Wykorzystywanie strategii hedge zamiast stop loss

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Płaski
Gaduła
Gaduła

Re: Wykorzystywanie strategii hedge zamiast stop loss

Nieprzeczytany post autor: Płaski »

Panowie hedgowanie nie jest stworzone jak tu piszecie jako stop loss, czynnik psychologiczny,matematyczny itp.
Fakt, można go używać w systemie long term i na kontry ale siłą rzeczy można grać i bez tego.
Hedgowanie służy w głównej mierze do utrzymywania pozycji !!!

Przykład

Żeby otworzyć kontrakt na Dax'a czy WIG20 potrzebujemy np 1000 złotych, jeżeli wystawimy stopa który wytnie nam ze stratą 400 to już nie otworzymy pozycji ze względu na brak depo na otwarcie pozycji. I tu przychodzi nam z pomocą hedge, który bez problemu się otworzy ponieważ jest to pozycja skorelowana i nie potrzeba nam dodatkowego depo :D czym chronimy otwartą wcześniej pozycje i nadal ją mamy. Mijają złe chwile zamykamy hedge i nadal jesteśmy w rynku , a stosując stopa już by nas dawno nie było.
Taka sam sytuacja jest na walutach towarach itp.
Problem pojawia się wtedy gdy broker żąda za hedge takiego samego depo jak pozycji przeciwstawnej...
Z doświadczenia wiem że żaden brok za waluty nie bierze tego samego lub dodatkowego depozytu i na inne instrumenty też nie powinni ale jest jeden który przebił wszystkich (Admiral Markets) - te ch..e za hedge na indexach biorą takie samo depo a nie powinni bo za indeksy nie płaci się słapów (tylko przy rolowaniu) a u nich słapy są naliczane dobowo !!!i za skorelowane pozycje nie bierze się depozytów a nawet zwraca depozyt!!!
Tak jest na normalnych giełdach, w momencie otwarcia pozycji przeciwstawnej depozyt mamy zwracany który mamy do dyspozycji i możemy dalej go wykorzystywać na innych instrumentach na których potrzebne jest mniejsze depo.
Do tego właśnie służy hedge....

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Jones »

Płaski
nie mieszaj ludzią w głowach gadasz jak jakis brok albo anal co chce klienta naciągnąć
hedge jest narzedziem bez sensu i nic tego nie zmieni :568:
a jak chcesz grać taką pozycją że po stopie już nie możesz otworzyć nastepnej przy takim lewarze to :shock:
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

Awatar użytkownika
ForexGump
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ForexGump »

Jones pisze: hedge jest narzedziem bez sensu i nic tego nie zmieni
Pewnie właśnie dlatego, że jest bez sensu, ja nie stosuję i nie mam zamiaru używać StopLoss, a jedynie chronić kapitał takimi zleceniami. Widocznie lubię wszystko co jest bez sensu i tym sposobem próbuję stworzyć ... coś sensownego ;)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Płaski
Gaduła
Gaduła

Jones pisze:Płaski
nie mieszaj ludzią w głowach gadasz jak jakis brok albo anal co chce klienta naciągnąć
hedge jest narzedziem bez sensu i nic tego nie zmieni :568:
@Jones-nie mieszam ludziom w głowach tylko stwierdzam fakt!
To ty bzdury pleciesz tutaj mówiąc że hedge jest bez sensu. Gdyby był bez sensu to rynek by to dawno zweryfikował i otwieranie pozycji przeciwstawnych poszło by do lamusa czyli nie było by dostępne bo i po co jeśli byłoby nie przydatne...
Zesztą znam bardzo dużo ludzi którzy wpłacją na konto np 1500 złotych i otwierają np pozycję za 1000 i jeśli rynek szarpnie nie w ich stronę to hedgują po to żeby mieć cały czas tą samą pozycję a nie o połowę mniejszą.

No i oczywiście tak jak napisał ForexGump strategia ta bardzo dobrze chroni kapitał tylko że na walutach dochodzą te swapy

Awatar użytkownika
ForexGump
Stały bywalec
Stały bywalec

Płaski pisze:
Jones pisze:Płaski
Zesztą znam bardzo dużo ludzi którzy wpłacją na konto np 1500 złotych i otwierają np pozycję za 1000 i jeśli rynek szarpnie nie w ich stronę to hedgują po to żeby mieć cały czas tą samą pozycję a nie o połowę mniejszą.
Zgadzam się co do idei, no nie mogę uwierzyć, że ludzie, którzy wpłacają na konto 1500 zł, mają o tym pojęcie i otwierają pozycję za 1000 zl
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Płaski pisze: Zesztą znam bardzo dużo ludzi którzy wpłacją na konto np 1500 złotych i otwierają np pozycję za 1000 i jeśli rynek szarpnie nie w ich stronę to hedgują po to żeby mieć cały czas tą samą pozycję a nie o połowę mniejszą.

No i oczywiście tak jak napisał ForexGump strategia ta bardzo dobrze chroni kapitał tylko że na walutach dochodzą te swapy
Ja znam jeszcze jedna strategie chroniaca kapital :) ...rozsadne zarzadzanie ekspozycja kapitalu na rynku i branie malych strat :)

Awatar użytkownika
Płaski
Gaduła
Gaduła

@ForexGump-nie tylko ty się dziwisz na tym forum ale wszyscy doświadzeni gracze i ja się własnie dziwię czemu wy się dziwicie :wink:

Ja nie pamiętam czasów początku kontraków na WIG20 (1998 rok bodaj) bo byłem małolatem (rynek forex nie istniał)ale bardzo dobrze pamiętam lata 2006-2008 to były moje początki na gieldzie, pamiętam zapełnione po brzegi sale dogrywek w domach maklerskich i tych wszystkich inwestrów grających na kontraktach. Wtedy depozyt na FW20
wynosił ok 3500 złotych a średnia pensja ok 2000-2500... więc tak naprawdę średnia to była 1200-1700 złotych. Więc taki mały inwestor mając uzbierane tylko 3500 otwierał tylko jedną pozycję bo na tyle miał pieniędzy i wtedy nikt się nie dziwił że otwiera pozycję za "all in" bo tylko tyle miał i jeszcze mu się kibicowało. Takich małych inwestorów było 80%. A teraz nagle panuje zewsząd zdziwienie że mając 1500-2000 zł ktoś otwiera pozycję za 1000 zyla i jaki on wariat...
sorki za off top :roll:

Awatar użytkownika
ForexGump
Stały bywalec
Stały bywalec

Płaski pisze:Ja nie pamiętam czasów początku kontraków na WIG20 (1998 rok bodaj)
WGPW ruszyła trochę później : http://biznes.onet.pl/25-najwazniejszyc ... al-galeria
A swoją drogą jak już wielokrotnie było mówione na tym forum, to każdy ma prawo przyjmować strategię gry, które mu odpowiadają. Ja nie zmienię swojego pomysłu , by grać na kilku strategiach dla każdego instrumentu i by zlecenia BUY i SELL działały niezależnie od siebie.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ