Wisienka na torcie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
forexkiller
Gaduła
Gaduła

Wisienka na torcie

Nieprzeczytany post autor: forexkiller »

Witam, prowadziłem już jeden dziennik na tym forum ale z braku czasu, ślad wszelki po mnie zaginął. Tam było 200zł na koncie realnym, niewiele brakło do MC więc postanowiłem sobie dać spokój narazie z realem i przejść jeszcze na demo (Wiem dziwna kolejność, powinno być na odwrót:D)

Z racji tego że mam ferie (3 klasa Technikum) postanowiłem skorzystać z czasu wolnego i zrobić coś co na dobre pozwoli utrzymać dyscypline. Myślę że dziennik to dobry wybór, będę widział co poprawić, czego unikać itp.

Testowałem różne strategie GMMA, wybicia z konsoli, NLA i cudowne świecące choinki spod których nie widać wykresu ceny. Po wielu godzinach spędzonych na czytaniu naprawde bardzo mądrych dzienników wielu osób, stwierdziłem że PA mi najbardziej odpowiada. Po jakimś czasie dołożyłem co nieco i powstała "strategia", bo systemem tego nie można nazwać.

Narzędzia któych używam w moim tradingu to:
-Linie trendu
-Poziomy Support/Resistance
-Poziomy Fibonacciego, głównie (38.3%, 50%, 61.8% i 161.8)
-Okrągłe poziomy
-Strefy Supply/Demand (Tutaj duże ukłony dla użytkownika Pie który prowadził świetny dziennik na tym forum)
-Wskaźnik Fibonacci Pivots
-Wskaźnik RSI I MACD, używam ich tylko do dywergencji pozytywnej/negatywnej. Dodatkowo jeśli RSI jest poniżej/powyżej 30/70 swojej wartości i cena jest w interesującej mnie strefie SD to mam dodatkowe potwierdzenie co do wejścia.

Do niedawna korzystałem ze średnich SMA 50, 100, 200...dobrze się sprawowały kiedy były tam gdzie chciałem, ale jak unosiły się w górę a ja chciałęm zająć Shorta to miałęm mętlik w głowie i ostatecznie z nich zrezygnowałem ponieważ częściej wprowadzały niepotrzebne wątpliwości niż potwierdzały wejścia.

Wejścia są oparte o strefy SD. Reszta rzeczy służy jako dodatkowe potwierdzenia. Z reguły SD działa raz i tak się powinno grać ale możliwe że będą się zdarzać więcej niż jedno wejście z testowanej już SD. Wszystko zależy od tego jak cena będzie się zachowywać.

Mile widziane są formacje świecowe takie jak pinbar(miodzio jeśli jest zamknięty w ciele poprzedniej świecy ale nie jest to koniecznością),engulfing(po połączeniu 2 świec ta formacja to pinbar;))

Interwały które obserwuję to głównie M5-M15. Na wyższych obserwuję tylko sytuacje i jakieś potencjalne problemy typu S/R, LT lub SD które na wyższym interwale jest ważniejsze.

Strategia jest bardzo uznaniowa i nie myślę o jej automatyzacji, jedynie interesuje mnie wprowadzenie zleceń oczekujących ale to wymaga większego doświadczenia.

Co do Money Management:
-Staram się nie przekraczać 1% kapitału na transakcje, max 2%.
-Nie ma sztywnego SL i RR bo rynek nie jest jednakowy każdego dnia. Biorę pod uwagę dzienny range i zmienność na innych parach.
-BE przestawiam po 2-3 niższych/wyższych dołkach.szczytach na mniejszym TF.

Pary które gram to: Edek, Kabel, USDJPY, EURJPY, AUDJPY, GBPJPY, Kangur, Kiwi, USDCAD, EURAUD, GBPCHF, GBPAUD, GBPCAD, XAUUSD. Obserwuję również indeks USD,EURO oraz SP500.

Screeny będę starał się wstawiać z aktualną pozycją oraz po jej zamknięciu. Nie starczą mi tylko te po zamknięciu bo wskaźnik który mi rysuje SD repaintuje i nieraz nie wiem dlaczego tam zająłem pozycje, bo strefa SD znika i ciężko później analizować swoje wejścia np w podsumowaniu tygodniowym.

Będę starał się wybierać te setupy które mają duże prawdopodobieństwo sukcesu. Pozycje będą zamykane na weekend na pewno, na noc też będę się starał zamykać bo gram typowo day trading. Najczęściej będę zajmował pozycje po szkole jeśli będą jakieś ciekawe setupy.

Po otwarciu pozycji nieraz będę nię zarządzał przez smartfona i tylko zarządzał ponieważ ekran 4 cale nie nadaje się do otwierania pozycji.

Konto demo 500zł dźwignia 1:50. Broker IronFX. Konto z taką kwotą ponieważ jeśli kiedyś przejdę na real to większej nie wpłace.

Podziękowania dla Wuzy, dzięki niemu zrozumiałem parę istotnych rzeczy czytając jego dzienniki.

Wszelkie uwagi, pytania, krytyka i opinie mile widziane, można tutaj wstawiać własne analizy, przemyślenia, słowem :Hulaj dusza piekła nie ma. Tylko prosiłbym o trzymanie się tematu.

Prośba do kogoś kto zna się na indeksach typu Nikkei, Dow Jones itp. żeby napisał mi czy mają one tak duży wpływ na jakąś walutę jak np. SP500 na Jena.
Nie ma "Nie mogę", jest tylko "Nie chcę".

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wisienka na torcie

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

Powodzenia ! :)

Staraj się trzymać ilość wskaźników z których korzystasz na sensownym poziomie i nie dokładaj niepotrzebnie zbyt dużo bo będziesz miał masę sprzecznych sygnałów.

Co do indeksów myślę, że chłopaki w dziale Day trading Ci pomogą z tym pytaniem, szczególnie Nowy123 o ile dobrze pamiętam ma bardzo obszerną wiedzę i przede wszystkim doświadczenie w tym temacie.

forexkiller
Gaduła
Gaduła

Dzięki za rady Wuza, MACD chyba pójdzie do kosza ponieważ jeśli jest dywergencja to RSI też ją pokazuje.
Dzięki za namiary na Nowy123, postaram się z nim skontaktować w sprawie indeksów.

Dodam tylko że korzystam ze stref silnych które rysuje wskaźnik, jest możliwość rysowania jeszcze słabych ale byłoby tego już za dużo, poza tym silne to silne i takie chcemy grać:D

Z rana staram się sprawdzać interesujące mnie poziomy i notuje je w zeszycie, wtedy tylko zerkam co jakiś czas na dane pary walutowe i nie muszę latać po wszystkich co 5 minut.

Na początek wczorajsza transakcja. Mogłem zamknąć niżej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

forexkiller
Gaduła
Gaduła

Dzisiejsza transakcja na GBPAUD.
Fajny trejd prawie +2% konta. Nie trzymałem dłużej bo nie podobał mi się ruch ceny na M1, cena kilka razy sie cofała.

Edit: Dodam tylko że RSI był na wyprzedaniu więc dodatkowy sygnał na sell:) Ale to tylko dodatek bez tego też bym zawarł transakcje.

forexkiller
Gaduła
Gaduła

Przy tej transakcji pod uwagę brałem zachowanie pary USDJPY której wykres też załączam.
Obecnie transakcja jest na minusie.

Edit: RSI na wyprzedaniu na M15:) To dało dodatkowe potwierdzenie na Shorta.

Edit2: Na M15 spadkowy pinbar.

forexkiller
Gaduła
Gaduła

GBPJPY. SD z M1 TP 15 pipsów, więc jak na zmienność tej pary w ostatnich dniach to nie dużo powinni dać rade, TP w miejscu pierwszych problemów.

Na AUDJPY wybili na M1 nowy dołek.

Awatar użytkownika
lucek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lucek »

Powodzenia :)
No pain, no gain

forexkiller
Gaduła
Gaduła

Transkacja na GBPJPY zamknięta.

Edit: Dzięki arek:)

forexkiller
Gaduła
Gaduła

AUDJPY zamknięty na SL.

Ogólnie jak dotąd cały dzień +4%. Niepotrzebnie brałem transakcje na GBPJPY bo byłem już w trejdzie na Audi...ale te strefy niektóre się tak pięknie rysują że żal ich nie wziąć:)

Do końca dnia raczej bez wejść, chyba że jakieś skalpy z SD na M1 :D

forexkiller
Gaduła
Gaduła

No i prosze jak ładnie zakirzają na południe tak jak pisałem, gdybym przytrzymał te 2 pozycje na jenach to byłbym zarobiony na cały tydzien:D A zamknąłem za wcześnie bo żadnych przesłanek nie było ku temu żeby mój scenariusz został zanegowany:)

ODPOWIEDZ