bfx journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Re: bfx journal

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

DigitalSmoke pisze:Thorez, wcześniej wydawało mi się, że BO rysujesz od otwarcia/zamknięcia świecy, tutaj widzę od ekstremow. Ma to dla ciebie jakieś znaczenie?
Ja osobiście preferuję ekstrema, takie BO wydaje mi się mocniejsze. Skolei na kreśliku, z tego co pamiętam, jednak było zaznaczane od body.
Nie ma to dla mnie większego znaczenia, jeżeli rysujesz od ekstremów to ok, ważne żeby Tobie to odpowiadało.
Na MN1 i W1 dalej widzę up :)
Ja też, ale to nie znaczy że sobie nie puszczę jakieś S'ki na M5 :D I wcale to nie znaczy że dzisiaj D1 będzie zielona.
Nie jestem pewien co masz na myśli. Twoje zagadki czasem zajmują mi kilka dni. Strzelam: na D1 jest trend wzrostowy i brakowało korekty...
To po prostu pytanie do Ciebie: co sprawiło że uwierzyłeś że ta świeca D1 (wczorajsza) nie zrobi LL na wykresie D1?
Ja uwierzyłem że raczej jest to całkiem możliwe, a powody są w większości na obrazku który wcześniej wysłałem.
Miesięczna świeca ma jeszcze sporo czasu, aby pokazać co potrafi :D
Jakbym był nastawiony na spadek to widział bym to samo
Powiedziałbym inaczej: gdybyś nie był nastawiony na longa to zobaczyłbyś to samo.
Nie nastawiaj się na nic, nawet na to że zarobisz. Po prostu obserwuj i reaguj tak jak to wcześniej zażyłeś, profit gdzieś tam się zacznie pojawiać, ale będzie on raczej produktem ubocznym Twojej pracy.
Jeżeli nie będzie się pojawiał to popracuj nad ryzykiem i MM.
W załączniku to co ja widziałem na H1.
Pisałem ostatnio że ZL to miejsca do wychodzenia, a nie wchodzenia. Gdybyś grał na M5 to te ZL są pięknymi targetami.
Cała reszta wygląda tak samo: zamyka się niżej, więc pewnie idzie niżej.
Chciałbym napisać coś więcej, ale czuję się jakbym stracił język w gębie... siedzę już 30 min. nad tym żeby coś napisać, ale więcej nie potrafię, nie wiem czemu... z jednej strony rozumiem Cię doskonale, bo sam podobnie to widziałem, ale z drogiej dla mnie to zupełnie inny świat.
Przy okazji takie pytanko: czy wygląd bazy z której wybija się cena tworząc ZL jest manipulowany celowo żeby zmylic traderów w którą stronę będzie breakout?
A tego to ja nie wiem, w ogóle tak naprawdę to ja mało wiem... nie wiem nic o danych, na czym polega teoria fal Eliota, Fibonacciego, nawet formacji świecowych nie znam. Zraziłem się do tych rzeczy... pamiętam gdy byłem kiedyś na darmowym szkoleniu XTB (z ciekawości), kiedy to jeden z uczestników zauważył że formacja flagi narysowana przez wykładowcę, jest nie prawidłowa, bo cena wyszła poza linię - nie doszła idealnie do klina :D
Dziękuje za zainteresowanie.
Nie ma za co, mam nadzieję że mimo wszystko się jakoś ten post przyda :D
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

Thorez pisze: To po prostu pytanie do Ciebie: co sprawiło że uwierzyłeś że ta świeca D1 (wczorajsza) nie zrobi LL na wykresie D1?
Ja uwierzyłem że raczej jest to całkiem możliwe, a powody są w większości na obrazku który wcześniej wysłałem.
Miesięczna świeca ma jeszcze sporo czasu, aby pokazać co potrafi :D
Tu nie chodziło o wiarę. W każdej chwili zdaję sobie sprawę, że mogę się mylic. Rozważałem wczorajszą D1 spadkową ale sposób w jaki wyznaczam kierunek mówił mi up więc szukałem wejśc w górę.
Powiedziałbym inaczej: gdybyś nie był nastawiony na longa to zobaczyłbyś to samo.
Racja. Tu mnie chyba oświeciłeś. Wygląda na to, że dzienna analiza nie jest po to żeby się jej trzymac tylko żeby byc przygotowanym na zachowanie ceny. Muszę to przemyślec.
Nie nastawiaj się na nic
To jest trudne ale rozumiem jakie ma znaczenie. Wyłączamy zbędne myślenie i gramy co widzimy..
Pisałem ostatnio że ZL to miejsca do wychodzenia, a nie wchodzenia.

Tu Cię trochę nie rozumiem. Przecież jak cena leci np. w górę to robi korekty po ZL up. W takim wypadku ZL są dobrym miejscem do wejścia.
Gdybyś grał na M5 to te ZL są pięknymi targetami.
No właśnie ja tak to widzę. Celujemy w duże ZL a wchodzimy na małych w kierunku tego dużego.
Cała reszta wygląda tak samo: zamyka się niżej, więc pewnie idzie niżej.
Będę się temu przyglądał.
Nie ma za co, mam nadzieję że mimo wszystko się jakoś ten post przyda :D
Mało jest twoich postów które mogły by się nie przydac :)
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Tu Cię trochę nie rozumiem. Przecież jak cena leci np. w górę to robi korekty po ZL up. W takim wypadku ZL są dobrym miejscem do wejścia.
Jako ZL'kowiec, interesują mnie następujące rzeczy:
- powstanie profitu zdefiniowane zamkniętym ciałem,
- ciała w stronę profitu na mniejszym TF,
- wzięcie powstałego profitu na linii ZL.
Gdy profit się skończy, nie chcę być w pozycji, nie chcę być po drugiej stronie.
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Thorez pisze: Jako ZL'kowiec, interesują mnie następujące rzeczy:
Gdy profit się skończy, nie chcę być w pozycji, nie chcę być po drugiej stronie.
[/quote]
Tylko tyle i aż tyle.
Na to nie zwracałem uwagi. Przyjrzę się temu, na chłopski rozum ma to sens.

Awatar użytkownika
DonForex:-)
Gaduła
Gaduła

Re: Odp: bfx journal

Nieprzeczytany post autor: DonForex:-) »

Thorez pisze:
Jako ZL'kowiec, interesują mnie następujące rzeczy:
Mi też się wydaje że wchodzisz na teście ZL. To znaczy Thorez że grasz przeciwko momentum?
"Someday - and that day may never come - I'll call upon you to give my pips back to me. But until that day, accept this justice as gift on my off day" - The Foreign Exchange Market in my f... nightmare.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Mi też się wydaje że wchodzisz na teście ZL. To znaczy Thorez że grasz przeciwko momentum?
Zgadza się. U mnie często wygląda to jak granie od ZL z małego TF, ale te ZL to dla mnie zwykłe linie, albo inaczej: ZL, ale raczej w kontekście dodatkowego potwierdzenia, wychodzę na ZL z wyższych TF, ciężko przenieść wszystko z głowy na wykres.
Poza tym zauważ że prawie zawsze grasz przeciwko jakiemuś momo z większego TF, a ZL to po prostu dobre miejsce do wyjścia.

Awatar użytkownika
DonForex:-)
Gaduła
Gaduła

Re: Odp: bfx journal

Nieprzeczytany post autor: DonForex:-) »

Thorez pisze:
Zgadza się. U mnie często wygląda to jak granie od ZL z małego TF, ale te ZL to dla mnie zwykłe linie, albo inaczej: ZL, ale raczej w kontekście dodatkowego potwierdzenia, wychodzę na ZL z wyższych TF, ciężko przenieść wszystko z głowy na wykres.
Poza tym zauważ że prawie zawsze grasz przeciwko jakiemuś momo z większego TF, a ZL to po prostu dobre miejsce do wyjścia.
Racja :-) Dziękuję.
"Someday - and that day may never come - I'll call upon you to give my pips back to me. But until that day, accept this justice as gift on my off day" - The Foreign Exchange Market in my f... nightmare.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Jasna dupa. Chyba pierwszy raz zaczynam nie zastanawiac czy nie porwałem się z motyką na księżyc. Dzisiaj wszystko planowo, zero pośpiech itp. Elka zamknięta przed danymi. Jakby cena spadła do czerwonej linii to nie grałbym tych esek. Ładnie wyczekałem aż cena dojdzie do ZL H1/H4 a tu rura do góry. :/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Znowu dupa. Dzisiaj chyba trochę szczęścia brakło. Po dzisiejszym dniu myślę że edzio jutro do góry poleci. Kończę czytac "Never Lose Again by DRAGON33". W przyszłym miesiącu spróbuje swoich sił.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Chyba z 10 SL i 1 Tp w tym tygodniu na edku :/ przyczyna zdiagnozowana: dupa ze mnie. System tez dupa. W przyszlym tygodniu musi byc duzo lepiej. Mam pare pomyslow... Pozdrawiam

ODPOWIEDZ