Dziwne ruchy walut i kapitał

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
wesoly
Pasjonat
Pasjonat

Re: Dziwne ruchy walut i kapitał

Nieprzeczytany post autor: wesoly »

Witam ponownie, minęło pół miesiąca odkąd przesiadłem się na konto realne. Chciałem podzielić się spostrzeżeniami, może przydadzą się osobom, które też planują zacząć grać na realnym koncie. Mój broker to Armada, załadowałem sobie konto, ściągałem OTC i wszystko zmontowałem. Zapoznałem się jeszcze z OTC na koncie demo i zacząłem grać. I tutaj zaczęły się schody.

1. Konto demo, pomimo informacji które uzyskałem od Armady różni się od konta realnego. Spready, które powinny być takie same, wg. moich obserwacji nie są. Na koncie demo, moja zmodyfikowana metoda scalpingu działała perfekcyjnie, na real już nie było tak pięknie. Spready były wyższe, a ceny walut wykonują duże, szybkie ruchy co na demo było rzadkością w tych godzinach w których handluję.

2. Kolejna sprawa to loty. Przyzwyczajony do gry 0,05 lota na demo co równało się 0,50$. Na realnym koncie wygląda to całkowicie inaczej, zacząłem kombinować zmieniać loty, uczyć się. Przez te wszystkie niespodzianki, kombinowanie z lotami i niespotykane na demo szybkie wahania cen w ciągu kilku godzin straciłem 60% kapitału.

Do straty podszedłem bez żadnych emocji, ot strata to strata, początek, kilka moich błędów, trzeba patrzeć w przód. Opanowałem loty, OTC i wszystko inne i wziąłem się od następnego dnia za odrabianie (nie na siłę!) i osiąganie wytyczonych celów.

Na dzień dzisiejszy konto jest na plusie, trzymam się zasad, codziennie realizuję założone zyski i zamykam platformę.

Mam nadzieję, że moje obserwacji na temat różnic w kontach komuś się przydadzą :)

PS.

Na koncie demo wszystko chodzi płynnie, kursy, zegarek z sekundami w MT4. Natomiast na real co chwilę są przycinki. Zanim się odetnie cena potrafi się sporo przesunąć w górę lub w dół. Orientuje się ktoś czym to może być spowodowane?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Dziwne ruchy walut i kapitał

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj,

Przyznaję, że nie czytałem poprzedniej strony ale na szybko odniosę się do tego, co napisałeś.
wesoly pisze:1. Konto demo, pomimo informacji które uzyskałem od Armady różni się od konta realnego. Spready, które powinny być takie same, wg. moich obserwacji nie są. Na koncie demo, moja zmodyfikowana metoda scalpingu działała perfekcyjnie, na real już nie było tak pięknie. Spready były wyższe, a ceny walut wykonują duże, szybkie ruchy co na demo było rzadkością w tych godzinach w których handluję.
Kwotowania, a więc i spready, na kontach demonstracyjnych i realnych są takie same. Różnice mogą wynikać tylko z tego, że możesz obserwować na demie konto Exchange, a na realu konto Classic (tu prowizja jest wkalkulowana w spread, co większa jego wartość). Druga opcja to taka, że założyłeś demo w PrimeXM, a nie w Armadzie i wtedy nie ma o czym mówić, bo to dwie różne firmy, mimo, że wcześniej Armada korzystała z ich serwerów ;).

Screen do porównania na samym dole - z lewej real, z prawej demo. Oba to konta Classic.

Co do gwałtownych szybkich ruchów... Może to rynek się zmienił, a nie charakterystyka działania platformy? :) Bo jak wspomniałem, kwotowania są te same... Jeśli u Ciebie jest inaczej to podeślij mi na PW szczegóły, a sprawdzimy o co może chodzić.
wesoly pisze: 2. Kolejna sprawa to loty. Przyzwyczajony do gry 0,05 lota na demo co równało się 0,50$. Na realnym koncie wygląda to całkowicie inaczej, zacząłem kombinować zmieniać loty, uczyć się. Przez te wszystkie niespodzianki, kombinowanie z lotami i niespotykane na demo szybkie wahania cen w ciągu kilku godzin straciłem 60% kapitału.
Loty, dźwignia i sposób naliczania prowizji są standaryzowane na platformach forexowych - nie mówię tu o konkretnym brokerze ale o wszystkich firmach. To tak jakbyś stwierdził, że 10 zł w Poznaniu ma inną wartość niż w Gdańsku :). Nie ma - to ogólny standard.
wesoly pisze: Na koncie demo wszystko chodzi płynnie, kursy, zegarek z sekundami w MT4. Natomiast na real co chwilę są przycinki. Zanim się odetnie cena potrafi się sporo przesunąć w górę lub w dół. Orientuje się ktoś czym to może być spowodowane?
Skontaktuj się z brokerem, sprawdź ping do serwera rzeczywistego, itd. itp. Trudno się odnieść do czegoś jeśli nie są podane konkretne szczegóły, a jeśli je zdradzisz brokerowi to łatwiej mu będzie przedstawić rozwiązanie.

Mimo wszystko, trzeba pamiętać, że demo to demo, a real to real. Na jednych masz symulację rynku z wirtualnymi środkami, na drugim realne transakcje i prawdziwy kapitał z dużymi inwestorami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ