Schemat działań po otwarciu zlecenia

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
chihuahua
Gaduła
Gaduła

Schemat działań po otwarciu zlecenia

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

Po przeczytaniu postu klonmarcina (http://forex-nawigator.biz/forum/droga- ... ml#wrapper) postanowiłem spróbować zrobić własny schemat postępowania po otwarciu pozycji.

Już na początku widzę w tym wszystkim spory problem.
Widzę to tak, że procedura wcześniejszego zamknięcia pozycji (przed SL lub TP) musi zakładać przekroczenie/nieprzekroczenie jakiegoś poziomu cenowego lub określoną zmienność/jej brak w określonym czasie.

Czyli np. ustalamy sobie, że jeżeli w ciągu 45 minut cena nie podąży w kierunku naszej tranzakcji, to rozpoczynamy procedurę zamykania na BE lub zamknięcia po obecnej cenie, o ile cena ustanowiła przez ten czas nowy szczyt.

Obrazek

Powiedzmy, że robimy takie wstępne założenia zgodnie z którymi następnym krokiem jest zamknięcie pozycji na otwarciu następnej świecy po obszarze zaznaczonym na fioletowo. Dodajmy do tego, że np. kolejnym założeniem potwierdzającym zamknięcie pozycji jest brak wyższego high w tym obszarze.
Następuje wyjście, chociaż gołym okiem widać, że sytuacja nie wygląda aż tak źle, jednak procedury to procedury.

Timeframe czy poziomy możemy sobie dobrać dowolne. Na każdym z nich prędzej czy później pojawi się pytanie: dlaczego tu, a nie minutę/godzinę później lub wcześniej. Tak samo z poziomami ceny: dlaczego na tym, a nie na tym obok?

Czy ktoś, kto zajmuje się programowaniem albo sam ma takie procedury może mi wyjaśnić jak taki schemat/myślenie powinno wyglądać, żeby wyszedł z tego model w sposób sensowny podążający za rzeczywistością?
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Re: Schemat działań po otwarciu zlecenia

Nieprzeczytany post autor: cajto »

chihuahua pisze: Już na początku widzę w tym wszystkim spory problem.
Widzę to tak, że procedura wcześniejszego zamknięcia pozycji (przed SL lub TP) musi zakładać przekroczenie/nieprzekroczenie jakiegoś poziomu cenowego lub określoną zmienność/jej brak w określonym czasie.
Gram według takiego schematu, opiszę jak mam to rozwiązane:

Wejście po wystąpieniu setupu, SL indywidualnie dobrany do zagrania,
- zostaję wycięty, trudno, taka gra, czekam na kolejny setup
- cena oscyluje w obszarze do 20P powyżej mojego wejścia - nic nie robię
- więcej niż 20P od wejścia - przestawiam na BE0
- cena dochodzi do TP - trejd kompletny
- cena zatrzymuje się przed TP i wraca bez sygnału do odwrócenia pozycji - nic nie robię (jestem już na BE0, więc nie stracę)
- cena zatrzymuje się przed TP i pojawia się setup do odwrócenia pozycji - odwracam
- cena zatrzymuje się przed TP i pojawia się kolejny setup w kierunku mojego TP - przestawiam SL na aktualny setup.

Więcej możliwości raczej nie ma, jest jednak jeden warunek - musisz być pewien swojego systemu.

Kwestia czasu jest IMO nieistotna, ważny jest poziom do jakiego dociera / nie dociera cena. To nie opcje.

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Dzięki za kolejną rzeczową wypowiedź. :564:

Napisałeś coś ważnego, nad czym się wcześniej nie zastanawiałem pod tym kątem, czyli, że dobrym planem w strategii jest robić to tak, żeby SL lub okolice były wyznaczone w miejscach, gdzie może nastąpić sygnał na odwrócenie.
Wszędzie napisane jest, że SL i TP powinny być tam, gdzie następują granice negacji zakładanego scenariusza. Jednak jak większość ludzi, patrzyłem na to dosyć jednowymiarowo, czyli po wejściu staram się szukać sygnałów dalej potwierdzających mój kierunek i tok myślenia, a patrzeć z większym pobłażaniem na sygnały wskazujące o zajęciu przeciwnego kierunku. Tutaj jest brak innej procedury niż "oby zamknąć na BE zamiast odwrócić zlecenie nawet z niewielką stratą".

Czas liczony w świecach faktycznie może nie jest najlepszym miernikiem, ale świeca jest ceną w czasie, czyli czas jest drugim elementem kształtującym dalsze formacje, na podstawie których podejmowane są dalsze procedury.
Chodzi mi też o sytuacje, które można by uznać za "wyjście na skutek dryfowania" ceny bez większego składu i ładu. Coś takiego jak np. było na AUDUSD w sylwestra między 8 a 10 rano na świecach 1H.

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

SL jest wyznaczany indywidualnie do każdego zagrania, ileś świec składa się na jego HI/LOW pierwszej (zależy czy to B czy S) jest granicą SL, cała reszta jak powyżej.
Nigdy nie miałem sygnału do odwrócenia pozycji przed 20P, oczywiście im większy TF, tym większy będzie range.

Co do "dryfowania" - 19/12 na A/U miałem sygnał na B, wszedłem, cena poszła w górę ponad 30P, więc BE0, później cena zaczęła dryfować, a ja zamiast trzymać się planu zamknąłem na +10. W trzy godziny później cena dotarła do mojego TP usytuowanego kilkadziesiąt P wyżej...

Zasady są po to, żeby ich przestrzegać!

Awatar użytkownika
Leonardo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Leonardo »

Przed danymi cena potrafi sobie jechać boczkiem, kilka razy tak miałem jak nie popatrzyłem na kalendarz,
wbijam a cena oscyluje w jakimś wąskim zakresie np. 20 pips, człowiek sobie myśli WTF, dlaczego nie spadają,
przecież powinni no to CLOSE, a godzinkę później cena 120 pips niżej :D generalnie na czas publikacji danych
trzeba zwracać uwagę, ich treść już nie jest taka istotna bo chłopaki i tak swoje zrobią.
"Najważniejsze nie jest to, co robisz, ale to, jak to robisz."
"Dokładnie wiedz czego szukasz, łatwiej będzie znaleźć."
"Pomyśl, zanim pomyślisz."

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Leonardo pisze:Przed danymi cena potrafi sobie jechać boczkiem, kilka razy tak miałem jak nie popatrzyłem na kalendarz,
wbijam a cena oscyluje w jakimś wąskim zakresie np. 20 pips, człowiek sobie myśli WTF, dlaczego nie spadają,
przecież powinni no to CLOSE, a godzinkę później cena 120 pips niżej :D generalnie na czas publikacji danych
trzeba zwracać uwagę, ich treść już nie jest taka istotna bo chłopaki i tak swoje zrobią.
Z tymi danymi masz oczywiście rację, chociaż myślę, że to też można do pewnego momentu jakoś ubrać w schemat.
Np. są 2 pozycje na + 17 i 19p. Dane są np. medium, więc można zakładać 25-50p ruchu. Będąc te 36p na + też można jakoś to ubrać statystycznie, tzn. stworzyć jakieś proste równanie w excelu liczące przy jakim wyniku zamykanie ma sens (dobry dla nas R:R), a przy jakim nie.
cajto pisze:Zasady są po to, żeby ich przestrzegać!
To tylko moja prywatna zasada, ale uważam, że nad wszystkimi zasadami technicznymi powinna być zasada o ochronie kapitału i swojej psychiki. Tak więc jeżeli pozycja gdzieś tam utknie na długo, nie widać pozytywnych sygnałów do zmian, wtedy lepiej zamknąć z ręki i odejść na trochę od wykresów. Świat się nie zawali.

Odpowiadając sobie samemu na temat myślenia np. EA w tym zakresie przejrzałem sobie Multi-purpose trade management i wyszło, że działając ręcznie można jedynie dodać założenia dot. trailing stopa (zwykły lub skokowy). Poza tym to chyba wszystko.
Chyba, że dodać do tego zasady piramidowania.

ODPOWIEDZ