Mecalux

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mecalux
Bywalec
Bywalec

Mecalux

Nieprzeczytany post autor: Mecalux »

L 1.3649, SL 1.3607 -42 pips
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Zeziu07
Gaduła
Gaduła

Re: Mecalux

Nieprzeczytany post autor: Zeziu07 »

Konkret :wink:

Nie chcesz napisać czegoś więcej?

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Mecalux pisze:L 1.3649, SL 1.3607 -42 pips
http://www.youtube.com/watch?v=Bds8ZJi62Z8

:D

Mecalux
Bywalec
Bywalec

Witaj,
...wiesz tak naprawdę to zaczynam pisać ten dziennik dla siebie ale chętnie porozmawiam o tendencjach na rynku. Generalnie interesuje mnie tylko AT bo o AF nie mam pojęcia a poza tym po prostu lubię rysować te kreski :-) Kłopot polega na tym ....i bardzo Cię proszę nie bierz mnie za bufona....że trudno mi znaleźć na forum osoby które rzetelnie opisują swoje pozycje. Widzę pewien strach przed niesprawdzeniem się prognoz u ludzi. Rzetelnie przedstawione stanowisko powinno zawierać konkretną wartość pozycji. Czyli np L.1.3620. Naprawdę drażni mnie jak niektorzy, po fakcie piszą: a ja od wczoraj mam longa z poziomu 1.3989 i zarobiłem 200 pipsów, pozycja 3 loty :-). Takie rzeczy się pisze przed faktem a nie po. Kolejna sprawa to podobne tf. Wykresy tikowe, albo takie poniżej 15 min (za wyjątkiem leniwych dni kiedy nic sie nie dzieje) tez mnie nie interesują. Również nie patrze na wykresy powyżej 1D.
Ale naprawdę chętnie się czegoś nauczę i z przyjemnościa popatrze jak robia osoby z pewnym doświadczeniem

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Mecalux pisze:Witaj,
...wiesz tak naprawdę to zaczynam pisać ten dziennik dla siebie ale chętnie porozmawiam o tendencjach na rynku. Generalnie interesuje mnie tylko AT bo o AF nie mam pojęcia a poza tym po prostu lubię rysować te kreski :-) Kłopot polega na tym ....i bardzo Cię proszę nie bierz mnie za bufona....że trudno mi znaleźć na forum osoby które rzetelnie opisują swoje pozycje. Widzę pewien strach przed niesprawdzeniem się prognoz u ludzi. Rzetelnie przedstawione stanowisko powinno zawierać konkretną wartość pozycji. Czyli np L.1.3620. Naprawdę drażni mnie jak niektorzy, po fakcie piszą: a ja od wczoraj mam longa z poziomu 1.3989 i zarobiłem 200 pipsów, pozycja 3 loty :-). Takie rzeczy się pisze przed faktem a nie po. Kolejna sprawa to podobne tf. Wykresy tikowe, albo takie poniżej 15 min (za wyjątkiem leniwych dni kiedy nic sie nie dzieje) tez mnie nie interesują. Również nie patrze na wykresy powyżej 1D.
Ale naprawdę chętnie się czegoś nauczę i z przyjemnościa popatrze jak robia osoby z pewnym doświadczeniem

Jak chcesz się czegoś nauczyć jak już na samym początku piszesz, że tak na prawdę to niewiele cię interesuje. Co to znaczy rzetelne stanowisko? Wcześniejszy sygnał przed zajęciem pozycji? Live trading? Na pisanie takich rzeczy to wielokrotnie nie ma czasu przed stą wpisy pojawiają się po ale ze screenami transakcji.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

Adrianoforex - Gdzie napisał, że niewiele go interesuje? Znalazłem tylko wzmiankę o braku zainteresowania pewnymi TF.
Chyba za szybko czytasz...

Mecalux - czym się kierowałeś przy zajmowaniu tej pozycji? Samym odbiciem od wsparcia, czy masz jeszcze coś, co utwierdza Cię w przekonaniu o otwarciu zlecenia?

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

cajto pisze:Adrianoforex - Gdzie napisał, że niewiele go interesuje? Znalazłem tylko wzmiankę o braku zainteresowania pewnymi TF.
Chyba za szybko czytasz...

Mecalux - czym się kierowałeś przy zajmowaniu tej pozycji? Samym odbiciem od wsparcia, czy masz jeszcze coś, co utwierdza Cię w przekonaniu o otwarciu zlecenia?

Przeczytaj dokładnie post kolegi. Dla niego liczą się tylko te, które są pisane, wklejane przed zawarciem transakcji. Dlatego też wspomina o bufonie. Inna sprawa, że ćwiczyłem szybkie czytanie, ale nie nowoczesnymi metodami poznawczymi, tylko tak jak piloci podczas drugiej wojny światowej przy pomocy metronomu.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Mecalux
Bywalec
Bywalec

Chciałem zagrać na sup/res. Zaznaczyłem go czerwoną linią. Wedle mojej malutkiej wiedzy, teraz ten poziom powinien być res, z drugiej strony mam wątpliwości czy takie piątkowo-wieczorna AT jest miarodajna. Spodziewam się, że sporo osób poprostu zamyka długie pozycje przed weekendem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Zeziu07
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Zeziu07 »

Mecalux pisze:[...]Witaj,
Rzetelnie przedstawione stanowisko powinno zawierać konkretną wartość pozycji. Czyli np L.1.3620. Naprawdę drażni mnie jak niektorzy, po fakcie piszą: a ja od wczoraj mam longa z poziomu 1.3989 i zarobiłem 200 pipsów, pozycja 3 loty :-). Takie rzeczy się pisze przed faktem a nie po.[...]
Nie bardzo rozumiem. Chciałbyś aby inni pisali przed faktem a sam wrzuciłeś pozycję już po jej otworzeniu?

Mecalux pisze:Witaj,
[...]że trudno mi znaleźć na forum osoby które rzetelnie opisują swoje pozycje. Widzę pewien strach przed niesprawdzeniem się prognoz u ludzi.[...]
Tu się nie zgodzę do końca. Są dzienniki gdzie ludzie piszą, gdzie i dlaczego będą szukać konkretnej pozycji. Spójrz np. na dziennik Andiego. Ja też czasami piszę gdzie będę szukał kolejnych wejść. Ale tak jak powiedział Adriano - nie zawsze jest na to czas i chęci.

Pozdro i miłego weekendu :564:

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

Samo granie na odbicie od wszelakich stref (S/D, S/R), TL, poziomów Fibo i innych jest wg mnie nie do końca opłacalne, a w ostateczności może prowadzić do frustracji, zniechęcenia i porzucenia AT.
Czemu tak uważam?
Ano dlatego, że poziomy nie tylko służą obronie, ale też ich łamaniu i testowaniu z drugiej strony. Bez narzędzia służącego do rozpoznawania bardziej prawdopodobnego scenariusza ciężko będzie o dodatni bilans.
Nieważne, czy będzie to jakiś oscylator, średnia, PA, czy coś innego, ważne, żebyś dzięki temu był bardziej pewien jednej wersji niż drugiej, oczywiście z odzwierciedleniem % w wyniku.
Odbicie na które polowałeś miało zasięg ponad 100P, na Edku w 90% taki ruch będzie sygnalizowany, oczywiście nie weźmiesz wszystkich pipsów, ale zamiast straty będziesz miał zysk.

W sumie wyjątek może stanowić skalpowanie - ciasny SL, TP rzędu kilkunastu, w porywach kilkudziesięciu P.

Poszukaj, potestuj, dopasuj do swojej gry. Na prawdę warto.

ODPOWIEDZ