Droga do zwycięstwa - part 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Re: Droga do zwycięstwa - part 2

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Wrzucam to jako odpowiedź na prośbę z wątku o radzeniu sobie ze stresem.
Erykos pisze:
klonmarcin pisze: Ale to już jest temat na parę stron - jak do tego dochodzić - jak testować i jak opracowywać taki swój własny plan gry.
Myślę, że mógłbyś dać dotyczące tego wskazówki w tym, czy w jakimś innym wątku o strategiach. Pomogło by to wielu osobom, zarówno początkującym, jak i bardziej zaawansowanym.
Wbrew pozorom stworzenie takiego algorytmu postępowania nie jest trudne - najpierw ogólny zarys - oczywiście cały fundament to Twoja metoda na, której opierasz wejście. Tzn. do sygnału/układu świec czy czegokolwiek innego dobudowujesz całą resztę. To co przed wejściem w trade, co w trakcie trwania i co po zakończeniu gry (np. jakieś podsumowanie w określony sposób - screen + wypełnienie karty zawierającej wszystkie informacje o zakończonym trade).

Można się wzorować na check listach lotniczych - np.

http://tiny.pl/qd2rt

lub

http://tiny.pl/qd2rm

Ale zaręczam, że jak zaczniesz tworzyć taki plan i zrozumiesz co w nim musi się znaleźć to będziesz miał setki własnych pomysłów.
Potem gdy już mamy plan - przychodzi czas na optymalizację - tzn. usuwanie zbędnych kroków lub zamiana istniejących na lepiej przemyślane. Naprawdę możliwości jest nieskończona ilość.

Oczywiście nie od razu stworzysz idealny algorytm - najważniejsze kryterium to oczywiście profit. Ale np. niektóre elementy takiego algorytmu postępowania będę niezmienne - jak np. to co robisz po zakończeniu trade lub etap przygotowania.

Może to się wydawać strasznie skomplikowane ale.... można sobie za każdym razem taką check listę wydrukować i po wystąpieniu triggera zaczynamy procedurę check listy, której przeprowadzenie prowadzi lub nie do zawarcia transakcji. Takim triggerem może być określona godzina (często) lub określony układ na wykresie (częściej) lub oba razem (najczęściej).

Gdy już jesteś w trade wtedy automatycznie wskakujesz do innej procedury (pętli), która ma za zadanie prowadzić Cię do momentu wyjścia z trade. Tutaj jest kilka możliwości (pomijając na razie procedury wybierania sl i tp, które będą na samym początku po wejściu w trade). Jedna z kilku możliwości zakończenia trade to np.

- sl
- tp
- be +xxx
- ts
- ts +xxx
- wyjście ręczne
- wyjście awaryjne (tutaj także duże pole do popisu)

Na każde zachowanie ceny masz odpowiednią reakcję itp...

Po zakończeniu trade wskakujesz do kolejnej procedury - tym razem może to być podsumowanie = if jakaś tam godzina już jest lub szukanie okazji do ponowienie jeśli np. ostatni trade skończył się odpowiednim układem wykresu + inne warunki.

Czyli podsumowując - opcji i możliwości jest cała masa :D - trzeba to tylko zebrać do kupy i oprzeć na prostym patencie wg, którego będziesz potrafił zarabiać. Cały ten schemat ma za zadanie spowodować, że Twoja gra stanie się automatyczna. Twoja reakcja na zachowanie się ceny ma być mechaniczna - bez zbędnego myślenia - cały plan masz mieć zakodowany w głowie i to co musisz robić to TYLKO albo aż postępowanie zgodnie z planem. Plan jest po to aby zminimalizować czynnik ludzki.

Przykład - jazda samochodem - czy gdy jeździsz już np. parę lat to specjalnie skupiasz się na momentach zmiany biegów ? Gdy zaczynasz swoją przygodę z prowadzeniem samochodu to na tych elementach bardzo się skupiasz - potem z czasem reakcje stają się automatyczne - poza udziałem świadomości - nie zastanawiasz się nad tym - po prostu wiesz kiedy co trzeba zrobić.

Dla niezorientowanych w temacie polecam zapoznanie się takimi tematami jak algorytmy i struktury danych oraz schematy blokowe. Ale nie ma co się niepotrzebnie denerwować bowiem w przypadku takim jak opisuję algorytmy są naprawdę proste i tylko czasem będziemy musieli coś poprowadzić wielowątkowo. Zwykle jest to działanie typu: akcja --- reakcja.

Polecam także przeszukanie google pod kątem przykładów schematów blokowych

http://skroc.pl/e6763

Nawet taka czynność jak przygotowywanie herbaty jest pokazane na przykładach schematów blokowych.

Gdyby były jeszcze jakieś pytania - proszę pisać - postaram się odpowiedzieć jeśli tylko będę potrafił.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Oczywiście to co napisałem to jest bardzo ogólny schemat. Na początku pewnie każdy stworzy strasznie skomplikowany schemat postępowania - ale z czasem przeprowadza się normalizację i metodą prób/błędów eliminuje się niepotrzebne elementy.
No pain - No gain

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Bardzo fajnie to opisałeś. Trzeba stworzyć taki algorytm. Można też wykorzystać do tego metodologię mind mappingu. Myślę że razem w połączeniu da to niezły efekt.

Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku

Awatar użytkownika
Kimkolwiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Kimkolwiek »

pcamator 2.59 srodek sylwestra a ty napierdzielasz o jakichs algorytmach jop tfoju mac :shock:
Moja droga do wielkiego chajcu: http://www.forexfactory.com/kimkolwiek#27
Cos dla relaksu: https://www.youtube.com/watch?v=ACVUPrlDeTI
Nie sprzedaje sygnalow, nie robie szkolen.

WARNING:
DO NOT TRY THIS AT HOME!

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

Napierdzielam nocą kapiszony w pracy.... (sorki za offtop) U mnie jest trochę inna strefa czasowa. Ale do rzeczy. To co pisze Marcin ma wielki potencjał. Nie wiem jak inni, ale ja sugeruję znaleźć własny patern. Im większa częstotliwość występowania tym lepsze pole do popisu. Możemy sobie wtedy zastosować filtry i skupiać się tylko na najlepszych setupach, sposobach ich zagrywania oraz zasadach z nich wypływających.

Można też przeprowadzić powiedzmy sto transakcji na rachunku demo według tego jak do tej pory graliśmy- bez względu na wynik....! Zobaczyć których pozycji jest więcej, tych stratnych czy zyskownych. Jeżeli przewaga jest stratnych, a tak jest zazwyczaj to kierujemy naszą uwagę w innym kierunku zagrywania. O dziwo TO JEST NASZ PATTERN którego szukamy. Teraz wystarczy zastosować jakieś tiggery w celu podkręcania prawdopodobieństwa, obwarować zasadami i heja budujemy schematy blokowe....

Pewnie niektórzy się ze mną nie zgodzą ale według mnie powinniśmy pracować w obrębie jednej pary walutowej i robić tak z każdą osobno. Każda para ma własne statystyki. Dopiero wtedy wiemy co wybrać ażeby dyfersyfikować nasz portfel i wygładzić krzywą kapitału. W przeciwnym wypadku możemy więcej zniszczyć niż zbudować.....

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 01 sty 2014, 09:07 przez silveRbull, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

ciekawe te to podejscie, ze schematami blokowymi, mi to przypomina programowanie sterownikow w technikum i bramki logiczne, co do tego czy jedna czy kilka par, to chyba bardziej zalezy od tego na jakim tfie gramy i ile sygnalow mamy generowanych, eu czasem na godzinnym lub 4h stoi tydzien w miejscu, z linku marcina o blokach trafilem na szkolaakcji.blogspot.co.uk, calkiem niezly

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

A ja dzisiaj widziałem taki schemat na własne oczy. Rozpisaną była droga ewakułacyjna podczas pożaru praktycznie z każdego pomieszczenia w czteropiętrowym budynku. Dlaczego by więc nie utworzyć sobie w podobny sposób Trading planu...? Czyż nie programujemy w ten sposób także samych siebie...? W jakiejkolwiek byśmy nie byli sytułacji będziemy zawsze wiedzieć jak postąpić i którymi drzwiami wyjść......

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Wg mnie taka metoda postępowania jest najbardziej naturalna. No chyba, że ktoś wymyślił coś lepszego. Ja coś takiego stosuję, już dawno moim celem było stworzenie planu wg, którego bym postępował. Być może istnieja inne, prostsze metody ale ja na nic jednocześnie tak prostego i skutecznego nie wpadłem. Faktem jest, że na forum wszyscy pisza o planie ale nikt nie pisze konkretów. Jak mawiał pewien nieżyjacy już polityk - wszystko musi być wyjaśnione od poczatku do końca.

Wysłane z mojego PAP3400DUO przy użyciu Tapatalka
No pain - No gain

Erykos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Erykos »

Bardzo dziękuję Wam za porady, mind mapping używam, jednak nie do Forex i myślę, że lepiej będzie tu pasować schemat blokowy oprawiony w ramkę i chcecklisty. Od siebie powiem, że dobrze by było robić po każdym nieudanym tradzie takie a'la " przyczyny katastrofy lotniczej " :), gdzie byłyby tam wnioski z tego, mogą być też zmiany w schemacie, checkliście.

Trigger, czyli sygnał?

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Re: Odp: Droga do zwycięstwa - part 2

Trigger czyli takie coś od którego wystapienia uzależnione jest rozpoczęcie całej procedury. Na wypadek gdy trade kończy się na sl to wtedy włacza się odpowiednie działanie majace na celu stwierdzenie czy sl wynika z błędu człowieka czy po prostu to normalne zachowanie rynku. Na wszystko jest reakcja, także na odpowiednia wielkość lub serię strat. Ale każda zmiana w planie nie może wynikać z bezpodstawnych wniosków.
No pain - No gain

ODPOWIEDZ