bfx journal
- silveRbull
- Pasjonat
bfx journal
Ok, sorki, źle cię zrozumiałem. W takiem razie zwracam szacunek. Ale czy od nadmiaru tych zachowań ceny nie mąci ci się w głowie...?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: bfx journal
Nie, przeciwnie, nim więcej widzę tym mniej mi się mącisilveRbull pisze:Ale czy od nadmiaru tych zachowań ceny nie mąci ci się w głowie...?

"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"
- silveRbull
- Pasjonat
bfx journal
Tak się pytam, bo ja sam osobiście po pewnym czasie widziałem wszystko na raz i to jeszcze przeciwstawnie. Suma Summarum nie wiedziałem jaki jest kierunek ceny. Wspominałeś coś o trading planie. Problem w tym, że nie można go skopiować od nikogo. Trzeba go sobie samemu wypracować a z tak dużą ilością zachowań ceny może być to trudne a wręcz niemożliwe. Wiesz jak stworzyć trading plan....? Właściwie professjonalny trading plan.....?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 25 sty 2014, 10:36 przez silveRbull, łącznie zmieniany 2 razy.
Jak tak nie mamsilveRbull pisze:Tak się pytam, bo ja sam osobiście po pewnym czasie widziałem wszystko na raz i to jeszcze przeciwstawnie. Suma Summarum nie wiedziałem jaki jest kierunek ceny.

No tak, mam swój system to plan też muszę miec swój.Wspominałeś coś o trading planie. Problem w tym, że nie można go skopiować od nikogo.
Diabeł tkwi w szczegółach.Trzeba go sobie samemu wypracować a z tak dużą ilością zachowań ceny może być to trudne a wręcz niemożliwe.
Nie wiem czy wiemWiesz jak stworzyć trading plan....?

-setup- czyli wszystkie warunki które muszą byc spełnione przed otwarciem pozycji.
-prowadzenie- co zrobic jak stanie się X, co zrobic jak cena zrobi Y...
-MM- max wielkośc pozycji, max strata na jednej pozycji, max na dzień...
-inne ważne zasady których dobrze się trzymac
- silveRbull
- Pasjonat
bfx journal
Rozumiem co masz na myśli. Nie chcę cię zniechęcać ale te kilka punktów nie czyni twojego planu - trading planem. To co ja rozumiem pod tym pojęciem nie jest wcale takie proste do wykonania. Jest to naprawdę żmudna i trudna praca. Wręcz praca doktorska. To co musisz zrobić zanim przelejesz na papier wszystkie swoje zasady jest na tyle trudne, że niewiele osób się na to decyduje i już na tym etapie odpada. Być może ktoś pokaże ci drogę na skróty, ale czy na dłuższą metę to ma sens...?Chciałbyś się sprawdzić....?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie chce na razie układac super planu bo gram nowym systemem i nie wiem czy przy tym zostanę. Ale jestem ciekaw jak to wygląda. Jak Ci się chce to możesz napisac cos więcej na ten temat.silveRbull pisze:Rozumiem co masz na myśli. Nie chcę cię zniechęcać ale te kilka punktów nie czyni twojego planu - trading planem. To co ja rozumiem pod tym pojęciem nie jest wcale takie proste do wykonania. Jest to naprawdę żmudna i trudna praca. Wręcz praca doktorska. To co musisz zrobić zanim przelejesz na papier wszystkie swoje zasady jest na tyle trudne, że niewiele osób się na to decyduje i już na tym etapie odpada. Być może ktoś pokaże ci drogę na skróty, ale czy na dłuższą metę to ma sens...?Chciałbyś się sprawdzić....?
Pozdrawiam
- silveRbull
- Pasjonat
bfx journal
Tak pokrótce mogę jeszcze powiedzieć że dopiero trading plan czyni z ciebie tradera. Możesz grać sobie jakim chcesz systemem i będziesz to robił z różnym skutkiem, ale nigdy nie wyjdziesz przed szereg i nie poznasz systemu który będzie ukształtowany w zgodzie z twoją osobowością. Postaraj się zrozumieć że nie ma systemu bez trading planu. Jeżeli go sam nie zbudujesz to niewiele zyskasz. Mówię to nie żebym był alfą i omegą, ale sam jestem w trakcie i wiem co staram ci się przekazać. System niejako wynika z trading planu. Jest przełożeniem na rzeczywistość. Natomiast sam trading plan jest efektem żmudnej pracy wstępnej. I nie ma innej drogi, chyba że jesteś tym szczęściarzem co ci z całego serca życzę. Ja zanim to zrozumiałem wydałem kupę kasy, ale wiem że warto było. Ale co tam, jeżeli mówisz że grasz nowym systemem i nie chcesz na razie układać super planu to jeszcze nie nadeszła twoja pora....
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- silveRbull
- Pasjonat
Nie ma sprawy, to był właśnie punkt pierwszy - samoświadomość
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Sama technika gry tak aby wychodzić na jakis plus jest dosyć prosta,wystarczy konsekwencja,chociaż często się to strasznie komplikuje.Największy problem w tradingu to dopasowanie tego pod siebie,pod swoją osobowość,ale jak to się już uda to profity są duże