Salenij - dziennik ryzykanta

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
salenij
Gaduła
Gaduła

Re: Salenij - dziennik ryzykanta

Nieprzeczytany post autor: salenij »

Eksperyment: Gra przeciwna do nastrojów graczy
Temat na forum:
http://forex-nawigator.biz/forum/eksper ... 24663.html
Konto Forex Factory:
http://www.forexfactory.com/salenij#14

Awatar użytkownika
maserati
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: maserati »

Witaj, przeczytałem Twój dziennik. Nie wymądrzam się ale mógłbyś posłuchać tych którzy starają się Tobie pomóc. Oglądając statmenty... jedna myśl, oddałeś więcej kasy z prowizji niż zarobiłeś a to niedorzeczne. Nie zarabiasz dla siebie tylko dla kogoś. Bardzo chcesz być bogaty i to już, tak powiem Ci, że to maszynka do robienia pieniędzy ale szacunek do nich trzeba zachować. Zmniejsz lot na max. 0.3 i zwiększ SL jak go stawiasz. Pewnie po każdym wejściu siedzisz nerwowy i liczysz na zysk. Dziś też Ci nie wyszedł USDCHF nie frustruj się i nie dołuj. Grasz oszczędnościami, które możesz stracić w jeden-dwa dni.
Postaraj się nie podejmować pochopnych decyzji, i spróbuj naprawdę zmniejszyć pozycję. Chodzi o to abyś osiągał stały zysk i jak najmniej oddawał go komuś, pamiętaj, że masz potem jeszcze 19% podatku :wink:

Poniżej masz mój miesiąc (od 10.01), pozycje po 0.02 lota i widzisz też można swoje ugrać.

Niedługo wracam do Jurnala, może coś podpatrzysz dla siebie :564:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Improwizuje, gram na przypał, nie zastanawiam się... Zwykle podejmuję błędne decyzję. Gram już tak 10lat i nadal żyję.
http://www.forexfactory.com/maserati

Awatar użytkownika
salenij
Gaduła
Gaduła

Dzięki za wpis. Twoje statystyki to marzenie, krzywa zysku o stałym nachyleniu jak na 100% lokacie:) Masz rację, gram zbyt dużymi pozycjami, ustawiam małego SLa co często sprawia że wywala mnie z transakcji. Powiem szczerze, kiedy mam już trochę zysku i kapitał osiągnie +2 - 3k zł zaczynam szaleć i próbuję się wstrzelić dużymi lotami w rzekomo rozpoczynający się "wielki zjazd" lub "wielki wzrost". Oczywiście w wielkim napięciu oczekuję na gwałtowny i długi spadek, kilka razy udało by się, jednak kiedy wykres zwalnia i zysk z + 2000 zł maleje do +300 zł zaczynam żałować że nie zakończyłem transakcji kiedy osiągała te 2000 zł. Wtedy zaczynam się modlić żeby z 300 jeszcze nie podskoczyło a szum powoduje że zysk spada do 100 zł. Wtedy kończę transakcję sądząc że rynek zawrócił i zaraz będzie -1000zł. Potem spokojnie obserwuję jak wykres z powrotem wędruje na + 2000, + 3 + 4 + 5k zł itd. Próbowałem zagrań 1 lotem zamiast pięcioma i rzeczywiście chwilowy spadek do -200, 300 zł nie robił na mnie wrażenia ( po tym co oglądałem na 5 lotach). Wtedy wyobrażałem sobie jak zakończył bym transakcję gdybym zagrał 5:)

Ostatnio pograłem trochę połową lota i 0,1. Gra była spokojna niczym wyjście na ryby. Połowiłem trochę płotek jednak moja skuteczność nie była zachwycająca (60%). Była by znacznie mniejsza gdybym czekał do TP zamiast obcinać transakcje kiedy wykres zdecydowanie zawrócił. Nie mogę się więc nawet porównywać do Twojej 99% skuteczności:) Pytanie które mnie nurtuje brzmi: Jak Ty to robisz skubańcu? Wiem jednak że odpowiesz mi coś w stylu "lata doświadczenia" MM, wyczucie, dyscyplina itp. W związku z powyższym, z wielką niecierpliwością i z głodem wiedzy będę przeglądał Twój dziennik, mam nadzieję że założysz go jak najszybciej, nie poskąpisz komentarzy do swoich transakcji i dodasz od siebie wiele cennych rad które będę spisywał na papirusie, oprawiał w ramki i czytał niczym mantrę co rano przed otwarciem MT4. Serdecznie pozdrawiam.

PS Już znalazłem Twój dziennik bo zauważyłem że napisałeś "wracam do dziennika". Drogą dedukcji, niczym Sherlock Holmes, wywnioskowałem że skoro wracasz to musisz mieć do czego. Muszę przyznać że bardzo ciekawy dziennik, zagłębiam się właśnie w jego lekturze.
PS2 Też jestem z Gdańska:)
Temat na forum:
Konto Forex Factory:

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

maserati pisze:Witaj, przeczytałem Twój dziennik. Nie wymądrzam się ale mógłbyś posłuchać tych którzy starają się Tobie pomóc. Oglądając statmenty... jedna myśl, oddałeś więcej kasy z prowizji niż zarobiłeś a to niedorzeczne. Nie zarabiasz dla siebie tylko dla kogoś. Bardzo chcesz być bogaty i to już, tak powiem Ci, że to maszynka do robienia pieniędzy ale szacunek do nich trzeba zachować. Zmniejsz lot na max. 0.3 i zwiększ SL jak go stawiasz. Pewnie po każdym wejściu siedzisz nerwowy i liczysz na zysk. Dziś też Ci nie wyszedł USDCHF nie frustruj się i nie dołuj. Grasz oszczędnościami, które możesz stracić w jeden-dwa dni.
Postaraj się nie podejmować pochopnych decyzji, i spróbuj naprawdę zmniejszyć pozycję. Chodzi o to abyś osiągał stały zysk i jak najmniej oddawał go komuś, pamiętaj, że masz potem jeszcze 19% podatku :wink:

Poniżej masz mój miesiąc (od 10.01), pozycje po 0.02 lota i widzisz też można swoje ugrać.

Ja , moze Ty i wielu innych chociaz troche ogarnietych graczy wie jak skonczy sie ta rowna krzywa na Twoim wykresie. :P

Awatar użytkownika
salenij
Gaduła
Gaduła

Mógłbyś to zdradzić mniej lub wcale nie ogarniętym graczom? Pytam w swoim imieniu:) Fajnie było by gdyby nie były to złe wróżby ale prognozy oparte na racjonalnych argumentach.
Temat na forum:
Konto Forex Factory:

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

salenij pisze:Mógłbyś to zdradzić mniej lub wcale nie ogarniętym graczom? Pytam w swoim imieniu:) Fajnie było by gdyby nie były to złe wróżby ale prognozy oparte na racjonalnych argumentach.
"system" zwyczajnie zaklada zysk na kazdej pozycji i zarabia pod warunkiem ze kurs jest w miare stabilny i za szybko nie ucieka w jednym kierunku (100 krokow do przodu a ostatni prosto w przepasc). Bardzo latwo obliczyc prawdopodobienstwo takiego (nieuniknionego) scenariusza ale zamiast podpierac sie podstawowa matematyka niektorzy preferuja ulanskie fantazje i wykresy ktore robia wrazenie tylko na nowicjuszach.

Prawdopodobnie sie myle i zaraz zostane wezwany do walki na ch*je ale z prosta logika / matematyka niestety nie da sie wygrac.
:wink:

wojtasw2
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: wojtasw2 »

maserati pisze:Witaj, przeczytałem Twój dziennik. Nie wymądrzam się ale mógłbyś posłuchać tych którzy starają się Tobie pomóc. Oglądając statmenty... jedna myśl, oddałeś więcej kasy z prowizji niż zarobiłeś a to niedorzeczne. Nie zarabiasz dla siebie tylko dla kogoś. Bardzo chcesz być bogaty i to już, tak powiem Ci, że to maszynka do robienia pieniędzy ale szacunek do nich trzeba zachować. Zmniejsz lot na max. 0.3 i zwiększ SL jak go stawiasz. Pewnie po każdym wejściu siedzisz nerwowy i liczysz na zysk. Dziś też Ci nie wyszedł USDCHF nie frustruj się i nie dołuj. Grasz oszczędnościami, które możesz stracić w jeden-dwa dni.

Witam, gratuluję bardzo wysokiej skuteczności. Możesz napisać coś więcej o systemie jakim grasz. Na jakim TF grasz, jaki SL stosujesz i jaki TP. Czy używasz jakichś wskaźników, średnich itp.?

Awatar użytkownika
mosek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mosek »

Recepta na graala jest prosta cierpliwość, dobry MM, zwykłe wyznaczenie trendu i nie uleganie emocjom. Dodam jeszcze że mając skuteczność poniżej 50% można zarabiać. Marzenia o wielkiej kasie możesz narazie schować pod poduszkę. Tyle i aż tyle mnie to troszkę zajęło opamiętanie się i teraz jest dobrze w sensie że jestem mega zadowolony jak zarobię 10% konta w miesiąc. Na razie masz ciśnienie na kasę i miotasz się czy zagrać lotem dwoma czy pięcioma a to jest błąd bo zaciemnia Ci jasną ocenę sytuacji na wykresie. Marzenia o kasie odstaw na bok a skup się na grze i MM. pozdrawiam
'Chwytamy trend za jaja i wykręcamy tak, że się zesra pipsami. Nasz plan to trzymać się planu. Przejdziemy przez sesję jak gówno przez rurę.'

Awatar użytkownika
salenij
Gaduła
Gaduła

Co sądzicie? Warto kupować? Oczywiście max 0,5 lot.
Obrazek
Temat na forum:
Konto Forex Factory:

Awatar użytkownika
Leonardo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Leonardo »