Zwykły scalping...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Re: Zwykły scalping...

Nieprzeczytany post autor: Kulfon »

Miło znowu znaleźć czas na trading :mrgreen:
Trochę długo już nie grałem - brak czasu, dlatego miałem problem z odpowiedzeniem sobie na pytanie czy gram zgodnie z zasadami. Dzis musze usiąść i spisać wszystko ładnie na kartce, by już nigdy więcej nie było wątpliwości.
Zauważam jednak mały progress - nie czułem zadnego dyskomfortu w tym ze mam pozycję na rynku, wszystko poszło ładnie i mechanicznie. Jednak wciąż mam duży problem z pogodzeniem się ze stratami.

Pierwsza dzisiejsza pozycja. SL 3 TP 15, zamknięte na +9 myslę ze ok
Zagranie w górę ze względu na trend up na H1 a wlasciwie to kierowalem sie tym ze cena odbila sie od wsparcia

EDIT:
ajajaj teraz zauwazylem ze nie pociagnalem dalej tej wewnetrznej linii trendu ktora w tym zagraniu powinna mi sluzyc jako sygnal do wyjscia :mrgreen: ale ze mnia trąba :mrgreen:

Jeszcze jedno zagranie na edku na -4 :mrgreen: zagranie w 100% niesystemowe :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jeden dobry trend płaci za wszystko.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Dzisiaj coś nie poszlo 1x BE 2x SL i na tym koniec.
Wejscia takie trochę naciągane głównie z powodu braku cierpliwości w oczekiwaniu na "czysty sygnal" :roll:
Wejscie nr 1 i nr 3 niesystemowe :roll:
Wiedziałem o tym, ale mimo tego grałem, powód - brak cierpliwości, wiadomo ze to droga do nikad, ale taka moja natura.
Przynajmniej zadzialala dyscyplina tj. trzymanie odpowiedniego ryzyka 0,5-1% oraz koniec gry po 3 zagraniach.
Wynik
1 BE - 0
2 SL -4,9
3 SL - 4,5
Obrazek

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Hm dzień nieudany.
Nie chcę tu zwalać na zmęczenie i brak koncentracji spowodowany tym ze za trading wzialem sie zaraz po przyjsciu z pracy ;)
No ale do rzeczy.
1 zagranie - niesystemowe ( i wszystko jasne :mrgreen: ) S po odbiciu od wsparcia z H1 ( po prostu geniusz :mrgreen: )
2 zagranie - już lepsze ale złe zarządzanie zleceniem. Systemowo powinienem rwać pozycję z ręki nieco szybciej.
Poniosłem straty ale wyciągnąłem kolejny raz z tego lekcje i doswiadczenie czyli wlasciwie to zyskałem.
Weź się w garść chłopie :569:
Wynik
1. SL -5,5
2. BE - 0

Teraz pozostaje zapomnieć o dzisiejszej sesji i jutro skupić się na następnej. Moze jednym okiem bede jeszcze obserwowal rynek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Udało się dzisiaj przerwać złą passę ;)
3 pozycje na GBPUSD
1 wynik BE = 0
2 wynik + 2 (zabraklo 2 pips do TP = 12)
3 wynik + 7
Dzisiaj już większa koncentrcja i wejścia zgodnie z zasadami ;)
Jednak w 2 zagraniu systemowo powinienem rwać szybciej z palca ale zamrozilo mnie :mrgreen: i jedynie co moglem zrobic to przestawić trochę wyzej SL - emocje spowodowaly ze kompletnie zapomnialem o jednej z zasad prowadzenia pozycji. No ale ok jest do przodu dzisiaj i doświadczenie też wzrasta.
A teraz dla relaksu mały trening ciała :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Witam,
Dzień ok.
Początkowo było cięzko, bo grałęm chwilę po powrocie z pracy.
Dzisiaj 3 zagrania
1 EURJPY wynik -4,2
2 EURUSD wynik - 4,1
3 EURUSD wynik + 14 ( zabrakło 2 pips to TP 24p ) wejscie z M5
( w tym zagraniu mialem duze problemy z psychika i zabezpieczaniem pozycji jak nalezy prawdopodobnie przez zwiekszenie lota. Nie chcialem ucinać w pewnych momentach a powinienem, korcilo mnie dojscie do TP)

Dzień jest na plus więć się z tego cieszy, czas zapomnieć o dzisiejszej sesji i skupic się na dopracowaniu określaniu trendu na M1 i M5 bo to coś dzisiaj u mnie nie chodziło jak należy
Obrazek

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Dzisiaj jedno wejscie bo chciałem oszczędzić psychikę i zakończyć tydzień na lekkim plusie, dlatego tez nie dotykałem już na dzisiejszej sesji innych setupów ( które okazałyby sie zyskowne)
1 pozycja EURJPY wynik + 7 (TP 15) urwałem z ręki jak należy, bo inaczej wyszedłbym na 0.
Podsumujmy tydzień :
Początkowe dwa dni to była tragedia, nie trzymałem się zasad, czasem zagrania miałem z d... wzięte. Ogarnąłem się i zacząłem się trzymać planu.
W tym tygodniu było we mnie za dużo emocji, strachu oraz zmęczenia pracą. Wciąż cięzko mi się pogodzić ze stratami, ale z dnia na dzień jest coraz lepiej.
Cieszę się, że tydzień zakończony na plus, daje mi to duzy spokoj psychiczny. Spłaciłem swoje błędy i jeszcze nawet na piwo starczy :mrgreen:
O bezcennym doświadczeniu już nie wspomnę. Zrozumienie systemu też już jest chyba nieco lepsze, chociaż często nachodzi mnie wiele wątpliwości podczas gry.
Podsumowanie w pozycjach i pipsach:
12 pozycji
zyskowne : 4 pozycje ( 1TP)
stratne : 5 pozycji
zamknięte na 0 : 3 pozycje
Ilosc wejsc niezgodnych z systemem 5 w tym stratne :3
pips -22,7 pips + 31,2, zariobione pipsy 8,4 :mrgreen:
Cel na najbliższy tydzień:
-mieć wejscia tylko zgodne z systemem,
-zabezpieczać pozycję zgodnie z systemem,
-zakończyć tydzień na +30 pips netto

Dla motywacji
https://www.youtube.com/watch?v=ZOy0YgUDwDg
Obrazek

Awatar użytkownika
Robol
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Robol »

Kulfon ważne że do przodu. nie patrz ile patrz ze w przod i wzrasta doświadcznie. O tych pozycjach z d*** wziętych doskonale cię rozumiem. Ja dwa ostatnie dni takie brałem, a jak była dobra to kasowałem zbyt szybko.
Walnij sobie piwko kolego :564:
"Wystarczy że określisz dobrze kierunek ruchu ceny a możesz stać się bogaty, o ile wiesz kiedy zamknąć pozycje"
FF: http://www.forexfactory.com/gerwazy#28

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Witam,
Dzisiaj jestem zadowolony, bo cykło w TP :mrgreen:
3 pozycje na EURUSD
1 wynik SL -4
2 wynik BE = 0 / powinno być +4 ale oczywiscie nie chcialem zabezpieczyć jak należy
3 TP= + 17

Początkowo znowu troszku brakowało wybrzydzania w sygnałach. Widze ze z okresleniem kierunku aż tak dużych problemów nie mam. Zmieniam jedną rzecz w systemie, a mianowicie sposób przejscia na BE. Wywalam zalozenie, że gdy cena dojdzie do 50% zalozonego przeze mnie TP do zapiezpieczam na 0. Za duzo razy mnie wywala i za duzo razy cena leci w stronę TP. Bede zabezpieczał dopiero wtedy kiedy rynek na to pozwoli czyli np H/L swieca momentum. Procentowe zabezpieczenia zostawiam jednak dla pozycji ktorych TP < 12.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Mam dziwne odczucie, że powinienem zostawić rynek, kiedy jest po danych typu ECB itp itd, hmm...
Dzisiaj 4 wejscia AUDJPY, wszystkie L i wszystkie SL -5, -7, -7 , 0
3 i 4 pod wplywem impulsu ( coś strasznego, wiedziałem ze nie mogę ale mimo to pchałem się na rynek, brak sygnału itp ale podswiadomosc mowiła o L)

4 zagranie w ogole nie powinno miec wejscia z tego wzgledu ze powinienem mieć je tylko i wyłacznie 3. Wejscie pod wplywem silnego impulsu. A myślałem ze psycha już poukładana, a tu się okazuje ze niestety jeszcze daleko droga.

Z dzisiejszego dnia najbardziej jestem dumny z szybkiego z wyjscia z 4 pozycji ;) nie powinno jej być i nie będzie, mimo tego co rynek zrobi. Dyscyplina przede wszystkim. Na przyszłość raczej...nie no, nie raczej, tylko na pewno będę unikał gry po danych.
Nie ma co płakać, idę pobiegać na poprawę humoru ;) :d
Obrazek

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Postanowiłem, że wprowadzę do zasad mechanizm, ktory ma mnie uchronic przed taka sytuacja jak dzisiejsza.
Czyli, kiedy dostaje po łbie SL'em, to odchodzę od okna na 5 min, i wykonuje cwiczenie z oddychaniem.
Za zakończony tydzień na minus w nagrodę następny tydzień spedzam na demo ( zapozyczone z tego forum)
Obrazek

ODPOWIEDZ