Optymalizacja systemu forex
Optymalizacja systemu forex
witam,
Jestem w trakcie budowy systemy transakcyjnego opartego na formacjach świecowych tj trzech białych żołnierzy czy długi korpus świecy. Chciałbym podpytać bardziej doświadczonych Trederów w jaki sposób można by zoptymalizować wiarygodność powstającej formacji na wykresie. Miałem kilka pomysłów, które testowałem ale nie przyniosły oczekiwanego efektu, było to np. transakcje tylko w godzinach otwarcia sesji na giełdach, długość świecy np. minimum 15 pips czy tez wybicie szczytu dziennego.
Jeżeli mielibyście jakiekolwiek pomysły to z góry za nie dziękuje, przetestuje je i postaram się napisać na ten temat kilka słów.
Pozdrawiam
reave
Jestem w trakcie budowy systemy transakcyjnego opartego na formacjach świecowych tj trzech białych żołnierzy czy długi korpus świecy. Chciałbym podpytać bardziej doświadczonych Trederów w jaki sposób można by zoptymalizować wiarygodność powstającej formacji na wykresie. Miałem kilka pomysłów, które testowałem ale nie przyniosły oczekiwanego efektu, było to np. transakcje tylko w godzinach otwarcia sesji na giełdach, długość świecy np. minimum 15 pips czy tez wybicie szczytu dziennego.
Jeżeli mielibyście jakiekolwiek pomysły to z góry za nie dziękuje, przetestuje je i postaram się napisać na ten temat kilka słów.
Pozdrawiam
reave
Re: Optymalizacja systemu forex
Świece są OK, jeśli wiesz jak i gdzie je czytać. Grając wszystkie paterny jak leci zajdziemy donikąd, stwierdzimy że świece to archaiczny badziew i zniechęcimy się do dalszego ich poznawania.
Najważniejszym pytaniem, jakie należy sobie zadać przy określaniu trafności formacji jest miejsce w jakim się ona utworzyła. Czy jest to blef, czy znak do rozpoczęcia ruchu we wskazanym kierunku.
Częstym zjawiskiem jest sygnalizowane wyjście górą z podwójnego dna na jakieś 30P, po czym zaczynają się pojawiać formacje niedźwiedzie mające na celu skłonienie graczy do zamknięcia L, a najlepiej do wejścia w S. Po takiej konsoli następuje mocny ruch w górę, a większość klnie na czym świat stoi, bo przecież PA na S było takie mocne...
(analogiczna sytuacja z podwójnym szczytem).
Trzeba mieć rozeznanie w strefach S/R, S/D, zerknąć gdzie jesteśmy względem poziomów Fibo, po której stronie Trend Line (jeśli jakąś mamy w danym obszarze) - czy się od niej odbiliśmy po nieudanym ataku, czy ją testujemy od drugiej strony po przełamaniu.
Poznanie tego wszystkiego to ciężka i żmudna praca, ale zaręczam Ci - warto.
Najważniejszym pytaniem, jakie należy sobie zadać przy określaniu trafności formacji jest miejsce w jakim się ona utworzyła. Czy jest to blef, czy znak do rozpoczęcia ruchu we wskazanym kierunku.
Częstym zjawiskiem jest sygnalizowane wyjście górą z podwójnego dna na jakieś 30P, po czym zaczynają się pojawiać formacje niedźwiedzie mające na celu skłonienie graczy do zamknięcia L, a najlepiej do wejścia w S. Po takiej konsoli następuje mocny ruch w górę, a większość klnie na czym świat stoi, bo przecież PA na S było takie mocne...
(analogiczna sytuacja z podwójnym szczytem).
Trzeba mieć rozeznanie w strefach S/R, S/D, zerknąć gdzie jesteśmy względem poziomów Fibo, po której stronie Trend Line (jeśli jakąś mamy w danym obszarze) - czy się od niej odbiliśmy po nieudanym ataku, czy ją testujemy od drugiej strony po przełamaniu.
Poznanie tego wszystkiego to ciężka i żmudna praca, ale zaręczam Ci - warto.
Ja testowałem sporo różnych pomysłów na układach świec i powiem Ci, że stosunkowo dobre rezultaty miałem poprzez filtrowanie formacji zwykłym wskaźnikiem Donchiana. Czyli np. dla okresu 40 wybierałem tylko takie formacje, które były na brzegu kanału powstałego z ostatnich 40 HH/LL lub w pobliżu. W EA bardzo łatwo zastosować wskaźnik:
i masz granice kanału. Inne zależności, o których mówi cajto, nie są zbyt łatwe do zaimplementowania w automacie.
Kod: Zaznacz cały
h1 = iHigh(Symbol(), 0, iHighest(Symbol(), 0, MODE_HIGH, period, 0));
l1 = iLow(Symbol(), 0, iLowest(Symbol(), 0, MODE_HIGH, period, 0));
Na wstępie dziękuję za ciekawe pomysły. Zapomniałem jednak wspomnieć w poprzednim wpisie, ze system który opracowuje jest manualem, opiera sie na m5, średnia skuteczność formacji to 38% a średni zysk/ryzyko to 2,23. chciałbym powiększyć skuteczność formacji świecowej do ok 45% i miałbym pytanie czy mielibyście jakieś pomysły, które zoptymalizowałby skuteczność o kilka procent. Z góry dzięki za wszelkie pomysły.
-
- Maniak
reave pisze:Na wstępie dziękuję za ciekawe pomysły. Zapomniałem jednak wspomnieć w poprzednim wpisie, ze system który opracowuje jest manualem, opiera sie na m5, średnia skuteczność formacji to 38% a średni zysk/ryzyko to 2,23. chciałbym powiększyć skuteczność formacji świecowej do ok 45% i miałbym pytanie czy mielibyście jakieś pomysły, które zoptymalizowałby skuteczność o kilka procent. Z góry dzięki za wszelkie pomysły.
Nisson coś kiedyś wspominał, że świece tak na prawdę najwyższą skuteczność mają na rynkach akcyjnych. Najlepiej jak patrzy się na nie wtedy na D1. Wiem, że zostanę zakrzyczany, ale jeśli już to na FOREX mają sens na wyższych interwałach czasowych, gdzie są wykorzystywane w PA.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79
Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.
Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.
Podaj choć jeden logiczny powód dlaczego te same patterny miałyby działać na D1, a na M5 już nie. Tylko niech to nie będzie frazes w stylu "bo na D1 jest mniej szumów"
I zasadnicze pytanie - powtarzasz zasłyszaną opinię innych, czy sam grasz na świecach, i stąd Twoje zdanie?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
zaccny - nie zrozumiałeś pytania, nie chodzi o czas od wystąpienia setupu do rozpoczęcia jego realizacji, tylko o zasadność twierdzenia, że to co działa na wysokich TF, nie działa na niskich.
Naprawdę myślisz, że traderzy grający dla wielkich instytucji nie zobaczą, że coś się kroi na niższym TF? Oni raczej nie korzystają z GT-P5100 using Tapatalk 4 podglądając wykres w autobusie w drodze na uczelnię

I zasadnicze pytanie - powtarzasz zasłyszaną opinię innych, czy sam grasz na świecach, i stąd Twoje zdanie?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
zaccny - nie zrozumiałeś pytania, nie chodzi o czas od wystąpienia setupu do rozpoczęcia jego realizacji, tylko o zasadność twierdzenia, że to co działa na wysokich TF, nie działa na niskich.
Naprawdę myślisz, że traderzy grający dla wielkich instytucji nie zobaczą, że coś się kroi na niższym TF? Oni raczej nie korzystają z GT-P5100 using Tapatalk 4 podglądając wykres w autobusie w drodze na uczelnię

Ostatnio zmieniony 13 gru 2013, 06:57 przez cajto, łącznie zmieniany 1 raz.
A wystarczającym powodem jest to ze na d1 więcej osób zdąży je zobaczyć a co za tym idzie z nich skorzystać?cajto pisze:Podaj choć jeden logiczny powód dlaczego te same patterny miałyby działać na D1, a na M5 już nie. Tylko niech to nie będzie frazes w stylu "bo na D1 jest mniej szumów"![]()
Sent from my GT-P5100 using Tapatalk 4
-
- Maniak
cajto pisze:Podaj choć jeden logiczny powód dlaczego te same patterny miałyby działać na D1, a na M5 już nie. Tylko niech to nie będzie frazes w stylu "bo na D1 jest mniej szumów"![]()
Z doświadczenia. Na rynku walutowym jestem od 1980 r. Świece od H1 do D1 kaształtują duzi gracze. Pokaż mi system opearty o świece na M5, który regularnie zarabia. Najlepiej wklej za moim przykładem statemant.

A kto tworzy te z niższych TF, detal?
Żeby powstała H1, musi powstać 60 M1, odpal sobie byle jaki wykres z Depth of Market i zobacz jakie wartości masz na przestrzeni 1 pisa, na głównych jest to ponad 100 mln... Ty tym ruszysz, ja tym ruszę? Nie sądzę.
Tu masz jeszcze fragment artykułu BIS opublikowanego w Comparicu, dotyczący miedzy innymi przepływów kapitału:

Żeby powstała H1, musi powstać 60 M1, odpal sobie byle jaki wykres z Depth of Market i zobacz jakie wartości masz na przestrzeni 1 pisa, na głównych jest to ponad 100 mln... Ty tym ruszysz, ja tym ruszę? Nie sądzę.
Tu masz jeszcze fragment artykułu BIS opublikowanego w Comparicu, dotyczący miedzy innymi przepływów kapitału:
W raporcie dużo uwagi poświęcono danym z rynków detalicznych. Po raz pierwszy, trzyletni raport FX przygotowany przez BIS zawiera informacje o wolumenach sprzedaży detalicznej oraz szczegółowe dane odnośnie głównych dealerów detalicznych napędzających ten sektor rynku. Badanie wykazało, że 185 miliardów dolarów (3,5%) z dziennej puli 5,3 biliardów generowały przepływy detaliczne.
-
- Maniak
Nie zrozumieliśmy się za bardzo. Pewnie, że są te na niższych interwałach. Chodzi oto, że nie sa one celem samym w sobie, tylko pochodną. Ale przecież każdy może mieć swoje zdanie. Nisson wielokrotnie podkreślał, że świece najbardziej użyteczne są na rynku akcyjnym, oraz na rynkach terminowych ale na wyższych interwałach czasowych.