Wykorzystanie Sztucznych Sieci Neuronowych na FX - zmienne
-
- Uczestnik
Wykorzystanie Sztucznych Sieci Neuronowych na FX - zmienne
Cześć, od dłuższego czasu badam różne modele matematyczne w tym przede wszystkim Sztuczne Sieci Neuronowe (SSN).
Mam do was pytanie, co według was najlepiej wprowadzać do sieci jako zmienne wejściowe a co najlepiej prognozować/klasyfikować?
Jakie strategie znacie z wykorzystaniem SSN?
Co do zmiennych wejściowych to problem wydaje się nieco łatwiejszy, bo zawsze można dać więcej zmiennych... Do tego moim zdaniem najlepiej podawać czystą cenę OHLC + ew. inne zmienne - ale jakie?.
Znacznie większym problem mam z wyborem zmiennej wyjściowej... Co waszym zdaniem najlepiej prognozować/klasyfikować i jak to później wykorzystać?
Naturalnie można dać cenę z okresu t+n, średnią lub różnicę w cenie, ale co jeszcze? Szukam czegoś ciekawego ;-).
Jeśli to możliwe bardzo proszę o jakieś uzasadnienie.
Mam do was pytanie, co według was najlepiej wprowadzać do sieci jako zmienne wejściowe a co najlepiej prognozować/klasyfikować?
Jakie strategie znacie z wykorzystaniem SSN?
Co do zmiennych wejściowych to problem wydaje się nieco łatwiejszy, bo zawsze można dać więcej zmiennych... Do tego moim zdaniem najlepiej podawać czystą cenę OHLC + ew. inne zmienne - ale jakie?.
Znacznie większym problem mam z wyborem zmiennej wyjściowej... Co waszym zdaniem najlepiej prognozować/klasyfikować i jak to później wykorzystać?
Naturalnie można dać cenę z okresu t+n, średnią lub różnicę w cenie, ale co jeszcze? Szukam czegoś ciekawego ;-).
Jeśli to możliwe bardzo proszę o jakieś uzasadnienie.
Re: Wykorzystanie Sztucznych Sieci Neuronowych na FX - zmien
Wrzucisz śmieci - dostaniesz śmieci bo sieci neuronowe niestety nie są "magiczną maszynką" które wymyślą jak tu zarobić.
Moim zdaniem najprościej prognozować kierunek zmiany ceny w kolejnym okresie. Z tym, że to bardziej nadaje się do grania opcjami binarnymi niż na fx.
A co wrzucać ? Na początek ceny ohlc z paru okresów wcześniejszych, porę dnia, dzień tygodnia, popularne oscylatory i wartości średnich (dlatego że dużo ludzi ich używa i w związku z tym mogą mieć jakąś wartość prognostyczną).
Dodawaj po kolei i sprawdzaj czy wynik prognozy sieci się poprawia to się przekonasz co "robi".
Moim zdaniem najprościej prognozować kierunek zmiany ceny w kolejnym okresie. Z tym, że to bardziej nadaje się do grania opcjami binarnymi niż na fx.
A co wrzucać ? Na początek ceny ohlc z paru okresów wcześniejszych, porę dnia, dzień tygodnia, popularne oscylatory i wartości średnich (dlatego że dużo ludzi ich używa i w związku z tym mogą mieć jakąś wartość prognostyczną).
Dodawaj po kolei i sprawdzaj czy wynik prognozy sieci się poprawia to się przekonasz co "robi".
-
- Uczestnik
Tyle to wiem - dlatego prosiłem o jakieś uzasadnieniegreen7 pisze:Wrzucisz śmieci - dostaniesz śmieci bo sieci neuronowe niestety nie są "magiczną maszynką" które wymyślą jak tu zarobić.

Też tak uważałem. Niestety po wielu próbach prognoza kierunku (różnicy ceny w okresie t+n z ceną w okresie t; ewentualnie logarytmiczne stopy zwrotu) jest bardzo trudna i mało efektywna - dlatego szukam alternatywnych rozwiązań - w tym przede wszystkim sposobu wykorzystania SSN jako narzędzie pomocnicze a nie typowo prognozujące.green7 pisze:Moim zdaniem najprościej prognozować kierunek zmiany ceny w kolejnym okresie.
To takie typowe zmienne ;-) - szukam czegoś bardziej oryginalnego ;Dgreen7 pisze:A co wrzucać ? Na początek ceny ohlc z paru okresów wcześniejszych, porę dnia, dzień tygodnia, popularne oscylatory i wartości średnich (dlatego że dużo ludzi ich używa i w związku z tym mogą mieć jakąś wartość prognostyczną).
No nic, widzę, że temat w sumie nikogo nie zainteresował...
pozdrawiam
-
- Pasjonat
nikogo nie zainteresował bo 90% ludzi nawet nie słyszało o sieciach neuronowych a 99% nie wie o co w tym chodzi...
Znam firmy, które stosują sieci neuronowe do gry, ale bardziej jako prognoza kolejnych ruchów.
Nie ma sensu wrzucać świeczek do sieci bo tylko zagmatwasz dane wejściowe.
Dane wejściowe trzeba przygotować i znormalizować inaczej będzie dupa.
Jak za dużo wrzucisz na wejście to będziesz musiał ustawić dużo neuronów w warstwach ukrytych.
Do tego jak użyjesz więcej niż 2 warstwy ukryte długo będziesz czekał na stabilizację sieci.
Jak nie uogólnisz wyjścia i będziesz chciał zbyt dokładne wartości to też możesz czekać wieczność
na stabilizację. Jest sztuką dobrać ilość warstw i ilość neuronów w każdej warstwie.
Jak nie użyjesz kart graficznych do przetwarzania to procesor będzie liczył naprawdę długo.
Obecnie tylko w ten sposób opłaca się optymalizować duże sieci neuronowe.
np. NVidia i CUDA nadaje się do tego znakomicie tylko trzeba to zrobić mądrze
Kiedyś na stronie NVidii był przykład programu na sieci wykorzystujący do obliczeń karty z CUDA.
Generalnie jak nie zajmujesz się na co dzień techniką sieci neuronowych to nie otrzymasz poprawnych
rezultatów. Generalnie naprawdę trzeba się na tym znać a nie tylko wziąć AutoCad czy MathLab i starać
się zwojować rynek
Nie ma sensu wrzucać świeczek do sieci bo tylko zagmatwasz dane wejściowe.
Dane wejściowe trzeba przygotować i znormalizować inaczej będzie dupa.
Jak za dużo wrzucisz na wejście to będziesz musiał ustawić dużo neuronów w warstwach ukrytych.
Do tego jak użyjesz więcej niż 2 warstwy ukryte długo będziesz czekał na stabilizację sieci.
Jak nie uogólnisz wyjścia i będziesz chciał zbyt dokładne wartości to też możesz czekać wieczność
na stabilizację. Jest sztuką dobrać ilość warstw i ilość neuronów w każdej warstwie.
Jak nie użyjesz kart graficznych do przetwarzania to procesor będzie liczył naprawdę długo.
np. NVidia i CUDA nadaje się do tego znakomicie tylko trzeba to zrobić mądrze

Kiedyś na stronie NVidii był przykład programu na sieci wykorzystujący do obliczeń karty z CUDA.
Generalnie jak nie zajmujesz się na co dzień techniką sieci neuronowych to nie otrzymasz poprawnych
rezultatów. Generalnie naprawdę trzeba się na tym znać a nie tylko wziąć AutoCad czy MathLab i starać
się zwojować rynek

Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego 

No bez jaj, a co niby lepiej wrzucać jak nie cenę? Cena z poprzednich okresów to najbardziej oczywistą zmienną jaka powinna się znaleźć przy prognozie ceny lub kierunku jej zmiany!Tymek pisze:Nie ma sensu wrzucać świeczek do sieci bo tylko zagmatwasz dane wejściowe.
I tu nie masz racji - nie trzeba! Chociaż tak się robi bo tak jest prościej i wygodniej, przynajmniej, gdy masz wiele różnych zmiennych. Normalizacja to tylko liniowe przekształcenie zmiennej w taki sposób, by każda zmienna miała podobny zakres. Dzięki temu można losować wagi z tego samego przedziału dla każdej zmiennej.Tymek pisze:Dane wejściowe trzeba przygotować i znormalizować inaczej będzie dupa.
Sama normalizacja/standaryzacja nie ma wpływu na działanie sieci ani na jej uczenie. Równie dobrze można losować małe wagi dla zmiennych, których wartości są stosunkowo duże i odpowiednio duże wagi, gdy wartości zmiennych są odpowiednio mniejsze.
Jeśli wrzucasz do sieci zmienne tego samego typu np. tylko cenę z poprzednich okresów (np. z t-1, t-2, t-3...) to normalizacja/standaryzacja jest zbędna.
Przy losowaniu wstępnych wag należy uwzględnić kilka czynników jak chociażby: wielkość zmiennych wejściowych do warstwy (neuronu), ilość zmiennych, które wrzucasz do danej warstwy (neuronu) oraz rodzaj funkcji aktywacji (neuronu). W przypadku stosowaniu normalizacji/standaryzacji odpada martwienie się o wielkość ceny (zmiennej).
Przykładowo dla EUR/USD cena jest w granicach ~1,39 a dla AUD/JPY w granicach ~93,00 więc bez normalizacji/standaryzacji wstępne wagi dla EUR/USD powinny być losowane z zakresu o 93/1,39 mniejszego niż dla AUD/JPY.
Oczywiście problem się komplikuje, gdy bierzesz pod uwagę wiele różnych zmiennych, ale chodziło mi tylko o podkreślenie, że można się obejść bez normalizacji/standaryzacji.
Poza tym kwestia normalizacji/standaryzacji powinna być raczej oczywista dla kogoś, kto interesuje się sieciami neuronowymi. Pytania dot. zupełnie czegoś innego.
To nie jest do końca prawda - ilość neuronów w warstwie ukrytej ustala się zazwyczaj eksperymentalnie i nie musi mieć to związku z ilością zmiennych wejściowych. Poza tym jest to proces zautomatyzowany więc nie widzę żadnego problemu między 3 a 300 neuronami ukrytymi (oczywiście wydłuży się czas uczenia).Tymek pisze:Jak za dużo wrzucisz na wejście to będziesz musiał ustawić dużo neuronów w warstwach ukrytych.
Nikt nie pisał, że zamierza używać większej ilości warstw. Osoby interesujące się tematem powinny wiedzieć, że zaleca się stosowanie 1 góra 2 warstw - większa ilość warstw dot. specyficznych zadań jak np. kompresja (sieci autoasocjacyjne). Poza tym sieci wielowarstwowe (powyżej 1 warstwy ukrytej) zaleca się tworzyć i uczyć warstwowo tj. najpierw stworzyć sieć z 1 warstwą ukrytą i ją nauczyć a następnie dodać kolejną warstwę itd.Tymek pisze:Do tego jak użyjesz więcej niż 2 warstwy ukryte długo będziesz czekał na stabilizację sieci.
Co to znaczy "uogólnić wyjście"? I na jaką stabilizację? Piszesz dużo niepotrzebnych rzeczy, a jak już coś może być wartościowe to nic nie wyjaśniasz ;-(.Tymek pisze:Jak nie uogólnisz wyjścia i będziesz chciał zbyt dokładne wartości to też możesz czekać wieczność na stabilizację.
No bez przesady... Co to za argument?! Nie kwestionuję tego, że wykorzystanie karty graficznej może znacząco przyśpieszyć proces uczenia, ale nauczenie nawet średniej wielkości sieci nie jest większym problemem przy wykorzystaniu 1 rdzenia a co dopiero 4 rdzeni CPU. Poza tym nauka jest procesem jednorazowym i nie ma większego znaczenia, czy nauczę sieć w 1 minutę czy w 1 godzinę - ewentualne douczanie to kwestia chwili...Tymek pisze:Jak nie użyjesz kart graficznych do przetwarzania to procesor będzie liczył naprawdę długo.
Dzisiejsze komputery do zastosowań domowych są bardziej wydajne niż super komputery z przed 10 lat a mimo wszystko dawniej ludzie sobie jakoś radzili...
No i znowu ogólnikowo... Co to znaczy "mądrze"?Tymek pisze:np. NVidia i CUDA nadaje się do tego znakomicie tylko trzeba to zrobić mądrze
Ja nie zajmuję się na co dzień sieciami neuronowymi, ale się nimi interesuję i nie uważam, żeby to był temat jakoś specjalnie skomplikowany i nie do ogarnięcia przez większość osób. To czysta matematyka.Tymek pisze:Generalnie jak nie zajmujesz się na co dzień techniką sieci neuronowych to nie otrzymasz poprawnych
się zwojować rynek
Poza tym wiesz ilu jest hobbystów, którzy mają większą wiedzę od tzw. specjalistów (nawet z doktoratem)?
WojtexWay i właśnie dlatego ludzie maja problemy bo uważają, że wiedzą lepiej niż jest w książkach.
Co do świeczek to nie trzeba wrzucać ich całej struktury, sieć uogólni je i tak więc średnia jest wystarczająca.
Zniknęło słowo "całe" ale widzę, że to był dla ciebie młyn na wodę.
Co do normalizacji danych wejściowych i wyjściowych to nie chce mi się tego tobie udowadniać bo widać że
i tak wiesz lepiej.
Z 300 neuronami to możesz sobie liczyć cenę chleba na przestrzeni 10 lat bo zmieniała się kilkanaście razy.
Nie widziałem tak małej sieci w zastosowaniach związanych z giełdą ale cóż wiesz lepiej
Co do warstw jak sam zauważyłeś 2 lub 3 są do zastosowań specyficznych a giełda jest właśnie
czymś specyficznym. Ale co ci będę tłumaczył i tak wiesz lepiej
A o wyjściu: uogólnić - myślałem normalizacja i tyle.
Co do tych twoich 4 rdzeni to życzę powodzenia
Co do CUDY nie będę się rozwodził na temat tego, że większość programistów nie umie dobrze zaprogramować
urządzeń tego typu i po testach stwierdzają że "4" cory są szybsze niż karta graficzna
Co przy źle napisanym
sofcie jest prawdą. Niestety większość testuje i bawi się na danych które wrzuca i ściąga z karty, przy małych
setach (bo przecież to tylko testy) dużo czasu zajmuje transfer w stosunku do samych obliczeń i dlatego wychodzi
że 4 cory działają szybciej. Sztuką jest trzymać dane w pamięci karty i na nich operować shaderami. Ale pewnie też
lepiej wiesz
Skoro uważasz, że temat sieci nie jest skomplikowany to albo jesteś geniuszem albo twoja wiedza jest nikła.
Zakładam, że raczej to drugie. Będąc geniuszem takiego wywodu byś nie strzelił.
A co do hobbystów i tego zdania na końcu to mnie rozbawiłeś. Widać że albo jesteś przed maturą albo ktoś cię
udupił jako hobbyste na studiach.
Tak wiem ilu jest takich hobbystów - kilku, a ty jesteś tym jednym któremu
się wydaje że wie więcej od wszystkich naraz bo przecież to takie trywialne, powinni zlikwidować ludziom doktoraty
oparte na sieciach bo to przecież takie proste
Ot wziąć 300 neuronów, 1 warstwę, wrzucić dowolne dane i poczekać 1h na wynik (przecież sieć sama wszystko
za ciebie zrobi.
) i to wszystko na 4 corach.
Tak to jest jak uruchamia się przykłady z internetu z kilkoma neuronami do rozwiązania problemu XOR
Sieć neuronowa zaledwie z 8 wejściami i 2 warstwami ukrytymi z 2 wyjściami z set neuronami, używana do
zastosowań medycznych by określić prawdopodobieństwo cukrzycy zajęło kilka tygodni by osiągnąć skuteczność
bliską 95%, oczywiście mówimy o dużej bazie danych wejściowych - można porównać do danych minutowych
z kilku lat na FX. Było to w 2005 roku i faktycznie było liczone na 4 corach
Samo dobranie odpowiednich ilości neuronów zajęło też sporo czasu. Ale to przecież takie proste.
Co do świeczek to nie trzeba wrzucać ich całej struktury, sieć uogólni je i tak więc średnia jest wystarczająca.
Co do normalizacji danych wejściowych i wyjściowych to nie chce mi się tego tobie udowadniać bo widać że
i tak wiesz lepiej.
Z 300 neuronami to możesz sobie liczyć cenę chleba na przestrzeni 10 lat bo zmieniała się kilkanaście razy.
Nie widziałem tak małej sieci w zastosowaniach związanych z giełdą ale cóż wiesz lepiej

Co do warstw jak sam zauważyłeś 2 lub 3 są do zastosowań specyficznych a giełda jest właśnie

A o wyjściu: uogólnić - myślałem normalizacja i tyle.
Co do tych twoich 4 rdzeni to życzę powodzenia

Co do CUDY nie będę się rozwodził na temat tego, że większość programistów nie umie dobrze zaprogramować
urządzeń tego typu i po testach stwierdzają że "4" cory są szybsze niż karta graficzna

sofcie jest prawdą. Niestety większość testuje i bawi się na danych które wrzuca i ściąga z karty, przy małych
setach (bo przecież to tylko testy) dużo czasu zajmuje transfer w stosunku do samych obliczeń i dlatego wychodzi
że 4 cory działają szybciej. Sztuką jest trzymać dane w pamięci karty i na nich operować shaderami. Ale pewnie też
lepiej wiesz

Skoro uważasz, że temat sieci nie jest skomplikowany to albo jesteś geniuszem albo twoja wiedza jest nikła.
A co do hobbystów i tego zdania na końcu to mnie rozbawiłeś. Widać że albo jesteś przed maturą albo ktoś cię
udupił jako hobbyste na studiach.

się wydaje że wie więcej od wszystkich naraz bo przecież to takie trywialne, powinni zlikwidować ludziom doktoraty
oparte na sieciach bo to przecież takie proste

Ot wziąć 300 neuronów, 1 warstwę, wrzucić dowolne dane i poczekać 1h na wynik (przecież sieć sama wszystko
za ciebie zrobi.

Tak to jest jak uruchamia się przykłady z internetu z kilkoma neuronami do rozwiązania problemu XOR

Sieć neuronowa zaledwie z 8 wejściami i 2 warstwami ukrytymi z 2 wyjściami z set neuronami, używana do
zastosowań medycznych by określić prawdopodobieństwo cukrzycy zajęło kilka tygodni by osiągnąć skuteczność
bliską 95%, oczywiście mówimy o dużej bazie danych wejściowych - można porównać do danych minutowych
z kilku lat na FX. Było to w 2005 roku i faktycznie było liczone na 4 corach

Samo dobranie odpowiednich ilości neuronów zajęło też sporo czasu. Ale to przecież takie proste.

A ja nigdzie nie powiedziałem, że trzeba wrzucać całe świeczki...Tymek pisze:Co do świeczek to nie trzeba wrzucać ich całej struktury, sieć uogólni je i tak więc średnia jest wystarczająca.
No dobra, małe sprostowanie: gdy zmienne wejściowe są zróżnicowane to normalizacja może mieć wpływ w procesie uczenia. Jednak gdy zmienne wejściowe są tego samego typu to normalizacja jest bez znaczenia, bo to jest tylko przekształcenie liniowe!Tymek pisze:Co do normalizacji danych wejściowych i wyjściowych to nie chce mi się tego tobie udowadniać bo widać że
i tak wiesz lepiej.
Chodziło jednak o podkreślenie, że nie zawsze normalizacja jest konieczna.
To był tylko przykład. Ale pochwal się jakie sieci widziałeś - ile miały wejść, warstw i neuronów ukrytych a następnie przemnóż sobie te wartości przez siebie (policz liczbę wag) i porównaj do ilości słupków z tych owych 10 lat... Szczególnie dla większych interwałów jak 1H...Tymek pisze:Z 300 neuronami to możesz sobie liczyć cenę chleba na przestrzeni 10 lat bo zmieniała się kilkanaście razy.
Tak, i podałem przykład, by nie było wątpliwości o jakie specyficzności chodzi. Giełda jako taka nie jest w żaden sposób specyficzna.Tymek pisze:Co do warstw jak sam zauważyłeś 2 lub 3 są do zastosowań specyficznych a giełda jest właśnie
Dzięki, mi starczają - nie narzekam...Tymek pisze:Co do tych twoich 4 rdzeni to życzę powodzenia
Nie uważam, że nie są skomplikowane. Uważam, że są do ogarnięcia. A to lekka lecz znacząca różnica! I wnioskuję to właśnie po tym, że nie uważam siebie za geniusza, a mimo wszystko sporo wiem na ich temat!Tymek pisze:Skoro uważasz, że temat sieci nie jest skomplikowany to albo jesteś geniuszem albo twoja wiedza jest nikła.
Co do reszty to może przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, tylko tym razem ze zrozumieniem...
I chcesz powiedzieć, że nauka sieci trwała kilka tygodni? Czy co? Bo z Twojego postu nie wynika, że chodziło o dobór struktury sieci etc. który ma się nijak do technologii CUDA...Tymek pisze:Sieć neuronowa zaledwie z 8 wejściami i 2 warstwami ukrytymi z 2 wyjściami z set neuronami, używana do
z kilku lat na FX
A tak w ogóle to skąd wziąłeś info o ilości neuronów? tzn. że było w tej sieci "set" neuronów? Poza tym sam mówiłeś, że sieć z 300 neuronami nie nadaje się do prognozy pieczywa... Gdzie tu logika? O_o
Chyba masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Odniosę się do ostatniego zdania z chlebem.
Przecież właśnie napisałem że sieć z 300 neuronami nadaje się do tego znakomicie
Po drugie zgadzam się z tobą w 100%, twoje podejście jest rewolucyjne i jesteś hobbystą
lepszym od profesorów na uczelni. Trzeba szybko powiadomić uczelnie, że marnują czas
i ich dziesięciolecia spędzone nad tematyką normalizowaniem danych wejściowych i ich
doktoraty są o kant dupy bo jest nowa teoria, która mówi że jest to zbędne i wystarczy
powiększyć lub pomniejszyć odpowiednie wagi

Nie wiem czy się orientujesz na czym polega uczenie sieci ale podpowiem ci że na
modyfikacji wag we wszystkich neuronach więc twoja zmiana jest chwilowa i może
spowodować że neuron będzie starał się ignorować to wejście bo będzie odbiegało
wartością od pozostałych ale jak już mówiłem
wiesz lepiej 
Dyskusja jak z dzieckiem, które właśnie odkrywa matematykę i wie lepiej niż jest
napisane w książce a nauczyciele są głąbami a on najlepszy
-- Dodano: ndz 16-03-2014, 22:27 --
Przecież właśnie napisałem że sieć z 300 neuronami nadaje się do tego znakomicie

Po drugie zgadzam się z tobą w 100%, twoje podejście jest rewolucyjne i jesteś hobbystą
lepszym od profesorów na uczelni. Trzeba szybko powiadomić uczelnie, że marnują czas
i ich dziesięciolecia spędzone nad tematyką normalizowaniem danych wejściowych i ich
doktoraty są o kant dupy bo jest nowa teoria, która mówi że jest to zbędne i wystarczy
powiększyć lub pomniejszyć odpowiednie wagi

Nie wiem czy się orientujesz na czym polega uczenie sieci ale podpowiem ci że na
wartością od pozostałych ale jak już mówiłem

Dyskusja jak z dzieckiem, które właśnie odkrywa matematykę i wie lepiej niż jest
napisane w książce a nauczyciele są głąbami a on najlepszy

-- Dodano: ndz 16-03-2014, 22:27 --
Byłem autorem oprogramowania.WojtexWay pisze:A tak w ogóle to skąd wziąłeś info o ilości neuronów? tzn. że było w tej sieci "set" neuronów?

Tak, mam problemy z odkodowaniem twojego bełkotu, w którym logiki na próżno szukać... Najpierw piszesz, że sieć z 300 neuronami do niczego się nie nadaje a później podajesz przykład skutecznej sieci do prognozowania cukrzycy, która ma "tylko" 8 wejść, dwie warstwy i "set" neuronów (cokolwiek to znaczy - czyli równie dobrze może to być 200)... Z drugiej strony to i tak jest ciekawe, jeśli jest tylko 8 wejść...Tymek pisze:Chyba masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Odniosę się do ostatniego zdania z chlebem.
I kto tu czyta ze zrozumieniem...Tymek pisze:Po drugie zgadzam się z tobą w 100%, twoje podejście jest rewolucyjne i jesteś hobbystą
lepszym od profesorów na uczelni. (...)
Wyraźnie napisałem, że stosowanie normalizacji jest praktyczniejsze a tylko wskazałem na możliwość jej pominięcia w niektórych przypadkach. Widocznie jesteś zbyt tępy, by to pojąć.
Poza tym poprawiłem się w ostatnim poście i uściśliłem, że pominięcie normalizacji jest możliwe dla zmiennych, których wartości nie są zbyt zróżnicowane (np. gdy są tego samego typu, np. gdy zmienne wejściowe to tylko cena z poprzednich k okresów).
Widać, że sam nawet nie próbujesz tego zrozumieć i wszystko co jest w książce przyjmujesz za pewnik i za coś niezbędnego...
Szkoda również, ze zamiast próbować jakoś argumentować swoje wypowiedzi i udowadniać błędne rozumowanie starasz się tylko mnie obrazić.
Że co? Doskonale wiem na czym polega "nauka" ale pojęcia nie mam o czym ty piszesz... Jaka zmiana? jaka chwilowa? Chodzi ci o dobór losowy wag? No i co z tego, że on jest jednorazowy? Przecież później i tak "uczysz" wagi tj. np. odejmujesz od nich część pochodnej, która będzie odpowiednio mniejsza/większa dla zmiennych znormalizowanych.Tymek pisze:Nie wiem czy się orientujesz na czym polega uczenie sieci ale podpowiem ci że na
wartością od pozostałych ale jak już mówiłemwiesz lepiej
Czy potrafisz samodzielnie obliczyć pochodną po wadze czy tylko trzymasz się książkowych wzorków i pojęcia nie masz co one oznaczają? A może w ogóle ich nie rozumiesz i tylko korzystasz z cudzych bibliotek w ogóle nie wnikając co tam się w środku dzieje?...
Czy do ciebie dociera czym jest liniowe przekształcenie? Czy rozumiesz, że w matematyce 10*2 zwróci ten sam wynik co 100*0,2 lub 1*20?!?
Równie dobrze możesz twierdzić, że normalizacja jest lepsza od standaryzacji - tylko na jakiej podstawie O_o. A właśnie, może wyjaśnisz mi dlaczego normalizujesz zmienne do przedziału (0,1) lub (-1,1) a nie np. do (-100,100) - czy taka normalizacja wg. ciebie jest już nieprawidłowa? a jeśli tak to niby dlaczego?!? Podaj jakiś sensowny argument do jakich wartości powinno się normalizować zmienne - bo mam nadzieję, że nie jesteś aż tak głupi by twierdzić, że można normalizować tylko do zakresu (0,1) lub (-1,1) a do zakresów większych lub mniejszych już nie można...
Podkreślam jednak, że moje stwierdzenie dotyczyło sytuacji, gdy zmienne przyjmują podobny zakres - tj. bez sytuacji, gdzie jedna zmienna jest z zakresu (10,20) a druga (100, 200).
No nic, widzę, że twoje argumenty i tak polegają tylko na wyśmiewaniu się z innych więc ja na tym kończę.
A jak jesteś taki mądry to ja ciągle czekam na informację jakiej wielkości sieć wg ciebie jest odpowiednia dla zastosowań na FX tj. ile wejść, ile warstw i ile neuronów. Chodzi mi oczywiście o jakąś przykładową wielkość - np. minimalną - bo zaraz mi wyskoczysz z tekstem, że to się ustala eksperymentalnie i nie możesz tego określić bez dokładnej wiedzy co i jak etc. W końcu potrafiłeś stwierdzić, że 300 neuronów do niczego się nie nadaje więc ja czekam na informację ile neuronów nadaje się do czegokolwiek...
EoT