Zrodla informacji wplywajace na rynek

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
mehowski
Uczestnik
Uczestnik

Zrodla informacji wplywajace na rynek

Nieprzeczytany post autor: mehowski »

Witam.

Skoro mozna zadawac w tym dziale nawet najdziwniejsze pytania dot. Forex to chcialbym o doradzenie w kwestji zrodel informacji, ktore wplywaja na kursy na rynku forex.

Mianowicie, gdzie szukac informacji? Wiem, ze sa wyswietlane wiadomosci na wiekszosci platform ale to zdecydowanie zbyt malo... Czy mozecie polecic strony/gazety/cokolwiek sprawdzonego gdzie takie informacje sie znajduja?

Dodam, ze rzeczywiscie jest tego wszedzie pelno, az na tyle duzo, ze dla poczatkujacego uwazam strata czasu odwiedzanie kazdej strony i weryfikacja jej przydatnosci. Zwyczajna droga dedukcji nie wchodzi w gre poniewaz dostepnych materialow jest po prostu zbyt wiele.

Czy moge prosic szanownych uzytkownikow o polecenie zrodel, z ktorych sami korzystacie?

Tak czytam te moje wypociny i widze, ze zbyt ogolne pytanie zadalem. Zeby byc bardziej szczegolowym to chcialbym sie dowiedziec gdzie mozna uzyskac dostep do raportow finansowych wielkich firm?

Dziekuje za wasz czas.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Re: Zrodla informacji wplywajace na rynek

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Cześć :)

Nie wiem, czy o to Ci chodziło, ale na tej stronie masz wypisane wszystkie ważniejsze dane makroekonomiczne wpływające na kurs walut: http://www.forexfactory.com/calendar.php. Raporty nawet wielkich firm raczej nie wpływają na kursy walut.

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

Czy ktoś może zna jakieś historyczne zestawienia zasięgu ruchów zależnie od rodzaju danych? Chodzi mi głównie o medium, high imact oraz okazjonalne jak jakieś ważniejsze przemówienia.
Chodzi mi o majorsy i crossy ze średnim ADR nieprzekraczającym 200 pipsów dziennie.
Czy można też powiedzieć, że niektóre dane mimo takiego samego deklarowanego rodzaju oddziaływania - powiedzmy dane o inflacji vs dane o bezrobociu - oddziałują zazwyczaj mocniej/ słabiej czy nie ma żadnych zależności?
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

mariusztrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mariusztrader »

Przeanalizuj sobie na historii ;)
"Nie ma rzeczy niemożliwych, istnieją jedynie trudne do zrealizowania"

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Nigdy bym na to nie wpadł ;)

Problemy w tym wszystkim widzę 2:

Zależy mi na danych z więcej niż 10-ciu par oraz rozeznaniu się jak kształtował się ten impact zależnie od "ważności" (jeżeli tak da się to nazwać) wydarzeń pary oraz od jej średniej zmienności. Ręcznie mogłoby być "trochę" niedokładnie.

Nie zawsze długie świece są danymi (chodzi o medium impact). Nieraz to zwykłe zlecenia.

Gdybym uważał, że można to zrobić dobrze od ręki, to bym to zrobił ;)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Można to zrobić dobrze od ręki... Ale zajmie to trochę czasu ;). Są wskaźniki, które nakładają na wykresy dane makro. Poszukaj coś w stylu "indicator macro news history" etc. ;)

Co by nie było, masy pracy tu potrzeba ale nikt nie mówił, że będzie łatwo. Widziałem stronę z zestawieniami EUR/USD i danymi NFP ale badanie urywało się 1 czy 2 lata temu, a w tym czasie rynek już zdążył się zmienić.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Wielkie dzięki Raposo.
Sprawdzę ten wskaźnik, chociaż chodziło mi bardziej o to co pisałeś: o stronę.
Myślałem, że są strony tego typu tak samo jak na myfxbooku są np. zakładki dla większości par, pokazujące płynność od świecy 1M do 1W, czy korelacje między parami.

O tyle uważam, że nie ma większego sensu robić tego samodzielnie, że nie mógłbym prawidłowo wszystkiego odtworzyć na historii. Jedne dane idą jak czołg po cenie, inne ledwo co ją przepychają i kilka minut później giną gdzieś w zleceniach przeciwnych. A mi chodzi bardziej o wartości uśrednione, bez wygrzebywania rocznej historii z kalendarza danych i szukania ich później na wykresie.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

No widzisz, tyle, że wartości uśrednione mogą Ci niewiele dać, bo reakcja rynku zazwyczaj zależy od rozbieżności w danych i co za tym idzie średnia może się zniekształcać. Przykładowo, raz dane był zgodne z oczekiwaniami = reakcja 20 pips. Innym razem były zupełnie rozbieżne = reakcja 120 pips. Łącznie 140, czyli 70 na wydarzenie. Co Ci daje takie info? Niewiele. Stąd też jeśli już się zabierasz za taką analizę historyczno-statystyczną to warto wejść w nią głębiej...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Przez rezultat uśrednienia miałem na myśli bardziej medianę.

Tak czy inaczej rozumiem, że nie ma na żadnej popularnej strony forexowej online, która zajmuje się czymś takim, w mniejszym lub większym zakresie, i zostają tylko robótki ręczne?

ODPOWIEDZ