MT4 - backtesty i wykresy

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
pin54
Stały bywalec
Stały bywalec

MT4 - backtesty i wykresy

Nieprzeczytany post autor: pin54 »

Na podstawie jakich danych generowane są wykresy po backteście? Cały test jest generowany na podstawie danych z MetaQuotes, zapisanych w /tester/history (tak mi się wydaje) Po kliknięciu 'otwórz wykres' mam wykres wygenerowany na identycznych co do pipsa danych jak na zwykłym koncie (przynajmniej tak to wygląda), a na to naniesione transakcje?

I druga sprawa, ważniejsza. Mam kilka komputerów...
napisałem EA na komputerze A (w backtestach na +) przeniosłem .mq4 na drugi komputer (B), po kompilacji backtest wyszedł na minus. Przeniosłem z A na B .ex4, tym razem backtest wyszedł na + (mniej więcej tyle co na A). Na komputerze A przeinstalowałem MT4, i wrzuciłem .ex4...backtest wychodzi na minus :) O co kuźwa chodzi, coś robię nie tak? Ale co?
Na początku na wszystkich maszynach był ten sam build (509).

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Re: MT4 - backtesty i wykresy

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Wykresy w backtestach budowane są z świec M1, które masz pobrane. Jeżeli każdy słupek mógł być modelowany za pomocą takich danych to otrzymujesz modeling quality na poziomie 90% (czyli jeżeli masz pobrane dane jednominutowe dla okresu, który testujesz). Czyli tak, zazwyczaj będzie to wykres taki sam jak ten na koncie na którym testujesz.

Odnośnie drugiego pytania to najprawdopodobniej masz inne dane pobrane na obu kontach. Sprawdź czy modeling quality wynosi conajmniej 90% w obu przypadkach. Jeżeli korzystasz z interwałów wyższych niż jednogodzinne to też będzie różnica u różnych brokerów ze względu na przesunięcie czasowe, które może być różne u innych brokerów. Ale jeżeli mówimy o tym samym brokerze to najprawdopodobniej namieszałeś coś z danymi.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Dokładnie jak pisze Pablo. Dodatkowo, jeśli to strategia skalpująca balansująca na granicy opłacalności w pojedynczej transakcji to istotny będzie również spread. Prawie wszyscy brokerzy oferują już zmienne spready, a backtester MT4 bierze pod uwagę spread, który jest aktualnie na danym instrumencie w momencie kliknięcia START. Więc raz możesz kliknąć go przy spreadzie 0.1, a raz przy 0.5, co również może mieć wpływ na wyniki.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Prawie wszyscy brokerzy oferują już zmienne spready, a backtester MT4 bierze pod uwagę spread, który jest aktualnie na danym instrumencie w momencie kliknięcia START. Więc raz możesz kliknąć go przy spreadzie 0.1, a raz przy 0.5, co również może mieć wpływ na wyniki.
No ale można też ustalić też dowolny stały spread zmieniając odpowiednią opcję.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Ooo faktycznie :). Kiedyś tego nie było, dawno nic nie testowałem na tym backtesterze :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ