Nie ma to dla mnie większego znaczenia, jeżeli rysujesz od ekstremów to ok, ważne żeby Tobie to odpowiadało.DigitalSmoke pisze:Thorez, wcześniej wydawało mi się, że BO rysujesz od otwarcia/zamknięcia świecy, tutaj widzę od ekstremow. Ma to dla ciebie jakieś znaczenie?
Ja osobiście preferuję ekstrema, takie BO wydaje mi się mocniejsze. Skolei na kreśliku, z tego co pamiętam, jednak było zaznaczane od body.
Ja też, ale to nie znaczy że sobie nie puszczę jakieś S'ki na M5Na MN1 i W1 dalej widzę up![]()

To po prostu pytanie do Ciebie: co sprawiło że uwierzyłeś że ta świeca D1 (wczorajsza) nie zrobi LL na wykresie D1?Nie jestem pewien co masz na myśli. Twoje zagadki czasem zajmują mi kilka dni. Strzelam: na D1 jest trend wzrostowy i brakowało korekty...
Ja uwierzyłem że raczej jest to całkiem możliwe, a powody są w większości na obrazku który wcześniej wysłałem.
Miesięczna świeca ma jeszcze sporo czasu, aby pokazać co potrafi

Powiedziałbym inaczej: gdybyś nie był nastawiony na longa to zobaczyłbyś to samo.Jakbym był nastawiony na spadek to widział bym to samo
Nie nastawiaj się na nic, nawet na to że zarobisz. Po prostu obserwuj i reaguj tak jak to wcześniej zażyłeś, profit gdzieś tam się zacznie pojawiać, ale będzie on raczej produktem ubocznym Twojej pracy.
Jeżeli nie będzie się pojawiał to popracuj nad ryzykiem i MM.
Pisałem ostatnio że ZL to miejsca do wychodzenia, a nie wchodzenia. Gdybyś grał na M5 to te ZL są pięknymi targetami.W załączniku to co ja widziałem na H1.
Cała reszta wygląda tak samo: zamyka się niżej, więc pewnie idzie niżej.
Chciałbym napisać coś więcej, ale czuję się jakbym stracił język w gębie... siedzę już 30 min. nad tym żeby coś napisać, ale więcej nie potrafię, nie wiem czemu... z jednej strony rozumiem Cię doskonale, bo sam podobnie to widziałem, ale z drogiej dla mnie to zupełnie inny świat.
A tego to ja nie wiem, w ogóle tak naprawdę to ja mało wiem... nie wiem nic o danych, na czym polega teoria fal Eliota, Fibonacciego, nawet formacji świecowych nie znam. Zraziłem się do tych rzeczy... pamiętam gdy byłem kiedyś na darmowym szkoleniu XTB (z ciekawości), kiedy to jeden z uczestników zauważył że formacja flagi narysowana przez wykładowcę, jest nie prawidłowa, bo cena wyszła poza linię - nie doszła idealnie do klinaPrzy okazji takie pytanko: czy wygląd bazy z której wybija się cena tworząc ZL jest manipulowany celowo żeby zmylic traderów w którą stronę będzie breakout?

Nie ma za co, mam nadzieję że mimo wszystko się jakoś ten post przydaDziękuje za zainteresowanie.