Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
AK53
Gaduła
Gaduła

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: AK53 »

SuperForex, ja nie jestem taki Super, ale przestań mieszać ludziom w głowach i przypomnij sobie DEFINICJĘ dźwigni i do czego wyłącznie służy, i to, że dźwignia jest bezprzymiotnikowa.
Jednocześnie proszę MODa, aby przynajmniej w tym wątku wpisy mijające się z prawdą (określam to delikatnie) były kasowane, bo wątek ten, który w zamyśle, miał być kompendium wiedzy niezbędnej na start, staje się wątkiem zbioru informacji wzajemnie sprzecznych i wręcz kłamliwych, które funkcjonują później w charakterze powielanych prawd objawionych, bo nikt delikwenta nie "wyprostował" na początku drogi.
ermak3:
Jest to ponad czterechsetna strona wątku, w którym te zagadnienia były omawiane rzetelnie i łatwo przyswajalny sposób wielokrotnie. Trzeba TYLKO chcieć czytać, czytać, czytać...

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

AK53 - wybrane posty można zgłaszać do moderatorów za pomocą raportów jednak muszą one naruszać regulamin. Inaczej to wymiana poglądów z którymi nie wszyscy muszą się zgadzać...

Erykos - dokładnie tak to wygląda ;). SL to otwarcie pozycji przeciwstawnej oraz jej zbilansowanie.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Erykos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Erykos »

Ale tutaj nie ma tak jak na giełdzie, że żeby sprzedać, ktoś musi kupić? Bo jeśli by tak było, że jest więcej kupujących niż sprzedających, to byłoby za mało osób sprzedających do tych kupujących. Więc nie można by było kupić, bo by nie było od kogo.

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

Ja właśnie też miałem problem ze zrozumieniem tego:-D równowagi nie ma ponieważ wtedy cena stała by w miejscu. Forex dzieli się na różne rynki. Np rynek międzybankowy na którym jest wymiana walut bądź zawieranie opcji w celu zabezpieczenia transakcji. Jeśli chodzi o ECNy to chyba jednak musi być ktoś kto od Ciebie odkupi ale nie jestem pewien tego myślenie raposo odpowie Ci na to pytanie lepiej:-)

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Dokładnie jak pisze zaccny. Właściwie nie mam co tu dodawać...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Erykos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Erykos »

Ale jak jest więcej kupujących niż sprzedających, bo cena poszła w górę to od kogo to kupili. Na forex chyba się nie zdarza, żeby nie dało się np. kupić.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Ale do arkusza trafiają zlecenia i którychś zawsze jest więcej. Nie ma równowagi. Podumaj nad tym chwilę to wszystko stanie się jasne... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

Ja nie mogłem tego zrozumieć przeczytałem książkę i juz rozumiem:-D

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

Ale jak jest więcej kupujących niż sprzedających, bo cena poszła w górę to od kogo to kupili. Na forex chyba się nie zdarza, żeby nie dało się np. kupić.
Wyobraź sobie że chcesz kupić 10 jabłek. są one ci niezbędne więc jesteś gotowy zapłacić za nie każdą cenę. idziesz na bazar bo wiesz że tam bedziesz mógł je kupić. na bazarze są 3 stoiska. pierwszy sprzedawca ma do sprzedania 3 jabłka po 2 zł/szt., drugi sprzedawca ma 4 jabłka po 4zł/szt., zaś trzeci ma 11 jabłek po 5zł/szt. Obecna najkorzystniejsza dla ciebie cena to 2 zł (ASK). Jako że po tej cenie są tylko 3 jabłka to kupujesz je i idziesz do 2 stoiska bo przecież chcesz kupić 10 jabłek a nie 3. u drugiego sprzedawcy nabywasz 4 jabłka po 4zł. ale i tak masz jeszcze za mało, bo dopiero 7. idziesz wiec do 3 stoiska i kupujesz pozostałe 3 jabłka. Ty jako kupujący reprezentowałeś POPYT na jabłka i przez to że byłeś gotowy kupić je za oferowane ceny od dostawców to PODBIŁEŚ CENĘ DO GÓRY. Jak widzisz cena zatrzymała się na poziomie 5zł i teraz 5zł jest najkorzystniejszą ceną sprzedaży (ASK) - na której pojawił się OPÓR, bo ty ani nikt inny, nie chciał kupić więcej jabłek po tej cenie. Sprzedawcy ze stoisk reprezentowali PODAŻ.

Ważny jest volumen przy danej cenie. bo gdyby na 1 stoisku sprzedawca miał do sprzedania 10 jabłek zamiast 3, to czy nie kupiłbyś od razu u niego wszystkich jabłek po 2 zł, zamiast przepłacać u innych, płacąc po 4 i 5 zł za resztę?

Inna kwestia to równowaga nie oznacza równej liczby kupujących i sprzedających, bo jak widać po stronie popytowej był tylko 1 gość co chciał kupić 10 jabłek, a po stronie podażowej 3 sprzedawców.

Na rynkach odbywa się to w dużo większej skali, kupujących i sprzedających są miliony.

Awatar użytkownika
ForexGump
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ForexGump »

Doskonały przykład z tymi jabłkami. Mnie się to czasami zdarza, że kupuję określony wolumen w częściach po różnych cenach. I rzeczywiście jak ktoś widział jak wyglądają realne oferty na rynku ( Depth Market), to trafnie porównałeś to do tych sprzedawców jabłek na bazarze.
Jest tylko jedno ale .... Jak się gra u małego detalicznego brokera . który opiera się na MT4, to sprawa wygląda trochę inaczej. Przed tym bazarem stoi pośrednik (broker), który nie wpuszcza nikogo do środka i jak się trafi klient z zamówieniem na 10 jabłek, to w opisanej sytuacji sprzeda klientowi cały towar (10 jabłek) po 5 zł, a w przypadku gwałtownego popytu (po danych), to nawet po 10 zł.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ