Archiwizacja na pendrivie

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Re: Archiwizacja na pendrivie

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Można zastosować jeszcze RAID z mirrorowaniem dysków. Dwa lub więcej dysków pracuje równolegle, system widzi je jako jeden. Jak któryś się wywróci, pozostałe mają dane aktualne. Tak robię i miałem taka awarię dysku, drugi w parze miał wszystko OK.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

RAID1 to fajna sprawa. Gorzej jak system zrobi "kuku" i dodatkowo jego naprawa nie pomorze, a potrzebujemy mieć ten sam system gotowy do pracy od zaraz.

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Jones »

jamesfisher pisze:RAID1 to fajna sprawa. Gorzej jak system zrobi "kuku" i dodatkowo jego naprawa nie pomorze, a potrzebujemy mieć ten sam system gotowy do pracy od zaraz.
przy takich wymogach tylko RAID10
4 dyski i jest spoko no chyba że padną 2 dyski :D wtedy 5
choć uważam że 2 dyski na RAID1 w zupełności za wystarczające rozwiązanie
hej
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Hikari »

Pendrive jest wygodny, bo mały, ale tak na prawdę to trzeba na prawdę szybkiego cuda bazującego na USB3, po to, żeby nie tracić czasu.
Kilka miesięcy temu kupiłem malutki twardy dysk 1TB , bazujący na USB3 i nigdy więcej nie będę używać moich starych HD´s. Rożnica jest kolosalna przy wgrywaniu archiwów sprzed 10 lat niezliczone ilości zdjęć, filmy z dzieciakami oraz bezużyteczna cyfrowa kupa śmieci. Po prostu śmiga.
Ciekawym rozwiązaniem może być twardy dysk, który można podłączyć bezpośrednio do sieci, a konkretniej do routera.
Zerknijcie na strony z: Aldi Germany i Schweiz. Ostatnio widziałem w moim miasteczku HD 2TB za 80 albo 90 EUR, a jeszcze niedawno był oferowany po 139 EUR.

Kiedyś przeczytałem na tym forum , ze Chińczycy nieźle robią w konia nabywców kart pamięci, z jednego GB robili osiem itd, wiec moja ostrożność się tak wyostrzyła, ze kupując kartę SD 32 GB - z superszybkim zapisem, po super cenie (w Chinach), nie zwróciłem uwagi na to, ze jest źle sklejona - hmmmm . Karta funkcjonowała wyśmienicie do momentu, kiedy się rozkleiła i wyleciał chip, którego za Chiny :mrgreen: nie mogę znaleźć.
Mozna zarobic kilka tysiecy % a nastepnie stracic tylko 100% ;)

havk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: havk »

Witam

Osobiście używam dysk sieciowy Netdrive 1TB firmy FREECOM, ale to akurat nie ważne czyjej firmy.

Mam desktop i laptop i netbook'a wszystko podpięte do jednego router'a więc nie ma problemu. Poprzez posiadanie desktopu i laptopa zabezpieczem się w pewien sposób przed różnego rodzaju awariami (netbook tyko do podglądu wiadomości z rynku). No i tak jak pisałem zrzucam to co mnie interesuje na dysk sieciowy. Czynność wykonywana automatycznie przez oprogramowanie tego dysku sieciowego.

a tak na marginesie (może komuś się przyda)
By nie komplikować sobie sprawy z wieloma myszkami do kilku komputerów używam oprogramowania "mouse without borders" co pozwala mi na używanie jednej myszki i klawiatury do moich 3 komputerów.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Ostatecznie z pendriva zrezygnowałem. Po zakupie chińskiego gówna 32 GB okazało się, że wszystko powyżej 8 GB jest kasowane.
Uznaję pendrivy za mało wiarygodne na przechowywanie archiwum.
Teraz kupiłem dysk zewnętrzny i mam nadzieję, że dane będą przechowywane bez problemów technicznych. na szybkości mi tak na prawdę nie zależy, bo to jest tylko moje archiwum, z którego będę korzystał raz na jakiś czas w celu zapisu.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Kopia na jednym dysku nie jest bezpieczna. Ja duplikuje archiwa.
Kiedyś miałem tylko jedną kopie i pech chciał ze mi dysk upadł i wszystko poszło się j....c ;)
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

personov pisze: Czy pendrive nie traci danych po pewnym czasie ? Czytałem coś o 10 letnim okresie przechowywania plików...czy to znaczy, że po 10 latach dane mogą wyparować ?
każdy flash memory ma ograniczenie zapisu do 100 000 razy po tym klastry padają i do kosza.
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

ODPOWIEDZ