Ciapul pisze:niemiaszek pisze:nie mam jeszcze orderbooków(fundamental) dla XXX/JPY więc później wrzucę, ale kreski są...
myślę Niemiaszek że za bardzo rozpieszczasz forumowych leniuchów...
wiem, wiem, ale pipsów wystarczy dla wszystkich
Kilka osób pisało na PW z pytaniami w jaki sposób interpretować i grać pod poziomy (R, Pivot, S)
Wrzucam tutaj odpowiedź dla wszystkich ciekawskich, a co kto z tym zrobi to już jego sprawa
Pivot - to poziom wyznaczający orientacyjny środek zasięgu ruchu ceny, a pozostałe poziomy to Resistance(opór) lub Support(wsparcie).
Różnica pomiędzy M5 a M15 odnosi się do wielkości SL na co zwracałem uwagę w DT.
Ja bazuję na M5 i tolerancja błędu jest +/-5 pipsów (M15 może być 10-15 pipsów na SL) jeżeli dany poziom(S, Pivot lub R) jest zaliczony i zamknięcie świecy(korpus) jest ponad poziomem, następna świeca wzrostowa to idzie L ze stopem poniżej poziomu/kreski ale z TP na kolejnej kresce/poziomie w zależności czy to będzie (S,Pivot lub R). Takie klikanie od poziomu do poziomu.
Odwrotnie jest w przypadku wejścia w S, ale cała procedura taka sama.
Zasada bardzo prosta i trzeba przy wejściu w pozycje czekać na zamknięcie(korpus) świecy.
Akcja(sytuacja na ekg)

reakcja(kup lub sprzedaj) = czekanie na TP(kolejny poziom, kreska na wykresie). Nie ma idealnych wejść jak również idealnego sysa/strategii więc SL się zdarzają, a podczas konsoli najczęściej jest sporo zmyłek, ale powinno się każdą pozycję zabezpieczać na BE jeżeli cena odskoczy od poziomu wejścia w pozycję np. 5 lub 10 pipsów. Jeżeli się cofnie cena to najwyżej BE będzie zaliczone. Taka ciągła zabawa...
Jeżeli zostaje wybite ekstremum (S2 lub R2) dla danej sesji to odpuszczam już taką parę