Witam, sprawa nad którą się ostatnio zastanawiam...
Czy podejmując decyzje inwestycyjne na D1 zwracacie uwagę co dzieje się na W1 i M1 ?
Jeśli tak, to czy bardziej zwracacie uwagę na W1 czy M1 ?
Zdarzają się niezłe sygnały na D1, potwierdzone na W1, ale na M1 mamy definitywny sygnał, że kurs pójdzie w dłuższym okresie czasowym zupełnie przeciwnie ?
Co wtedy robicie ?
Pozdrawiam
Time frames...
Re: Time frames...
Wszystko zależy od przyjętej strategii.
Ja zawsze zwracam uwagę na to co dzieje się na innych interwałach. Co prawda, gram na M30-H1 ale zaglądam na H4 i D1 jednak zasada jest ta sama. Sam musisz sprecyzować w jaki sposób chcesz grać. Jeśli wg mnie na wyższym interwale jest widoczna sprzeczność co do kierunku to prawdopodobnie nie zagram, mimo, że na niższym interwale klaruje się sygnał. W końcu chodzi o zminimalizowanie ryzyka, a nie jego zwiększenie, prawda?
Ja zawsze zwracam uwagę na to co dzieje się na innych interwałach. Co prawda, gram na M30-H1 ale zaglądam na H4 i D1 jednak zasada jest ta sama. Sam musisz sprecyzować w jaki sposób chcesz grać. Jeśli wg mnie na wyższym interwale jest widoczna sprzeczność co do kierunku to prawdopodobnie nie zagram, mimo, że na niższym interwale klaruje się sygnał. W końcu chodzi o zminimalizowanie ryzyka, a nie jego zwiększenie, prawda?

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
-
- Pasjonat
możesz m.in. zmniejszyć ryzyko i zagrać częścią planowanej ekspozycji.Zdarzają się niezłe sygnały na D1, potwierdzone na W1, ale na M1 mamy definitywny sygnał, że kurs pójdzie w dłuższym okresie czasowym zupełnie przeciwnie ?
Co wtedy robicie ?
możesz też szybciej zabezpieczyć na BE
mozesz dać mniejszy tp
poza tym w takim przypadku ważne jest uwzględnienie horyzontu inwestycji.
niektórzy mówią że jak nie wiesz co zrobić to nie graj setupu. bo później po otwarciu będziesz miał wewnętrzne sprzeczności i doprowadzi to do podejmowania nieuzasadnionych i bezmyślnych decyzji. Więc może najlepiej wtedy pozostać poza rynkiem.
ewentualnie możesz sprawdzić jak zachowują się skorelowane instrumenty
skoro przewidujesz że w dłuższym okresie kurs pujdzie w drugą stronę no to spokojnie masz czas na zagranie tego z d1 i w1 , pilnując tylko kiedy ten czas sie skonczy i to zakladane przez ciebie odwrócenie nastąpi wtedy wychodzisz z pozycji tej co grałes z d1 a możesz spróbować wejsc odwrotnie w przeciwnym kierunku skoro zakladasz odwrocenie , sztuka to tylko odnaleźć ten punkt zwrotnycameo27 pisze:Witam, sprawa nad którą się ostatnio zastanawiam...
Czy podejmując decyzje inwestycyjne na D1 zwracacie uwagę co dzieje się na W1 i M1 ?
Jeśli tak, to czy bardziej zwracacie uwagę na W1 czy M1 ?
Zdarzają się niezłe sygnały na D1, potwierdzone na W1, ale na M1 mamy definitywny sygnał, że kurs pójdzie w dłuższym okresie czasowym zupełnie przeciwnie ?
Co wtedy robicie ?
Pozdrawiam

Nigdy nie kłóć się z idiotami bo najpierw spróbują cie sprowadzić do swojego poziomu a później spróbują pokonać doświadczeniem 

Zastanawia mnie, dlaczego traktujecie okna czasowe jako osobne wykresy? Wszędzie jest ta sama cena, tylko skompresowana i nie ma znaczenia jakiego TF'a używasz - ważne jest czego szukasz. A interwał to już tylko narzędzie, które ułatwia znalezienie tego.