Wuza Day trading vol.2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wuza Day trading vol.2

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

Conieco z konferencji BOJ + EUR/JPY ~

Najważniejsze fakty z raportu o polityce monetarnej Banku Japonii
Publikowany w nocy raport oraz późniejsza konferencja prezesa BOJ nie przyniósł żadnych zmian z polityce monetarnej prowadzonej przez Japoński bank centralny.
Skrócony przekaz konferencji prezesa BOJ:
-Główny cel inflacyjny na poziomie 2% pozostaje bez zmian i według prognozy powinien zostać osiągnięty w pierwszej części 2015 roku
- Podobnie jak w Stanach Zjednoczonych to czynniki związane z warunkami atmosferycznymi wpływają negatywnie na ostatnie odczyty danych w tym gorszy export. Kuroda prognozuje ponowny wzrost exportu po minięciu czasowych czynników pogodowych.
- Gospodarka Japonii powinna rosnąc bardziej niż było to zaplanowane w nadchodzących latach
- Podwyżka podatków nie powinna spowodować ponownej recesji i spadku inflacji
- Bezrobocie w Japonii jest aktualnie blisko poziomu pełnego zatrudnienia gdzie każdy pracownik ma zatrudnienia a stopa bezrobocia poniżej 4% powinna prowadzić do wzrostu płac oraz inflacji. Sytuacja taka ma miejsce gdy pozostały odsetek obywateli bezrobotnych to w dużej mierze osoby nie zainteresowane szukaniem pracy.
Na koniec dwa zdania które są zdecydowanie najważniejsze z całego przekazu.
- Jeżeli na drodze do celu inflacyjnego BOJ pojawią się jakieś zakłócenia bank nie będzie się wahał zmieniać nastawienia oraz polityki monetarnej, co sugeruje możliwość zwiększenia programu skupu obligacji w przypadku problemów z osiągnieciem prognozowanych wyników
- Najmocniej wpływającym na rynki elementem konferencji było jednak stwierdzenie, że w tej chwili nie ma potrzeby do zmieniania tempa skupu i polityki monetarnej BOJ ponieważ aktualnie Japonia powinna rozwijać się szybciej niż to prognozowano.
Takie słowa prezesa Banku Japonii powinny działać na korzyść umocnienia się Jena gdyż ucina spekulacje o szybkim zwiększeniu programu skupu obligacji.

EUR/JPY
10032014EUR_JPY 15M.jpg
Po wzrostach na parze EUR/JPY z końcówki zeszłego tygodnia w tej chwili zaobserwować możemy formację trójkąta który na większych interwałach może być traktowany również jako chorągiewka. Z natury formacja taka częściej sugeruje kontynuację trendu wzrostowego, w tym przypadku jednak wydaje się, że prawdopodobieństwo wybicia jej dołem i ruch spadkowy jest większe. Tak długo jak cena pozostanie pod linią trendu oraz pod poziomem 143,7-8 gdzie przypada ostatni szczyt oraz opór wynikający z pivot points powinniśmy zobaczyć korektę ostatnich wzrostów. W krótkim terminie realny zasięg takiej korekty to test poziomów w okolicy 142,8 z długoterminowym celem w przypadku dalszego umocnienia Jena na poziomie 141,1. Scenariusz taki jest możliwy w przypadku dalszej eskalacji konfliktu na Ukrainie oraz nie przebicia ostatnich maksimów na poziomie 143,8
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Cicho tutaj bardzo :)

EUR/GBP
ff4.jpg
Kontynuując wątek wczorajszej analizy mówiącej o korekcie wzrostów na parze walutowej EUR/GBP warto spojrzeć na wybraną parę z szerszej perspektywy. Dla dalszego scenariusza na kursie tej pary istotne będzie dzisiejsze zamknięcie się świecy dziennej, w przypadku zejścia poniżej poziomu wsparcia wypadającego przy 0,833 oraz 0,83 możemy zakładać korektę ostatnich wzrostów do poziomu 0,8266 gdzie znajduje się tygodniowy pivot point oraz niżej do wsparcia w okolicy 0,82 gdzie wypada ostatni dołek. Miejsce to istotne jest także z uwagi na prawdopodobieństwo korekty właśnie w okolice w których przebiega linia kanału cenowego w którym notowania znajdowały się od Listopada 2013 do zeszłego tygodnia kiedy to kanał ten został przebity a umocnienie się Euro do Funta Brytyjskiego było kontynuowane na początku aktualnego tygodnia. W przypadki zamknięcia się świecy dziennej w okolicy aktualnej ceny (0,8335) da nam świecę nazywana doji która sugeruje niezdecydowanie rynku i możliwość konsolidacji ceny w pobliżu aktualnych poziomów. Zamknięcie się dnia powyżej ważnego oporu przy 0,835 oraz 0,8364 dałoby bardzo wyraźny sygnał do kontynuacji wzrostów z celem na kolejnym istotnym zniesieniu Fibo całego ruchu w okolicy poziomu 0,842.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Robol
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Robol »

Wuza, cicho bo robisz wszystko jak należy, nie ma się do czego przyczepić. ING zrobiło genialnie że cie zatrudniło, bo ty masz już renomę wśród traderów:)
Pozdrawiam.
"Wystarczy że określisz dobrze kierunek ruchu ceny a możesz stać się bogaty, o ile wiesz kiedy zamknąć pozycje"
FF: http://www.forexfactory.com/gerwazy#28

forexkiller
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forexkiller »

Wuza wcale nie cicho:D Ja czytam codziennie Twoje wpisy, nawet ostatnio pytałem czy używasz tygodniwych i miesięcznych pivotów ale być może przeoczyłeś w wątku bo nie odpowiedziałeś chyba albo ja z kolei przeoczyłem odpowiedź:)

Fajnie się czyta Twoje analizy i przemyślenia. Pozdrawiam :D
Nie ma "Nie mogę", jest tylko "Nie chcę".

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

forexkiller pisze:Wuza wcale nie cicho:D Ja czytam codziennie Twoje wpisy, nawet ostatnio pytałem czy używasz tygodniwych i miesięcznych pivotów ale być może przeoczyłeś w wątku bo nie odpowiedziałeś chyba albo ja z kolei przeoczyłem odpowiedź:)

Fajnie się czyta Twoje analizy i przemyślenia. Pozdrawiam :D
Teraz widzę, że jednak Ci nie odpisałem, mimo że dałbym sobie uciąć rękę że było inaczej (3x że w 1 zdaniu... nie dziwie się, że (4) czasami śni mi się, że (5) nie mam zrobionego zadania domowego na J.Polski :))) )

Głównie używam dziennych do intraday, w szerszym terminie tygodniowych, miesięcznych chyba nigdy nie używałem do tej pory.

forexkiller
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forexkiller »

Ty chociaż masz maturę, a mnie dopiero belfry straszą jakie to zuo i co będzie ze mną jak nie będę miał matury:D

Wuza pisałeś kiedyś że EURJPY to wypadkowa par EURUSD i USDJPY. To znaczy że np para EURGBP jest wypadkową EURUSD i GBPUSD w takim samym stopniu jak EURJPY z dwóch z których się składa. Bo chodzi mi o to że nieraz jest np sygnał na S na EURJPY ale USDJPY leci w górę a Edek w dół i ja wtedy nie mam bldaego pojęcia co zrobić :D

Wogóle pary z jenem oprócz USDJPY to czarna magia dla mnie bo poruszają się baaaardzo podobnie jak USDJPY więc wystarczy że na tej parze popłynę z analizą i na reszcie tak samo topię kasę...zastanawiam się czy nie wymienić tych par np na GBPAUD albo ww. EURGBP. Przepraszam jeśli zbyt zawile napisałem :D
Nie ma "Nie mogę", jest tylko "Nie chcę".

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

forexkiller pisze:Ty chociaż masz maturę, a mnie dopiero belfry straszą jakie to zuo i co będzie ze mną jak nie będę miał matury:D

Wuza pisałeś kiedyś że EURJPY to wypadkowa par EURUSD i USDJPY. To znaczy że np para EURGBP jest wypadkową EURUSD i GBPUSD w takim samym stopniu jak EURJPY z dwóch z których się składa. Bo chodzi mi o to że nieraz jest np sygnał na S na EURJPY ale USDJPY leci w górę a Edek w dół i ja wtedy nie mam bldaego pojęcia co zrobić :D

Wogóle pary z jenem oprócz USDJPY to czarna magia dla mnie bo poruszają się baaaardzo podobnie jak USDJPY więc wystarczy że na tej parze popłynę z analizą i na reszcie tak samo topię kasę...zastanawiam się czy nie wymienić tych par np na GBPAUD albo ww. EURGBP. Przepraszam jeśli zbyt zawile napisałem :D
Postaram się napisać coś więcej na ten temat wieczorem ;)

Ale to nie jest takie proste porównanie, EUR/GBP potrafi "sterować" kursem np. GBP/USD (patrz ruchy z wczoraj)
Natomiast EUR/JPY nie ma raczej wpływu na EUR/USD, w moim porównaniu chodziło o to, że EUR/JPY jest "sierotą" nie wyznacza sobie sam kierunku niezależnie przez większość czasu. Nie jest traktowana jako "prawdziwa" i główna para walutowa

Awatar użytkownika
Robol
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Robol »

Wuza pisze:Conieco z konferencji BOJ + EUR/JPY ~

Najważniejsze fakty z raportu o polityce monetarnej Banku Japonii
Publikowany w nocy raport oraz późniejsza konferencja prezesa BOJ nie przyniósł żadnych zmian z polityce monetarnej prowadzonej przez Japoński bank centralny.
Skrócony przekaz konferencji prezesa BOJ:
-Główny cel inflacyjny na poziomie 2% pozostaje bez zmian i według prognozy powinien zostać osiągnięty w pierwszej części 2015 roku
- Podobnie jak w Stanach Zjednoczonych to czynniki związane z warunkami atmosferycznymi wpływają negatywnie na ostatnie odczyty danych w tym gorszy export. Kuroda prognozuje ponowny wzrost exportu po minięciu czasowych czynników pogodowych.
- Gospodarka Japonii powinna rosnąc bardziej niż było to zaplanowane w nadchodzących latach
- Podwyżka podatków nie powinna spowodować ponownej recesji i spadku inflacji
- Bezrobocie w Japonii jest aktualnie blisko poziomu pełnego zatrudnienia gdzie każdy pracownik ma zatrudnienia a stopa bezrobocia poniżej 4% powinna prowadzić do wzrostu płac oraz inflacji. Sytuacja taka ma miejsce gdy pozostały odsetek obywateli bezrobotnych to w dużej mierze osoby nie zainteresowane szukaniem pracy.
Na koniec dwa zdania które są zdecydowanie najważniejsze z całego przekazu.
- Jeżeli na drodze do celu inflacyjnego BOJ pojawią się jakieś zakłócenia bank nie będzie się wahał zmieniać nastawienia oraz polityki monetarnej, co sugeruje możliwość zwiększenia programu skupu obligacji w przypadku problemów z osiągnieciem prognozowanych wyników
- Najmocniej wpływającym na rynki elementem konferencji było jednak stwierdzenie, że w tej chwili nie ma potrzeby do zmieniania tempa skupu i polityki monetarnej BOJ ponieważ aktualnie Japonia powinna rozwijać się szybciej niż to prognozowano.
Takie słowa prezesa Banku Japonii powinny działać na korzyść umocnienia się Jena gdyż ucina spekulacje o szybkim zwiększeniu programu skupu obligacji.

EUR/JPY
10032014EUR_JPY 15M.jpg
Po wzrostach na parze EUR/JPY z końcówki zeszłego tygodnia w tej chwili zaobserwować możemy formację trójkąta który na większych interwałach może być traktowany również jako chorągiewka. Z natury formacja taka częściej sugeruje kontynuację trendu wzrostowego, w tym przypadku jednak wydaje się, że prawdopodobieństwo wybicia jej dołem i ruch spadkowy jest większe. Tak długo jak cena pozostanie pod linią trendu oraz pod poziomem 143,7-8 gdzie przypada ostatni szczyt oraz opór wynikający z pivot points powinniśmy zobaczyć korektę ostatnich wzrostów. W krótkim terminie realny zasięg takiej korekty to test poziomów w okolicy 142,8 z długoterminowym celem w przypadku dalszego umocnienia Jena na poziomie 141,1. Scenariusz taki jest możliwy w przypadku dalszej eskalacji konfliktu na Ukrainie oraz nie przebicia ostatnich maksimów na poziomie 143,8
Nawet nie wnikam w tą analizę..... jak patrze na ejka to poprostu nie wnikam. MISTRZ nad MISTRZAMI.
a grasz jeszcze swoją techniką na koncie czy tylko analizy dla ING? Jak grasz to jak grales czy dluzej terminowo patrzysz?
"Wystarczy że określisz dobrze kierunek ruchu ceny a możesz stać się bogaty, o ile wiesz kiedy zamknąć pozycje"
FF: http://www.forexfactory.com/gerwazy#28

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Robol pisze: a grasz jeszcze swoją techniką na koncie czy tylko analizy dla ING? Jak grasz to jak grales czy dluzej terminowo patrzysz?

Jako pracownik ING Securities podlegam regulacją które są napisane pod kontem giełdy akcji, każdą zajętą pozycję trzeba trzymać minimum 30 dni z uwagi na informacje poufne jakie posiadają maklerzy itp. Także dopóki te regulacje nie ulegną dostosowaniu do warunków forexowych gdzie żadnych informacji niedostępnych dla zwykłego detalisty nie posiadamy nie jestem w stanie grać an rachunku realnym niestety. Nie ukrywam, że liczę na to, że uda się dostosować te przepisy do specyfiki forexowej i grać będę na pewno dalej z wykorzystaniem SD, pivotów i fibo ale raczej od H4 w górę z uwagi na prace i inne obowiązaki.

Tak dla utrzymania "rytmu" gram oczywiście to co wrzucam jako analizy ale na demo )

Awatar użytkownika
elcin2
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: elcin2 »

ja mam dosyć ciekawe pytanie, jak wygląda twój dzień pracy?
chyba nie jest tak ze przychodzisz do roboty narysujesz 2 3 kreski opis i do domciu? chodzi mi o takie rzeczy które z zewnątrz nie widać.
opisz troszeczkę jak to wygląda jeśli oczywiście możesz
p.s
gratulejszyn ;p

ODPOWIEDZ