Moje pytanie brzmi dlaczego po dobrych informacjach dla gospodarki brytyjskiej GBP leci w dół?
Kolejna sprawa to moja gra. Przeniosłem się z demo LiteForex gdyż tam scalping jest akceptowany tylko na koncie STP. Gram na armadzie i proszę bardziej zorientowanych na rzucenie okiem na moje statystyki i sposób gry. W ciągu ostatnich 6 miesięcy wyniki na liteforex miałem bardzo zbliżone (może odrobinę gorsze ale w końcu dążę do ich poprawy).

To są wyniki za 3 dni mojej gry. Dopiero co się przeniosłem na armade.
Gram na wykresach 5 minutowych, głównie GBP/USD, rzadziej EUR/USD. Innych par nie ruszam. Siedzę i obserwuje sobie jak się zachowywał wykres wcześniej i co dzieje się teraz, godziny w których gram to 9-12 kiedy to nie nakładają się na siebie sesje i nie ma jakiś dużych ruchów (oprócz ważnych wydarzeń bo póki co je omijam, ze względu na pytanie pierwsze), zarabiam 2-4 pips na pozycji, zamykam gdy strata wynosi ok. 1,5% mojego kapitału. Konto demo otworzyłem z kwota 200$ bo z taką też będę zaczynał na realnym koncie. Gram na 0,5 lota co daje 0,5$ na pips. Moje drugie pytanie:
Czy mając kwotę 1000$ będę mógł tak samo swobodnie grać na 1 lot = 1$/pips i analogicznie mając stan konta 10.000$ 10lot = 10$/pips? Według mojego toku rozumowania przy kapitale 1000$ i grze 1 lot = 1$/pips, do zamknięcia pozycji potrzebuję obsunięcia aż (napisałem aż bo w godzinach, których gram rzadko występują duże, nagłe, spadki/wzrosty) o 10 pipsów bo dopiero 10$ to 1% mojego kapitału.
Z góry dziękuję za pomoc