Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: raposo »

MaciejWLKP pisze:Mam problem z przesyłaniem danych z mt4 do myfxbook. Strategia jest włączona (aktualizacja co 5 min), wcześniejsze trejdy mi pobrało natomiast wczorajszy i dzisiejszy juz nie. Macie pomysł gdzie szukać przyczyny?
Hm chyba chodzi o to, że MyFxBook nie współpracuje z mForex - tak wnioskuję z komunikatu wyrzucanego przez dziennik.

-- Dodano: wt 18-03-2014, 13:08 --
kamyk91 pisze:Z jakiego okresu uwzględniać trend grając intraday na tf h4 i h1 ?
Nie ma tu sztywnych reguł i przedziałów. Wyznaczasz trend w oparciu o kurs, a nie o czas...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

raposo pisze:
MaciejWLKP pisze:Mam problem z przesyłaniem danych z mt4 do myfxbook. Strategia jest włączona (aktualizacja co 5 min), wcześniejsze trejdy mi pobrało natomiast wczorajszy i dzisiejszy juz nie. Macie pomysł gdzie szukać przyczyny?
Hm chyba chodzi o to, że MyFxBook nie współpracuje z mForex - tak wnioskuję z komunikatu wyrzucanego przez dziennik.
Być może bo w ustawieniach gdzie wybiera się brokera brak na liście mForex tylko Breforex ecn. Dziwne tylko jest to że po założeniu konta pobrało całą jego historię i jedna pozycję która jest otwarta.
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

Awatar użytkownika
WebinarStock
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: WebinarStock »

Hadel na podstawie narzedzi bez ogolnej analizy rynku oraz jego trendow moze byc troche drogie. Jest wiele systemow opartych tylko na narzedziach, to jest tak zwany trading mechaniczny i moze byc jak naj bardziej zyskowny. Narzedzia musza byc do siebie dobrze dopasowane co wymaga wiele testow oraz poswiecenia czasu. Nie wolno zapomniec ze narzedzia nie powstaly po to zeby handlowac bez umiejetnosci tylko one powstaly przez handlarzy ktorzy juz mieli pomysl na trtading i chcieli go sobie uprocic. Zaczynajac od tradingu proponowal bym zapozbac sie z czytaniem czystego wykresu, wiem ze nie jest to proste. Ale taki juz jest trading, jest zawodem jak kazdy inny ktore sie trzeba nauczyc od podstaw. Jak ktos chce isc na latwizne uzyajac tylko narzedzi, to moge tylko powiedziec ze to sie nie uda. Czyli zaczol bym od nauki zwyklej "mechaniki rynku" i dopiero wtedy narzedzia.

malygracz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: malygracz »

Witam jaką średnią polecili byście do sprawdzania kierunku trendu na H1/H4?? w tej chwili stosuję Ma 55 ale wiem że są różne średnie np 13 26 150 czym to się właściwie różni??

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Różni się ilością okresów z których wyliczana jest średnia. Okresowość MA dobierasz w zależności od rynku i tego co chcesz osiągnąć. Nie ma tu sztywnych, uniwersalnych wytycznych.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

malygracz pisze:Witam jaką średnią polecili byście do sprawdzania kierunku trendu na H1/H4?? w tej chwili stosuję Ma 55 ale wiem że są różne średnie np 13 26 150 czym to się właściwie różni??
Ta sama MA różnie bedzie wyglądała na innym TF im większej użyjesz tym bardziej oddali się od wykresu na wyższych TF... ale to widać po kliknięciu Tobie peanie chodzi o wyznaczenie trendu za pomocą średniej. Co kierunek to ci średnia wyznaczy to mówią starożytni traderzy używając tych narzędzi. Jednej brutalnej sprawy nie napisali że średnia jest rysowana na podstawie togo co już widać...
"If music is dying musicians are killing it" - MP

Docholliday
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Docholliday »

Witam. Poszukuje dobrego serwisu z danymi makroekonomicznymi. Nie chodzi o publikacje aktualnych danych ale raczej bazę danych dotychczasowych. Informacje o PKB, produkcja, inflacja , aktualne stopy, zatrudnienie itd. Ostatnie ważne newsy, trendy i prognozy stóp, wzrostu PKB itp. Ostatnio grając trochę przeciw NZD umknęła mi informacja że ichni Bank spodziewa sie podniesienia stóp procentwoych o 2 pkty w przeciagu dwóch lat. Chodzi mi o taki serwis że wpisuje np Nowe Zelandia i mam wszystkie dane na temat ich gospodarki. W języku polskim lub angielskim. Z góry dziekuje.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

http://www.tradingeconomics.com/

Tu masz dane makro z całego świata. Jak wejdziesz w dany kraj to wręcz zostaniesz przytłoczony wskaźnikami... ;)

Jednak piszesz o dwóch różnych rzeczach. Informacje o aktualnych danych i oczekiwania to zupełnie co innego i gdzie indziej należy szukać tych drugich. Plany i cele banków centralnych znajdziesz w wydawanych przez nich raportach/komunikatach (dostępne na ich stronach głównych) lub komentarzach ekonomistów z popularnych serwisów informacyjno-ekonomicznych.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

BLAZO
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: BLAZO »

Witam.

Trochę mi głupio zadawać tak proste pytania ale niestety... kiedyś muszę się nauczyć czegoś :P
Chodzi mi o wchodzenie w inwestycję a dokładnie o to za jaką część kapitału mam wchodzić w transakcję aby nie przekraczać mniej więcej 3% budżetu. Mam depozyt w wysokości ok 200 zł i chciałbym zakupić jakąś parę walutową ew jakiś surowiec i nie za bardzo orientuję się jak mam zarządzać kapitałem i jak określić za ile zagrać.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Jeśli przeczytasz dwa poniższe tematy to wszystko stanie się jasne... ;)

http://forex-nawigator.biz/forum/1-risk ... t2088.html
http://forex-nawigator.biz/forum/zarz-d ... t2352.html
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ