EA Martingale/Grid zgodnie z trendem?

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
koalafx
Gaduła
Gaduła

EA Martingale/Grid zgodnie z trendem?

Nieprzeczytany post autor: koalafx »

Szanowni Forumowicze,
Jestem ciekawy czy sa automaty Martingale/Grid/Hedge ale piramidujace pozycje zgodnie z trendem a nie pod trend?
Zazwyczaj kazdy automat tego typu piramiduje pod trend a ciekawe jakie wyniki by osiagal automat ktory piramiduje z trendem i zabezpiecze zyski i daje im dalej ewentualnie rosnac.
Moze ktos taki zna i testowal juz ?

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Re: EA Martingale/Grid zgodnie z trendem?

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Pytanie jak zabezpiecza, jak wyznacza trend, kiedy otwiera pierwszą i kolejne transakcje - setki możliwości.

Awatar użytkownika
koalafx
Gaduła
Gaduła

Martingale/grid grajace pod trend nie uzywaja zadnych wskaznikow i dla nich trend nie ma znaczenia.
Jesli cena spada w dol, to otwieraja pozycje na buy a jesli cena idzie w gore to na sell. TF dla nich tez jest nie istotny. Pomyslalem sobie czy sa automaty ktore jak cena idzie w gore to otwieraja pozycje i piramiduja ja, oraz pozniej przestawiaja na BEP jak rowniez dalej z kursem ceny w dobrym kierunku przesuwaja SL ale dodajac np co 25-30pips kolejna pozycje z wiekszym wolumenem a zabezpieczajac ja BEP poprzedniej itd....

Moje przemyslenia bardziej kieruja nas na automaty typu trend follower...Automat co otwiera pozycje w przeciwnym kierunku do ceny to widac prosta sprawa. Nie musi wyznaczac trendu itp.

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

koalafx pisze:Martingale/grid grajace pod trend nie uzywaja zadnych wskaznikow i dla nich trend nie ma znaczenia.
Jesli cena spada w dol, to otwieraja pozycje na buy a jesli cena idzie w gore to na sell. TF dla nich tez jest nie istotny. Pomyslalem sobie czy sa automaty ktore jak cena idzie w gore to otwieraja pozycje i piramiduja ja, oraz pozniej przestawiaja na BEP jak rowniez dalej z kursem ceny w dobrym kierunku przesuwaja SL ale dodajac np co 25-30pips kolejna pozycje z wiekszym wolumenem a zabezpieczajac ja BEP poprzedniej itd....

Moje przemyslenia bardziej kieruja nas na automaty typu trend follower...Automat co otwiera pozycje w przeciwnym kierunku do ceny to widac prosta sprawa. Nie musi wyznaczac trendu itp.
Zapewniam cię, że granie w kierunku ruchu ceny, jak również "pod prąd" jes tak samo złożona sprawą i trudną do zautomatyzowania. Na youtube pamięci by zabrakło żeby pokazać wszystkie kombinacje, które testowałem. To jedna z nich http://www.youtube.com/watch?v=NJKlOlyW_9E
Wykres jest taki płaski właśnie z powodu mechanizmu kontrolującego ogólny profit z wszystkich otwartych pozycji.
I nie jest prawdą, że dla martyngałów trend jest bez znaczenia. Gdyby tak było to wszyscy byśmy zarabiali grając martynagałami.
Moja rada odpuść sobie próbę automatyzacji tego pomysłu.

Awatar użytkownika
koalafx
Gaduła
Gaduła

Rozumiem. Od lat inwestuje jednym automatem ktory jest hedge z piramidowaniem pozycji pod prad ale sam przesuwa SL i TP oraz rowniez w druga strone zgodnie z trendem zostawia transakcje. Mam wlasne juz sprawdzone setupy tego ea oraz odpowiedni MM dla depozytu ale wlasnie pomyslalem sobie jak by to bylo, jesli by EA pracowalo zgodnie tylko z trendem. No nic, w takim razie nie ma czym sobie glowy zawracac jak jest dobrze z obecnym EA.

Jarek67, dzieki za odpowiedz.

ODPOWIEDZ