Napisanie robota do strategii

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
yeahman
Pasjonat
Pasjonat

Napisanie robota do strategii

Nieprzeczytany post autor: yeahman »

Witam, w jednym zdaniu o mnie - zajmuję się forexem od kilku lat a rynkami od ponad dziesięciu lat.

Od jakiegoś czasu używam swojej strategii gry na forex i pomyślalem że najwyższ czas spróbować ją zautomatyzować. Chcę wyłączyć emocje głownie i także poprawić dokładność wejśc bo to scalping.

Od czego zacząć? Czy jestem w stanie sam to zrobić czy potrzebuję programisty, jakiego brokera pod to polecacie, jaka platforma? W tym temacie jestem całkowicie zielony. Prosze o jakiekolwiek wskazówki.
:564:
Zamieszczane przeze mnie wykresy pokazują jedyne słuszne spojrzenie na rynek i stanowią jednoznaczną rekomendacje. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych jest świetnym pomysłem.

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Re: Napisanie robota do strategii

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

yeahman pisze:w jednym zdaniu o mnie - zajmuję się forexem od kilku lat a rynkami od ponad dziesięciu lat.
informacja nieistotna.
yeahman pisze:Od jakiegoś czasu używam swojej strategii gry na forex i pomyślalem że najwyższ czas spróbować ją zautomatyzować. Chcę wyłączyć emocje głownie i także poprawić dokładność wejśc bo to scalping.
Od czego zacząć?
A od poszukania programisty
B od nauki programowania
C od posprzątania w pokoju
D inna opcja: wymienić jaka: ................................
yeahman pisze:Czy jestem w stanie sam to zrobić czy potrzebuję programisty,
Niestety, ale programowanie wymaga myślenia w tym samodzielnego znajdowania odpowiedzi - czego u Ciebie na próżno szukać!
yeahman pisze:jakiego brokera pod to polecacie,
Każdego, który to umożliwia
yeahman pisze:jaka platforma?
Każda, która to umożliwia
yeahman pisze:W tym temacie jestem całkowicie zielony.
I co w związku z tym? czego oczekujesz? Co już zrobiłeś? Czy zakładasz, że będziemy wróżyć z fusów udzielając Ci odpowiedzi?
yeahman pisze:Prosze o jakiekolwiek wskazówki.
http://www.google.pl <- na tej stronie jest więcej info niż potrzebujesz. Czy chociaż próbowałeś tam zajrzeć?
GooDLucK
Ostatnio zmieniony 24 sty 2014, 20:39 przez WojtexWay, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
yeahman
Pasjonat
Pasjonat

Liczę na jakieś konstruktywne wskazówki.
Zamieszczane przeze mnie wykresy pokazują jedyne słuszne spojrzenie na rynek i stanowią jednoznaczną rekomendacje. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych jest świetnym pomysłem.

Awatar użytkownika
lucek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lucek »

Cześć.
Od czego zacząć?
od zapoznanie się z mql4 - bardzo prosty język. Analiza innych EA (prostych) jest najlepszą nauką. Sama dokumentacja na początku może nie zdać egzaminu.
Czy jestem w stanie sam to zrobić czy potrzebuję programisty?
Na 90% sam sobie poradzisz z tym wszystkim :)
jaka platforma?
mt4 :)

Otwórz sobie metatrader i zobaczy jak to sam się robi :) Jest edytor wbudowany i możesz od zaraz walczyć.
No pain, no gain

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

arek2 pisze:od zapoznanie się z mql4 - bardzo prosty język.
A czemu nie od MQL5, Javy lub C#? Trochę więcej nauki ale możliwości nieporównywalnie większe... Do tego język bardziej praktyczny i uniwersalny (poza MQL-em ofc.).
Ja ostatnio zacząłem pisać własny "framework" do budowania oraz testowania EA na FX w C++ przy pomocy danych pobranych np. z ducasa ;-). Do projektu trochę zmotywowała mnie pewna dyskusja na tym forum, ale już dawno chciałem coś podobnego zrobić trochę dla zabawy, ale przede wszystkim będąc bardzo zniechęcony do MQL-a ;-)

A tak poza tym to myślisz, że człowiek nie słyszał o MQL-u handlując od 10 lat?!?

Natomiast wracając do pytania to jak można sensownie odpowiedzieć jak nawet nie wiadomo co on chce zrobić i czy jest w ogóle wstanie sprecyzować to co mu w głowie siedzi? Człowiek nawet nie potrafi sensownie pytania zadać a myśli o programowaniu, gdzie myślenie logiczne jest przecież kluczowe. O umiejętności samodzielnego rozwiązywania problemów w tym szukania odpowiedzi nie wspomnę...
By the way: jest takie fajne powiedzenie: "kto pyta ten błądzi z innymi"...

Niech najpierw weźmie kartkę papieru i długopis i spróbuje "zaprogramować" swoją "strategię" na owej kartce (napisać algorytm własnymi słowami) a następnie niech przeanalizuje ją ze 100 razy czy przypadkiem ta "strategia" gdzieś nie "przecieka" (czy jest kompletna i takie tam).
Dopiero później niech sobie szuka platformę, a dopiero na końcu brokera (ew. odwrotnie).

Awatar użytkownika
investsoft.pl
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: investsoft.pl »

W pierwszej kolejności wypisz sobie założenia projektu, czyli wskaźniki + warunki wejścia i wyjścia.
Potem rozważ dwa warianty realizacji: samodzielne programowanie lub zlecenie napisania EA. Na pewno samodzielna realizacja jest tańsza, ale w przypadku konieczności nauki programowania będzie zdecydowanie dłużej trwała. Za to jak nauczysz się programować, to napisanie kolejnych EA czy modyfikacja istniejących nie będzie stanowiła problemu.

paki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paki »

Jeśli strategia nie jest skomplikowana, możesz to zrobić sam, korzystając z ogólnodostępnych kreatorów EA. Ewentualne modyfikacje (MM) skonsultować na forum. Tak jak wyżej, wypisz warunki otwierania i zamykania pozycji, wskaźniki, brokera (bo ciężko programować w mql, jak chcesz grać u brokera, który nie udostępnia metatradera) i działaj ;) Ewentualnie napisz, to mogę coś pomóc :D Ale najważniejsza kwestia to warunki otwierania, zamykania i ewentualna kontrola pozycji.

Awatar użytkownika
yeahman
Pasjonat
Pasjonat

Panowie dziękuje za wskazówki - a Wojktowki już bym podziękował za udział w tej dyskusji - sporo poczytałem, spróbowąłem nawet zrobibić strategią przy użyciu graficznego kreatora. Dziś zrobię backtesty czy ten kod w ogóle działa :) Ale faktycznie sprawa niejest taka trudna jak mi się wydawało (dzięki kreatorowi). Pewnie jakieś pytania będę miał to jescze będę Wam zawracal głowę, dzięki!

-- Dodano: 28 sty 2014, 18:46 --

Mam pytanko co do kodu. Chodzi o to że mam 2 warunki i nie wiem jak je połączyć.
1 Srednie msuza byc przecięte o raz cena musi potem byc na pułapie jeszcze innej średniej.
JAk daję AND t oon warunkuje ze w tym samym czasie maja byc one spełnione prawda? A generalnie u mnie chodzi o to ze msuza sie średnie najpierw przeciac a potem czekamy do zejścia ceny do innej średniej, jak to napisać?

Awatar użytkownika
Nowy500
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Nowy500 »

yeahman pisze:Panowie dziękuje za wskazówki - a Wojktowki już bym podziękował za udział w tej dyskusji - sporo poczytałem, spróbowąłem nawet zrobibić strategią przy użyciu graficznego kreatora. Dziś zrobię backtesty czy ten kod w ogóle działa :) Ale faktycznie sprawa niejest taka trudna jak mi się wydawało (dzięki kreatorowi). Pewnie jakieś pytania będę miał to jescze będę Wam zawracal głowę, dzięki!

-- Dodano: 28 sty 2014, 18:46 --

Mam pytanko co do kodu. Chodzi o to że mam 2 warunki i nie wiem jak je połączyć.
1 Srednie msuza byc przecięte o raz cena musi potem byc na pułapie jeszcze innej średniej.
JAk daję AND t oon warunkuje ze w tym samym czasie maja byc one spełnione prawda? A generalnie u mnie chodzi o to ze msuza sie średnie najpierw przeciac a potem czekamy do zejścia ceny do innej średniej, jak to napisać?
np :
if(a<b && c<d) ///gdzie a,b,c,d to są twoje zmienne czyli np.: srednie,cena, poziomy czy tam co Tobie sie przysni)
ticket=OrderSend(Symbol(),OP_BUY,Lots,Ask,3,0,Ask+TakeProfit*Point,"macd sample",16384,0,Green);

a najlepiej to otworz sobie gotowiec macd sample w mt4 i przerób go po swojemu. Masz tam kontrole ewentualnych bledow itp. A zmieniasz tylko zdefiniowanie zmiennych i podstawienie je w nawiasach po if(...) wsio
https://www.myfxbook.com/portfolio/lukaas78/10913797

ODPOWIEDZ