Wuza Day trading vol.2
Re: Wuza Day trading vol.2
Wg mnie gramy schemat ustalony od kilku miesięcy. Teraz góra i bujanie do jutra w okolicach 1.37. Jutro o 19.59 fajerwerki, zahaczamy o 1.375 lub wyżej i jest to najwyższy poziom jaki oglądamy w tym roku. Lecimy na 1.2 lub niżej.
To ja obstawiam odpał up na eur/usd i kablu 

Jutrzejszy dzień dużo wyjaśni. Równie dobrze możemy jutro zamknąć dzień nowymi szczytami na obu parach, najbezpieczniej odpuścić po prostu wieczór i zaczekać aż opadnie kurzBaton pisze:To ja obstawiam odpał up na eur/usd i kablu

Niby tak, ale kurz nigdy nie opada. Jaka by decyzja nie była, jaka by reakcja na nią nie była, zaraz się zacznie kolejna gra pod nowe dane, które będą spływać, pod kolejne posiedzenie fomc, etc. IMO trzeba mieć jakiekolwiek zdanie na temat rynku w długim/średnim terminie i starać się o pewną konsekwencję, bo inaczej będzie straszne miotanie od bandy do bandy. Faktycznie na forexie, w przeciwieństwie do rynku akcji dłuższe trendy występują bardzo rzadko, ale nawet Ci co wyłapią te kilku tygodniowe i konsekwetnie je 'rozegrają', zarobią dużo więcej niż Ci co będą zmieniać zdanie kilka razy dziennie. Moje zdanie jest takie że USA, Japonia, Szwajcaria będą krajami które wygrają tę bitwę (wojnę?) walutową i uda im się skutecznie deprecjonować swoje waluty w średnim/długim terminie. Ten scenariusz obstawiam i staram się go skutecznie rozgrywać. Oczywiście nie jestem uparty i jeśli wystąpią WYRAŹNE znaki pokazujące że się mylę to zmienię zdanie, ale póki co w długim terminie gram tylko te kierunki, a dzienne czy tygodniowe przeciwne ruchu, choć ciężkie psychicznie, staram się wliczać w 'koszty' i je przetrwać, odpowiednio manipulując wielkością pozycji.Wuza pisze:Jutrzejszy dzień dużo wyjaśni. Równie dobrze możemy jutro zamknąć dzień nowymi szczytami na obu parach, najbezpieczniej odpuścić po prostu wieczór i zaczekać aż opadnie kurzBaton pisze:To ja obstawiam odpał up na eur/usd i kablu
Każdy ma swoją strategię, mnie taka odpowiada i się jej trzymam od dłuższego czasu. Czasem była zgubna, bo byłem uparty, ale dzięki takiej właśnie strategii, praktycznie złapałem 500 dolarów ruchu na złocie z okolic 1700 dolarów do 1200. Ta sama strategia mogła być skuteczna podczas ostatniego kryzysu (save heaven up) i jak ktoś przez rok-dwa grał na wzrosty jena, franka, złota, ten mógł zrobić niezły majątek jeśli był konsekwentny i nie przesadzał z zaangażowaniem (korekty mogły być wyniszczające).
Rozumiem tych co grają daytrade, ale dal mnie to naprawdę totolotek i szanse wyłapania (skutecznego) ruchu w perspektywie minut czy godzin są naprawdę małe i ja tak grać nie potrafię. Chociaż chętnie czytam wszelkie analizy, komentarze, etc.
Np. taka prognoza Bank of America (dotyczy usd/jpy):
http://www.zerohedge.com/news/2014-01-2 ... low-1806-s
Z niej każdy może wyciągnąć co chce, można rozegrać wiele scenariuszy... Ja się akurat z tą prognozą zgadzam... ale tylko w długim terminie, też sądzę że w perspektywie 12-24 miesięcy (może dłużej) zobaczymy usd/jpy na poziomie 150.xx ... i ja tylko ten scenariusz rozgrywam, konsekwentnie, piramidyzując, ale jednocześnie wyciągając co się da z ruchów dziennych, ale tylko w tym kierunku, stop na 89.00, RR chyba satysfakcjonujący. W krótkim terminie mogą mieć rację, może być jak piszą, ale moim zdaniem ryzyko że się mylą jest duże, a w dłuższym się z nimi zgadzam...
No to gdybamy 
Na fundamentach sie nie znam wiec napisze cos od siebie z pkt widzenia technicznego (EUR/USD).
Po pierwsze - musimy uswiadomić sobie w jakim miejscu jesteśmy na wykresie. Wszyscy dobrze wiemy ze jestesmy tuz pod opadającą TL na wykresie długoerminowym (W1+). Jako technik powinienem bez chwili zawachania powiedzieć: SHORT!
Jednak po chwili zastanowienia przez głowe przebiegaja rożne myśli. Jedna z nich jest taka ze pejsom zalezy na osłabieniu swojej waluty, a w piatek zamyka się kolejna swieca miesieczna... Kiedy bedzie lepsza okazja zeby wybić ta long term TL?
Odpowiedz jest prosta - jutro i pojutrze !
Zamykamy MN swiece ponad TL pozniej troche konsoli opadajacej juz po TL i dalej jazda...Tylko do jakich poziomów? Smiesznym byłoby wybijanie takiego oporu zeby liznąc 1,4...
1,6??
Moze zbytnio kombinuje ale mysle ze troche logiki w tym jest.

Na fundamentach sie nie znam wiec napisze cos od siebie z pkt widzenia technicznego (EUR/USD).
Po pierwsze - musimy uswiadomić sobie w jakim miejscu jesteśmy na wykresie. Wszyscy dobrze wiemy ze jestesmy tuz pod opadającą TL na wykresie długoerminowym (W1+). Jako technik powinienem bez chwili zawachania powiedzieć: SHORT!
Jednak po chwili zastanowienia przez głowe przebiegaja rożne myśli. Jedna z nich jest taka ze pejsom zalezy na osłabieniu swojej waluty, a w piatek zamyka się kolejna swieca miesieczna... Kiedy bedzie lepsza okazja zeby wybić ta long term TL?
Zamykamy MN swiece ponad TL pozniej troche konsoli opadajacej juz po TL i dalej jazda...Tylko do jakich poziomów? Smiesznym byłoby wybijanie takiego oporu zeby liznąc 1,4...

Proszę Cię zmień ten podpis bo przez Ciebie po każdym Twoim poście oglądam ten klip przez pół godziny !rafmax pisze:No to gdybamy
Zamykamy MN swiece ponad TL pozniej troche konsoli opadajacej juz po TL i dalej jazda...Tylko do jakich poziomów? Smiesznym byłoby wybijanie takiego oporu zeby liznąc 1,4...1,6??
![]()

Tak jak mówiłem, lepiej poczekać na jutrzejszą decyzję i reagować wtedy bo możemy być wszyscy mocno zaskoczeni o 20. Nie odważę się na jakąkolwiek dłuższą prognozę w tej chwili, plan na dzisiaj udało się zrealizować a jutro wieczorem plan jest prosty, nie dotykać MT4.
@Baton
To kwestia podejścia, ja osobiście nie jestem aż tak cierpliwy żeby zająć 5 pozycji rocznie i na tym się skupić chociaż rzeczywiście w ostatnich latach było kilka fajnych okazji, JEN w 2013 lub co prawdopodobne CAD w 2014 itp. Przy takich wejściach musisz skupić się na fundamentach dużo bardziej niż przy day tradingu.
Hehehe, klip jest dobry. Sam go poczatkowo tez katowałemWuza pisze: Proszę Cię zmień ten podpis bo przez Ciebie po każdym Twoim poście oglądam ten klip przez pół godziny !)
Tak jak mówiłem, lepiej poczekać na jutrzejszą decyzję i reagować wtedy bo możemy być wszyscy mocno zaskoczeni o 20. Nie odważę się na jakąkolwiek dłuższą prognozę w tej chwili, plan na dzisiaj udało się zrealizować a jutro wieczorem plan jest prosty, nie dotykać MT4.

Co do jutra - masz racje lepiej przeczekac, ale to nie dla mnie

Hmm co ciekawe EUR/GBP to para na której chyba Nigdy nie miałem pozycji jeszcze 
Wejście w L odważne z mojej perspektywy powiem szczerze.
Tym bardziej, że jutro masz dwa eventy które mogą mocna bujać tą parą.
https://www.tradingview.com/x/T48RiBwk/

Wuza, bedzie up. Jutro wstawie wykres z objasnieniem czemu tak uwazam.Wuza pisze:Hmm co ciekawe EUR/GBP to para na której chyba Nigdy nie miałem pozycji jeszcze