Analiza fundamentalna a FX

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Analiza fundamentalna a FX

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Blackbox to szerokie określenie. Zasadniczo magiczna skrzynka, do której wkładasz komponenty (przesłanki) i otrzymujesz jakiś rezultat (wniosek). Na FX blackbox to modele i/lub oparte na nich roboty, którym wprowadzasz dane i oczekujesz wyniku. Oczywiście dodatniego :wink:

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Lol ale ciekawe definicje blackboxa XD A skąd Stforex wiesz co robią banki inwestycyjne? Pracowałeś w którymś?

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Mógłbyś podzielić się swoją, mądrzejszą, definicją. Inaczej będziemy musieli wciąż bazować na "Lol ciekawej definicji"

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Wiedzy moim zdaniem nigdy za wiele. Zarówno analiza fundamentalna jak i techniczna to istotne składowe rynków finansowych. AF chyba ciut bardziej istotniejsza jest przy inwestowaniu na rynkach akcyjnych. natomiast AT bardzo przydatna przy rynkach kontraktowych, FOREX. Im więcej wiesz, tym łatwiej będzie ci interpretować określone dane a nie wsłuchiwać sie w to co napiszą "uznani" analitycy. Połączyć to tylko z doświadczeniem (a nie grą na rachunkach demo) i czas zarabiać pieniądze. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Gdyby to wszystko było takie proste. Dla mnie AF jest o tyle istotna, że wiem, które dane omijać szerokim łukiem z dużym zapasem czasowym.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

@Stforex
No więc blackbox jest programem (elementem), którego bebechów nie znamy (nie znamy kodu jeśli mówimy o programie) i teraz co to ma wspólnego z AF? Bo jak dla mnie to określenie w tym wątku nie ma kompletnie sensu. I byłbym wdzięczny gdybyś odpowiedział mi na pytanie z poprzedniego postu, najlepiej powołując się na jakieś źródła ;) Chociaż może lepiej będzie w tym czasie nabić kolejne kilkaset bezsensownych, żeby nie powiedzieć idiotycznych postów.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Hehe, najlepiej żeby insider przyszedł, wszystko opisał i podał link do downloadu jakiegoś BB, najlepiej w MQL4. HEhe wtedy będzie dobre źródło? Pewnie i tak znajdą się ludzie, którzy orzekną, jakie to "bezsensowne żeby nie powiedzieć idiotyczne". Czy znam kogoś czy nie znam i tak nie powiem. Chciałem podsunąć coś dla inteligentniejszej części forum, żeby było chociaż czego się zaczepić. Jeśli nie umiesz domyślić się możliwych związków między mechanizmem BB i modelami AF, to niestety, ja Ci nie mogę pomóc. Zresztą jest to kompletnie nie na ten temat...

Pozdrawiam.

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

leszczu pisze:Chciałbym zapytać Was w jaki sposób podejść do tematu analizy fundamentalnej na FX..
Od czego zacząć i w jaki sposób połączyć te dwa elementy?

Po prawie dwóch latach bezowocnych poszukiwań magicznych techniczny setupów czuję, że nie tędy droga i chyba muszę zrewidować swoje podejście.
Polecam książkę "Wskaźniki ekonomiczne" R.Yamarone. Poza tym polecam nie grać tuż przed, w trakcie i po danych makroekonomicznych dlatego ważne jest żeby mieć kalendarz na boku i doglądać bo często już 15-10 min przed ważnymi danymi zaczynają kręcić :)
Co do strony technicznej...przejrzyj może dział systemy i strategie, wybierz taki który najbardziej tobie odpowiada i po paru ładnych tygodniach/miesiącach testowania i gry na demo jak będziesz na plus spróbuj na real na mikrolotach. Myślę że najlepiej skoncentrować się na jednym- dwóch instrumentach i dobrze je poznać a reszte sobie odpuścić.
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

MaciejWLKP pisze:
leszczu pisze:Chciałbym zapytać Was w jaki sposób podejść do tematu analizy fundamentalnej na FX..
Od czego zacząć i w jaki sposób połączyć te dwa elementy?

Po prawie dwóch latach bezowocnych poszukiwań magicznych techniczny setupów czuję, że nie tędy droga i chyba muszę zrewidować swoje podejście.
Polecam książkę "Wskaźniki ekonomiczne" R.Yamarone. Poza tym polecam nie grać tuż przed, w trakcie i po danych makroekonomicznych dlatego ważne jest żeby mieć kalendarz na boku i doglądać bo często już 15-10 min przed ważnymi danymi zaczynają kręcić :)
Co do strony technicznej...przejrzyj może dział systemy i strategie, wybierz taki który najbardziej tobie odpowiada i po paru ładnych tygodniach/miesiącach testowania i gry na demo jak będziesz na plus spróbuj na real na mikrolotach. Myślę że najlepiej skoncentrować się na jednym- dwóch instrumentach i dobrze je poznać a reszte sobie odpuścić.

Co racja to racja. Ja już się tak przyzwyczaiłem, że z jednego z serwisów codziennie drukuję listę danych makro, wydarzeń, które będą miały miejsce dnia następnego i zawsze noszę aktualną przy sobie. Ja posunąłbym się dalej. Czasami są takie dane, czy wydarzenia do których rynek przygotowuje się nawet kilka godzin wcześniej. :mrgreen:
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Stforex pisze: Czy znam kogoś czy nie znam i tak nie powiem.
Spoko, chyba domyślam się odpowiedzi XD
Stforex pisze:Chciałem podsunąć coś dla inteligentniejszej części forum
Niestety nie każdy może być tak inteligenty jak Ty :D
Stforex pisze:Jeśli nie umiesz domyślić się możliwych związków między mechanizmem BB i modelami AF, to niestety, ja Ci nie mogę pomóc.
No nie dziwię się, bo związek jest taki sam jak związek BB ze słoniem o.O I czemu piszesz o black boxie czyli programie którego kodu nie znamy, zamiast o zwykłym programie? o.O Większość systemów sprzedawanych w necie to blackbox'y i jakoś nie wiem jak można takiego blackboxa użyć do AF. Tym bardziej, że NIE ZNASZ KODU. Więc skąd masz wiedzieć z czego taki blackbox korzysta i jakie dane przetwarza? o.O Bo po tym co piszesz wnioskuję, że z informatyką masz nie za wiele wspólnego :P

Tak BTW zz założył drugie konto? o.O XD

ole

Nieprzeczytany post autor: ole »

Stforex pisze:Chciałem podsunąć coś dla inteligentniejszej części forum
http://www.youtube.com/watch?v=79X3kDAD-ZM
Stforex pisze:Czy znam kogoś czy nie znam i tak nie powiem.
http://www.youtube.com/watch?v=CszjRJNcbOo

ODPOWIEDZ