weźmy pod uwagę taką sytuację:
ustawiam pozycję oczekującą na L i S przed danymi. SLy ustawiam w odległości 2 pipsów od pozycji oczekujących.
Ruch po danych na północ, odpala mi pozycję i nagle cena się cofa. Czy zamknie mi pozycję na SL i będę stratny 2 pipsy, czy przez rozszerzony spread po danych pozycja oczekująca L otworzy się kilka - kilkanaście pipsów wyżej a SL zostanie nie zmieniony. Co zwiększy mi stratę z ustawionych 2 pip na na przykład 20 pip?
stop-loss przy danch makroekonomicznych
Re: stop-loss przy danch makroekonomicznych
Może być różnie i wszystko zależy od tego jak rynek zareaguje na dane, jak rozproszy się płynność itd. itp. Jeśli reakcja rynku będzie gwałtowna i zdecydowana to jest duże prawdopodobieństwo, że zaliczysz poślizg. Jeśli SL zostanie zaliczony zanim rynek się rozbuja to prawdopodobieństwo będzie mniejsze.
Poczytaj:
http://forexclub.pl/edukacja/od-podstaw ... gi-cenowe/
Poczytaj:
http://forexclub.pl/edukacja/od-podstaw ... gi-cenowe/
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
-
- Maniak
Nie wiem czy tak na prawdę jakikolwiek broker, który niby gwarantuje SL jest w stanie to zrobić np. w przypadku słynnej interwencji na franku szwajcarskim, kiedy to sztywno ustawiono jego kurs ponad 1000 pipsów wyżej. Wiem, że takie sytuacje są sporadyczne, ale są. Już nie pamiętam jak gwałtownie zareagowały kursy walut w przypadku zamachów terrorystycznych w USA, Hiszpanii czy w Anglii. Do tego brokery MM rozszerzają spread przed ważnymi danymi makro.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79
Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.
Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.
Od razu pozycje zamknie na SL ze względu na szeroki spread.
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”
-
- Maniak
Szwajcar pisze:Od razu pozycje zamknie na SL ze względu na szeroki spread.
Pewnie nie wszystkim. Są osoby, które ustawiają SL na poziomie 70-100 pipsów. Sam czasami też tak robię z ta pierwszą wartością. A swoją droga jestem ciekaw czy sa gdzieś statystki jak poszczególni brokerzy MM rozszerzają spread na głównych parach walutowych.

No jeśli SL jest 2 pipsy od oczekujących to zamknie od razu przez szerszy spread. A SL 70-100pips to żaden SL w grze na dane. Potrzebny broker ze stałym spreadem na danych i zleceniami wykonywanymi po cenie ustalonej.
-
- Maniak
Szwajcar pisze:No jeśli SL jest 2 pipsy od oczekujących to zamknie od razu przez szerszy spread. A SL 70-100pips to żaden SL w grze na dane. Potrzebny broker ze stałym spreadem na danych i zleceniami wykonywanymi po cenie ustalonej. Przypomnę tylko, że Brokers Star było takim brokerem jeszcze jak istnieli.
Kiedyś to nawet 15-20 pipsów potrafili "zabrać" łobuzy.
Od siebie jeszcze dodam, że najbardziej dochodowe dane wg mnie są w nocy na AudUsd. Większość ruchów jest od razu w jednym kierunku bez zmyłki. Typowa godzina danych to 1:30 czasu polskiego.
Na potwierdzenie ostatnie dwie sytuacje na AudUsd. Na wykresie jest inny czas przesunięty o godzinę do polskiego.
Ruch jest od razu w jednym kierunku.
Na potwierdzenie ostatnie dwie sytuacje na AudUsd. Na wykresie jest inny czas przesunięty o godzinę do polskiego.
Ruch jest od razu w jednym kierunku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.