Masz rację, źle sformułowałem pytanie. Szukam sposobu, żeby przy otwieraniu pozycji automatycznie ustawiał się np. sl 4pt poniżej ceny i tp 15 powyżej.raposo pisze:Witaj,
Co rozumiesz przez sztywny SL/TP? SL i TP z reguły są sztywne. A jeśli chcesz żeby do każdej pozycji były dorzucane stałe wartości to najlepiej wyposażyć się w tym celu w EA (Luktom Visual Order Editor, EA Swiss Army, OCT, i inne...).
Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow
Kanapka
To narzędzia o których wspomniałem umożliwią Ci to. Wystarczy wpisać je w Google
.

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Dlaczego aż 10000 razy a nie tylko 100?SuperFOREX pisze:W pierwszym przykładzie pozycja będzie oczywiście 100 razy mniejsza niż w drugiem, za to depozyt 10.000 razy mniejszy.
Mając depo 1000zł przy dźwigni 1:100 mogę działać jakbym miał 1000*100 czyli 100k
Z im większej dźwigni korzystam tym większą pozycję mogę otworzyć, ale może się zdarzyć, że ruch o jeden pips w przeciwną stronę do mnie już wyzeruje mi całe depo?
I jeszcze jedno. Po co korzystać z dźwigni mając np. 1000zł gdy ta wynosi 1:100 i grać mniejszą pozycją, skoro można grać bez dźwigni i całym tysiakiem?
edit. chyba już rozumiem

Pozycja wielkości 0.01 jest zawsze taka sama niezależnie czy mam depo 1k czy 100k i niezależnie jaka jest dźwignia.
Stopień wykorzystania dźwigni wpływa na to kiedy zostanie uruchomiony Margin Call i Stop-out. Im większy lewar, tym później aktywują się te mechanizmy.
Jeśli zagrasz dużym wolumenem to tak może być jednak NIKT nie nakazuje gry z wykorzystaniem całej dźwigni. Może ona wynosić nawet 1:500 ale jak dalej będziesz grał rozsądnie to dla Ciebie plus będzie polegał na tym, że mniej środków zamrozisz na koncie na poczet otwartej pozycji.Z im większej dźwigni korzystam tym większą pozycję mogę otworzyć, ale może się zdarzyć, że ruch o jeden pips w przeciwną stronę do mnie już wyzeruje mi całe depo?
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Witam. Mam 2 pytania.
1: Co to jest formacja tzw. korony? Nigdzie nie mogę tego znaleźć. Czy to chodzi o formacje gwiazdy wieczornej i porannej?
2: Co to są setupy?
1: Co to jest formacja tzw. korony? Nigdzie nie mogę tego znaleźć. Czy to chodzi o formacje gwiazdy wieczornej i porannej?
1. Skoro nie znalazłeś musi występować tak rzadko że nie warto o niej mówić jest taka formacja co się nazywa "cup" przez 6 lat raz ją widziałem i ktoś mógłby to zaklasyfikować to inaczej... liczą się tylko te co występują najczęściejAlcan pisze:Witam. Mam 2 pytania.
2. Setup - to subiektywne określenie wejścia przez tradera na wejście w pozycję z short/long z reguły. np.
"mam dobry setup na wejście w longa wg. mojego systemu " - all stars are shining the moon is in right position so i have set up for short
"If music is dying musicians are killing it" - MP
- SuperFOREX
- Gaduła
Tak - wielkość pozycji to jedno (wyrażona w jednostakach waluty lub w lotach) , drugie to wielkość maksymalnej dźwigni dostępnej na koncie (np. 200:1), a trzecie to wielkość rzeczywistej dźwigni (jeśli masz na koncie depozyt 1000 jednostek waluty i otworzysz pozycję 10.000 jednostek tejże waluty, to rzeczywista, wykorzystana dźwignia wynosi 10.000/1.000 czyli 10:1, niezależnie od tego czy maksymalna dźwignia oferowana przez brokera wynosi 50:1, czy 500:1.ermak3 pisze:chyba już rozumiem
Pozycja wielkości 0.01 jest zawsze taka sama niezależnie czy mam depo 1k czy 100k i niezależnie jaka jest dźwignia.

Witam,
Możecie mi wyjaśnić jak zachowuje się rynek gdy np. duża świeca wzrostowa ( duża ilość kupujących ) będzie miała na poziomie " x " be albo sl? Jaka będzie różnica między be, a sl na wykresie? W lbu przypadkach cena nagle się obsunie, proporcjonalnie do wielkości świecy?
Pozdrawiam.
Możecie mi wyjaśnić jak zachowuje się rynek gdy np. duża świeca wzrostowa ( duża ilość kupujących ) będzie miała na poziomie " x " be albo sl? Jaka będzie różnica między be, a sl na wykresie? W lbu przypadkach cena nagle się obsunie, proporcjonalnie do wielkości świecy?
Pozdrawiam.
BE to SL ustawiony na punkcie opłacalności więc dla rynku to to samo. Jak się zachowa? Tak jakbyś dokonał transakcji przeciwnej (masz longa to nagle otwierają się shorty).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Czyli SL i BE oraz zamknięcie pozycji ręcznie, to to samo dla rynku i jest to przeciwne zlecenie do tego, który był. Czyli jak był long, to cena zamyka shortem. Więc jak jest duży ruch w górę, czyli więcej jest kupujących i potem sytuacja się zmienia i jest więcej sprzedających, więc cena idzie w dół, to gdy dojdzie do SL, BE graczy longów, to spowoduje jeszcze większy spadek? A jeśli ruch longów jest cały czas duży i jest ich więcej, dojdą do TP i także będzie ruch przeciwny, więc rynek będzie iść w dół?