[USDJPY]

Czyli co się już wydarzyło, co się dzieje obecnie oraz jaka będzie najbliższa i dalsza przyszłość na rynku Forex.
Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

magictrader pisze:Witam, co sądzicie o czymś takim?
Twoje oznaczenia fal Elliotta sa zdecydowanie zbyt "wyrwane z kontekstu", zeby dawaly same w sobie porzadny sygnal. Ale rzeczywiscie mozesz miec racje i USD/JPY moze sie w krotkim czasie "skorektorowac' do strefy od 106,5 (61,8% na miesiecznym) 105,70 (38,2% na D1). Wydaje mi sie, ze ta strefa moze byc dobrym miejscem na longa i chyba warto obserwowac korekte (jezeli nastapi) pod wzgledem jej harmonicznosci i szukania jakiegos solidnego POW.

Pewnym zagrozeniem dla takiej koncepcji wydaje sie byc uklad fal na JPY INDEX, ktory sugeruje zakonczona korekte spadkowa i odwrocenie trendu na D1. Jednak taka zmiana trendu generalnie nie odbywa sie "z dnia na dzien" i jak na razie moze byc raczej wczesnym sygnalem ostrzegawczym przed zbyt optymistycznym otwieraniem longow.

Jakies duze spadki na U/J wydaja sie nieuniknione byc moze juz nawet w czerwcu, ale wydaje sie wysoce prawdopodobne, ze na ostatnim tchnieniu, przed ostatecznym upadkiem, dolecimy w okolice 110 (50% na D1).
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

w końcu dane z USA pchnęły porządnie USD/JPY w dół :)

atemek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: atemek »

No to widzę że wszyscy zarobieni :) Ja co prawda na innej parze, ale tez otworzyłem w piątek i dziś rano na spadek USD. No i własnie piątkowa transakcja zamknęła się z +100 pips. :)

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

No akurat na USDJPY to mocno nie popchnęły :wink: .

ramzes33
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ramzes33 »

kurcze od miecha mam problemy spore w inwestowaniu w pary jenowe :x .
przedtem ładnie sie zachwywały i były scisle skorelowane z indeksami giełdowymi . ta korekta poszła wg mnie ciut za daleko albo o czyms nie wiem co osłabiło fundamenty jena :( . szlak mnie trafia no bo ile czasu mozna stac z boku . longi z konca marca juz dawno zrealizowane , i teraz bieg jałowy...

moze ktos cos wie i mnie oswieci jasli mozna to nawet na privat bo naprawde mam problem :lol: cała moja taktyko-strategia bierze w łeb . co prawfa nic nie straciłem ale wycofałem sie jak tylko jen przestał korelować z giełdami .

choć dzis wziałem sobir 0.2 locika na e/j po 167,65(szczyt z zeszłego roku) i u/j po 108,25 ale takie to watpliwe chociaz czekałem az koszyk jena puknia 138(bo na tym opieram swoją at) . nie wiem czy dobrze czy nie . :P

teraz za bardzo nie mam pomysłu bo taka jazda na jenie bez wiekszych przystanków teoretycznie oznacza za inwestorzy mimo ostatnich spadków na giełdach mają skłonnosci do zwiekszania ryzyka ..... (zawsze pod presją spadków jest tak ze zwieksza sie awersja do ryzyka i jen zyskuje ) i to mnie jeszcze bardziej dziwi. moze niepotrzebnie to pisze ale chodzi o to na czym opieram swoją strategię tak z gubsza. ... reszty nie musze tłumaczyc :lol:

jak ktos cos wie niech napisze koniecznie
Ostatnio zmieniony 17 cze 2008, 22:48 przez ramzes33, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

można zauważyć, że ostatnio ogólnie korelacje rozjechały się chyba na wszystkich parach i rynkach z nimi związanych. Chociażby przykład ropy i EUR/USD.

Ryzyko ryzykiem, ale Japończycy nie mogą sobie pozwolić na silnego Jena i może też coś z tym robią.

Zwiększa się też moda na kredyty w Jenach (nawet w Polsce mają być niedługo powszechnie dostępne) i ludzie, którzy je zaciągają niekoniecznie ładują tę kasę na rynki kapitałowe. Stąd też może wynikać mniejsza korelacja z giełdami.

Gerdziu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Gerdziu »

W większości przypadków jen jest skorelowany z giełdami ale to byłby za proste. Ta para nie jest łatwa do gry bo zależy od pary eur/usd i eur/jpy. Japończycy mają duże udziały nie tylko w bankach amerykańskich ale i europejskich. Niejasna sytuacja odnośnie stóp % no i mamy wolnoamerykankę. Podobna sytuacja była na przełomie listopada i grudnia.

slotwina
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: slotwina »

[Zwiększa się też moda na kredyty w Jenach (nawet w Polsce mają być niedługo powszechnie dostępne) i ludzie, którzy je zaciągają niekoniecznie ładują tę kasę na rynki kapitałowe. Stąd też może wynikać mniejsza korelacja z giełdami.[/quote]

Wszystko zalezy na jaki ruch liczycie, jezeli w dol na eur/jen to chyba tylko w przypadku silnego spadku chf/jen bo raczej na silny spadek eur/chf nie ma co liczyc ale wszystko jest mozliwe.

ramzes33
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ramzes33 »

slotwina pisze:[Zwiększa się też moda na kredyty w Jenach (nawet w Polsce mają być niedługo powszechnie dostępne) i ludzie, którzy je zaciągają niekoniecznie ładują tę kasę na rynki kapitałowe. Stąd też może wynikać mniejsza korelacja z giełdami.
Wszystko zalezy na jaki ruch liczycie, jezeli w dol na eur/jen to chyba tylko w przypadku silnego spadku chf/jen bo raczej na silny spadek eur/chf nie ma co liczyc ale wszystko jest mozliwe.[/quote]

no widze ze kazdy ma swoją teorię :lol: . jesli chodzi o korelacje miedzy walutami to znam doskonole :) .to podstawa chyba :twisted:

z tymi kredytami własnie sie zastanawiam bo tez zauwazylem ostanio nagone na jeny w Polsce ale wiadomo ze kredyty te sa pod inwestycje :) .dlatego był to dobry wskaznik .jak ktos np porwnywał sobie pare miechów temu notowania pomiedzy dj i parami jenowymi to miało sie wrazenie ze oglada sie to samo . no cóż mysle ze nic nie wymysle a było tak fajnie . moze faktycznie ktos to trzyma za ryja bo kazda próba korekty kursu jena jest w zalążku gaszona wiec moze faktycznie BOJ tu miesza

w koncu moze wrocą te kursy na stare tory kiedys

zasatanawiam sie jeszcze nad stopami procentowymi pomiedzy euro .gbp . usd a jpy . moze ugryzienie tego tematu byłby kluczowe. ze tak powiem chodzi o to kto pierwszy zacznie podwyzszac

mam jednak wrazenie ze jesli nic sie w najblizszym czasie nie skorekci a giełdy beda np leciec w dół to jednak bedzie tu jakas istotna rola w zmianie fundamentów japońskiej gospodarki

slotwina
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: slotwina »

no coz wypada tylko zlozyc zlecenie sell stop i codziennie podnosic.

ODPOWIEDZ