JAK TO UGRYŹĆ 2 i 3

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
karus123
Stały bywalec
Stały bywalec

JAK TO UGRYŹĆ 2 i 3

Nieprzeczytany post autor: karus123 »

1) Problem dotyczy pewnego modelu zachowania ceny czyli luk. EA gra w obydwóch kierunkach wykorzystując mechanizm zabezpieczania pozycji zleceniami przeciwstawnymi by nie dopuścić do zbyt dużego spadku equity. Na rynku ciągłym wszystko jest ok Problem się pojawia w czasie testowania w momencie gdy rynek otwiera się z luką wtedy z racji tego, że zawsze którychś pozycji buy lub sell jest więcej to mamy gwałtowny skok equity na + lub na -. Oczywiście funkcja ograniczania ryzyka gdy rynek jest zamknięty nie działa dlatego występuje taki efekt. Wymyśliłem sobie taki sposób by to ominąć przynajmniej na testach. EA przed zamknięciem rynku wyrównuje ilość buy i sell i zapisuje tą operację w zmiennych globalnych natomiast po otwarciu rynku przywraca stan przewagi zleceń sell lub buy sprzed zamknięcia ale nie wiem jak to technicznie zapisać.

2) Problem dotyczy gwarancji wykonania komendy. EA ma ustawiany parametr realizacji zysku gdy przekroczy on jakiś zakładany % innymi słowy w momencie gdy equity wzrośnie w stosunku do balance o ten % EA ma zamknąć wszystko i usunąć wszystkie zlecenia oczekujące. Rozumiem, że występują poślizgi cenowe jednak jak to napisać by uzyskać, 100% gwarancję, że EA po podjęciu decyzji zamknie jak najszybciej wszystko i wyczyści oczekujące do zera.

Dodam, że obydwa EA pracują w tym samym czasie na wielu parach czyli obydwa te problemy dotyczą sytuacji gdy mamy wiele zleceń i to na rożnych parach.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Re: JAK TO UGRYŹĆ 2 i 3

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Ad 1)
Moim zdaniem lepiej zamknąć pozycję tuż przed zamknięciem rynku w piątek i otworzyć w niedzielę na otwarciu.

Ad 2)
Najlepiej zamykać po cenie rynkowej i dodatkowo zabezpieczyć pozycję poprzez ciaśniejsze ustawienie SL. W pętli zamykającej oczekujące sprawdzasz parę walutową na jakiej zostały zawarte.

karus123
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: JAK TO UGRYŹĆ 2 i 3

Nieprzeczytany post autor: karus123 »

moje pytanie dotyczyło technicznej strony EA czyli jak powinien wyglądać kod. Zamykanie pozycji nie wchodzi w rachubę bo to rozwala mi cały misterny plan. Muszę mieć w kodzie zapis, który pozwoli mi wyeliminować efekt skoku equity na testach historycznych inaczej tego EA nie przetestuję

ODPOWIEDZ