a Panowie jak zmienić w MT4 jednostki tzn pipsy (np EURUSD jest - 1.34865, wszędzie jest taka wartosc tzn 5 cyfr po przecinku no i ok ta ostania cyfra 5 to 0.5 pipsa chyba)
ale wszystkie narzedzia pokazuja to jako 1 pips (to mylace) np, przy "krzyzyku" albo przy ustawianiu stopa kroczacego (jest 15, 20, 30, 35, 40, 50) a to przeciez nie 50 pips tylko powinno byc 5.5 pipsa ? myli mnie to,
mozna to jakos zmienic w MT4?
Lepiej rozpatrywać wszystko w tick'ach, wtedy nic nie będzie Ci się myliło. przy walutach to pół biedy, ale kiedy broker udostępnia ponad 200 instrumentów to niekiedy trudno się połapać na którym instrumencie ile wynosi tick a ile pips.
Kiedy pisałem wskaźnik pokazujący wielkość spreadu w pipsach, kombinowałem na różne sposoby dodając cały szereg warunków aby było kompatybilne dla platform gdzie pipsy przyjmowały różne wartości ticków dla różnych instrumentów. A tak naprawdę wystarczyło przestawić się z pipsów na ticki.
Pips to już przestarzały termin i teraz dużo wygodniej jest patrzeć na to w kategoriach punktów/ticków. Krzyżyk zawsze pokazuje wg punktów dlatego też znacznie to upraszcza wiele rzeczy.