka zleceń STOP ale po obu stronach, czyli i sell i buy w podobnych odstępach od siebie, ty grasz IDENTYCZNIE z tą różnica ze tylko w jedną stronę

reasumując kolego, grasz GRIDEM a piszesz ze GRID to złoo ;)

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Lepiej sam napisz czym wg ciebie jest GRID ? Wykluczasz teraz zlecenia Limit w GRIDzie? Czy jak? Wg ciebie GRID to metoda na wybicia z konsolidacji skoro w dwie strony posiane zlecenia STOP?

Dla mnie Piramidowanie pozostanie i tak w domyśle jako Piramidowanie zysków (dokładanie do zyskownych).
A GRID jako wszystkie systemy z siatką zleceń. Z GRIDu wyciągamy to co da się kontrolować ze stałym liniowym ryzykiem i mamy Piramidowanie zysków.
Ink. pisze: reasumując kolego, grasz GRIDEM a piszesz ze GRID to złoo ;)
GRID to dalej zło, bo nie ma w nim kontroli ryzyka. Ja gram wycinkiem z GRIDu, tym elementem nad którym można mieć kontrolę. Zresztą GRID to bardzo szerokie pojęcie pod to można bardzo dużo rzeczy wrzucić. Czy uznajesz 3 równo oddalone zlecenia za GRID?

A przykład masz tutaj:
http://bossa.pl/index.jsp?layout=2&page ... ews_id=520

"Piramidowanie to nic innego jak powiększanie już istniejącej pozycji w czasie jej trwania, ale tylko wówczas gdy pozycja ta przynosi zyski."
to jest cytat z serwisu bossa.pl
http://bossa.pl/edukacja/strategie/zarz ... /piramida/

Zawsze każdy w domyśle pisząc o piramidowaniu ma na myśli piramidowanie zysków. Nie zapominaj o starej szkole SL, że zawsze jest pod pierwszą pozycją to jak ty możesz sobie piramidować stratę??? Ewenement.
Jak w ogóle nazwiesz to co robią dobierający na stracie pozycje? Jak to na zachodzie nazywają?
No zastanów się.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2014, 00:22 przez Szwajcar, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Robol
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Robol »

Dobrze wy się spokojnie kłóćcie bo sam jestem ciekawy tego nazewnictwa.
W załączniku podsumowanie pozycji.
Dzisiaj na plusie 20 centów, więc spokojnie odrabianie strat z wczoraj. Wczoraj miałem lekką załamkę po tamtym dniu... Powoli musze grac do przodu... Stan konta: 102.47
+ dlugoterminowa pozycja na nzd.usd na -37.5 pipsa.. dokladki gdy bd +25 pipsów..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Wystarczy że określisz dobrze kierunek ruchu ceny a możesz stać się bogaty, o ile wiesz kiedy zamknąć pozycje"
FF: http://www.forexfactory.com/gerwazy#28

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Szwajcar pisze:Ja gram wycinkiem z GRIDu
Powoli sie przyznajesz ;) i nie wycinkiem tylko połową ;)
Ink. pisze:Ja czekam na przykład gdzie piramidowanie zysków jest nazywane piramidowaniem a piramidowanie strat to grid ;)
Dalej nie dałeś przykładu gdzie w jednym serwisie jest podział na twoją klasyfikację

piramidowanie strat = grid
piramidowanie zysków = piramidowanie

Wiesz dlaczego nie dajesz mi takiego przykładu mimo ze już wkleiłeś tyle artykułów ( znaczy ze sporo przeszukałeś ;) ) i tylko dajesz artykuły co to jest piramida i odwracasz kota ogonem ?, bo takiego podziału jak twój po prostu nie ma,

Grid to sposób stawiania zleceń ktory stosujesz, piramida to sposób prowadzenia pozycji dlatego błędem jest nazywanie gridu piramidowaniem strat

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Ja nie nazywam GRIDu jako samo uśrednianie strat, choć głównie nim jest. Dla mnie zło to połączenie GRIDu i Martyngału.
Podziału na piramidowanie strat nie ma, bo sam sobie wymyśliłeś te pojęcie. Piramidowanie jest tylko zyskownych pozycji.
Sam powinieneś pokazać, gdzie piramidują straty?

GRID zawiera w sobie też uśrednianie strat i co? Żaden błąd. Sam mylisz się.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

piramidowanie to piramidowanie a grid to grid, tylko o to mi chodziło przyjacielu bo ty przeciwieństwem piramidowania nazywałeś grid co jest sporym błędem ;)

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Dla mnie GRID jest pod wieloma względami przeciwieństwem. Główny powód to to, że w GRIDzie inaczej bierze się zysk, bo już jak mamy mały zysk to przeważnie bierze się go i ustawia nowy GRID. A w Piramidowaniu dopóki idzie po naszej myśli to zostawiamy wszystko. Tu jest całkowite przeciwieństwo.
Sam uczepiłeś się tego, że oba sposoby to siatki zleceń a mi chodzi o to, że są zupełnie inne w rezultatach i ponoszonym ryzyku.
Myślę, żeby przenieść te posty do nowego wątku w Ogólnych przykładowo "GRID a Piramidowanie różnice i podobieństwa". Inaczej takie kłótnie będą cały czas.

fxjk11
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fxjk11 »

Szwajcar pisze:Dla mnie GRID jest pod wieloma względami przeciwieństwem. Główny powód to to, że w GRIDzie inaczej bierze się zysk, bo już jak mamy mały zysk to przeważnie bierze się go i ustawia nowy GRID. A w Piramidowaniu dopóki idzie po naszej myśli to zostawiamy wszystko. Tu jest całkowite przeciwieństwo.
Sam uczepiłeś się tego, że oba sposoby to siatki zleceń a mi chodzi o to, że są zupełnie inne w rezultatach i ponoszonym ryzyku.
Myślę, żeby przenieść te posty do nowego wątku w Ogólnych przykładowo "GRID a Piramidowanie różnice i podobieństwa". Inaczej takie kłótnie będą cały czas.

dyskusja czysto akademicka :)
ale mam nadzieję że autor dziennika się nie obrazi jak zadam kilka pytań
1.szwajcar powiedz mi dlaczego ?
w GRIDzie inaczej bierze się zysk, bo już jak mamy mały zysk to przeważnie bierze się go

jak słusznie podkreśliłeś - przeważnie - a co przeszkadza aby go nie brać jak idzie w dobrą stronę i poczekać na duży zysk ?

2.skąd to wiesz że zawsze czekamy ?
w Piramidowaniu dopóki idzie po naszej myśli to zostawiamy wszystko

mnóstwo przykładów gdzie mamy "wyszedłem za szybko " , " nie doczekałem do końca " itd..

przecież to wszystko zależy tylko i wyłącznie od tradera kiedy wychodzi z pozycji a nie od tego jaką metoda złożył zlecenia , bo niby dlaczego jak mamy siatkę - wg Twojego nazewnictwa GRID - i jak cena idzie po naszej myśli to nie możemy zostawić wszystkiego ?

3.problem jest tylko i wyłącznie taki że kojarzymy nazwę GRID z grą bez stopa , bez zabezpieczenia , która kończy się MC
a niewłaściwe używanie czegokolwiek - czy to siatki, gridu , piramidy itd.. jest dokładnie tym samym
jak ktoś nie umie grać to stawiając piramidę modli się aby poszło w końcu w górę czy w dół mocniej , a stawiający siatkę czy GRIDA musi się modlić aby wróciło

tylko ten co gra z zabezpieczeniem nie musi się aż tyle modlić i tylko tu widzę różnicę
a nie w sposobie składania zleceń

przykład - zobacz na załącznik i odpowiedz mi na pytanie które wg Ciebie zlecenie jest lepsze z punktu widzenia dobrego tradera ?
jedno 0.10 bez zabezpieczenia i liczymy na piramidę ?
czy siatka 5 x 0.02 z zabezpieczeniem w postaci stopa i profitem ustawionym lub nie - jak kto woli ?

gdzie widzisz zło tego rozwiązania - no bo wg Twojego nazewnictwa to czysty GRID , czyste zło
będziemy dokładać na stratach - mam rację ?

pozdrw

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Ok odpowiem, bo sam piramiduję od 2008 roku to i mam sporo do napisania.

1. Nic nie przeszkadza. Sam pisałem przeważnie, bo na tym opiera się większość systemów GRIDujących.

2. Metoda jest taka, że w piramidowaniu dokładamy pozycje jak mamy poprzednie na zysku. Wystarczy nie zamykać za szybko, to raczej rynek zawróci i zawali piramidę. Tu jest problem a psychikę można wyrobić. W większości systemów GRIDujących jest takie założenie, że bierzemy zysk i uciekamy z rynku.

3. Wg mnie jest to najlepszy rodzaj gry tylko na konsolidację ten w załączniku fxjk11, ale ma duże wady. W trendach, gdzie faktycznie są duże ruchy rynku zaliczałbyś SL seriami co doprowadzi do MC. Niestety. Myślisz, że kiedyś tak nie grałem? Otóż grałem w ten sposób, zarabiałem mało w stosunku do ponoszonego ryzyka po 20%-30% miesięcznie i po średnio 3 miesiącach seria SL przynosiła MC i bankruta na koncie. Strata czasu jednym słowem. Ryzyko jest ukryte, bo dopóki w konsolidacji zarabia się to w trendzie wszystko wyjdzie na wierzch. Przedstawiony sposób to wg mnie Czyste Zło i podstawowy błąd w tradingu. Podkreślam ja nie jestem obiektywny, bo piramiduję 6 lat.

Sam zobacz, że na screenie ryzyko jakie rynek pokazał jest 4 razy odległość dokładki a do tej pory było max 1,5 razy wielkości dokładki na zysku licząc od średniej ceny, czyli na 3 pozycji.

Robol
Sugeruję Ci, żebyś moderatorowi polecił wywalić wątki nie w temacie Twojego dziennika. Lepiej niech to zostanie przeniesione.

I mój przykład. Ryzyko było 60 pipsów na początku a razem na zamknięciu było przeszło 350 pipsów.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2014, 12:03 przez Szwajcar, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ