[crowdfunding] Potrzebuję pomocy przy rozgłoszeniu kampanii

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
aod
Stały bywalec
Stały bywalec

[crowdfunding] Potrzebuję pomocy przy rozgłoszeniu kampanii

Nieprzeczytany post autor: aod »

Czołem,
Nie proszę Was o wpłaty, a najwyżej o podlinkowanie tu i ówdzie mojego projektu:
http://polakpotrafi.pl/projekt/ganima-j ... eracyjnych

Opis:
Język C, stworzony do szybkiej konstrukcji systemu UNIX, dzięki swojej efektywności i przenośności okazał się ogromnym sukcesem, ponieważ po czterdziestu latach wciąż jest jednym z najpopularniejszych języków na świecie.

Jednak moim zdaniem, warto zająć się stworzeniem języka nowoczesnego, który pozostając wydajny i przenośny, zawierał będzie wbudowane konstrukcje stosowane w dziedzinie programowania systemów operacyjnych. Dodatkowo użyteczna byłaby również standardowa biblioteka komponentów pozwalająca na szybkie prototypowanie nowych pomysłów. Jeśli Twoja idea wymaga najpierw zaprogramowania wielu niezbędnych niższych warstw systemu, z taką biblioteką pójdzie Ci znacznie łatwiej, ponieważ będziesz mógł użyć gotowych modułów i skupić się tylko na innowacjach. Przy wygodnej składni języka przejście od pomysłu do działającej i testowalnej implementacji stanie się kwestią tygodni.

Projekt będzie open source i całkowicie niekomercyjny. Zakładam, iż pierwsza faza trwać będzie 6 miesięcy przeznaczonych na doprowadzenie mojej idei do wersji, która będzie w stanie przyciągnąć koderów open source z całego świata. Przykład systemu Linux pokazuje, że taki tryb pracy z pewnością może być efektywny.

Projekt zakłada również utworzenie demonstracyjnego systemu operacyjnego napisanego w całości w języku, który stworzymy. Pierwszą wspieraną platformą będzie x86-64, zatem praktycznie każdy będzie w stanie ocenić wartość języka.

Dlatego proszę Was o wsparcie, abym przez te 6 miesięcy był w stanie utrzymać się przy życiu, mógł zakupić zagraniczne książki i publikacje naukowe dotyczące tematyki systemów operacyjnych i kompilatorów (które po przyswojeniu zawartej w nich wiedzy zobowiązuję się oddać do biblioteki uniwersyteckiej we Wrocławiu), a także na drobne wpłaty (50 zł miesięcznie) aby wspomóc rozwój wrocławskiego Hackerspace, w którym zamierzam realizować projekt.

Dodatkowo, prowadził będę możliwie bogatą dokumentację, którą wydam w postaci książki przy pomocy serwisu lulu.com, a także w formie darmowego e-booka.

Serdecznie dziękuję za zapoznanie się z moją kampanią!

Uwagi techniczne: do zbudowania prototypu kompilatora użyję narzędzi bison, flex oraz llvm, dzięki czemu będę mógł skupić się na semantyce języka. Składnię i semantykę opiszę dostatecznie formalnie, by mogły powstać inne, niezależne implementacje.

Słowa kluczowe projektu to: produktywność, bezpieczeństwo i wydajność.
never fear
I is here

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Re: [crowdfunding] Potrzebuję pomocy przy rozgłoszeniu kampa

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Językiem nowoczesnym i prostym jest np. C#.
Był nawet projekt Microsoftu i system operacyjny w pełni napisany w tym języku.
Nie wiem co chcesz wynaleźć ale jedyne ułatwienie to język obrazkowy lub kompilator "blokowy"
gdzie graficznie będziesz wszystko układał. Nie widzę jako programista byś miał możliwość stworzenia
języka lepszego niż dotychczas obecne na rynku. A przynajmniej nie w 6 miesięcy.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Awatar użytkownika
aod
Stały bywalec
Stały bywalec

C# działa na wirtualnej maszynie, poza tym jego składnia nie ma wsparcia dla pewnych konstrukcji, które mogą okazać się wygodne przy pisaniu OSów.
Oczywiście, w 6 miesięcy tego nie zrobię, w 6 miesięcy chcę tylko język zaprojektować i sprototypować działający kompilator.
never fear
I is here

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Widzę że tłumy walą drzwiami i oknami...
Lepiej byś coś pożytecznego w kickass'ie napisał lub ostatecznie w asmone'ie
Wtedy chętnie coś wrzucę ;)
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Tymek pisze: Nie wiem co chcesz wynaleźć ale jedyne ułatwienie to język obrazkowy lub kompilator "blokowy"
gdzie graficznie będziesz wszystko układał.
Istnieje już coś takiego?

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

leszczu pisze:
Tymek pisze: Nie wiem co chcesz wynaleźć ale jedyne ułatwienie to język obrazkowy lub kompilator "blokowy"
Dawno temu był taki koncept na jednej z uczelni w Polsce ale czy pociągnęli dalej tego nie wiem - było to 15 lat temu.
I także bardzo dawno temu było coś takiego dla dzieci ;) Mogłeś zaprogramować robota - taka gra do nauki.
Na filmach można zobaczyć takie cuda ale w praktyce jeszcze nie widziałem ;)

Co do konceptu w 6 mies, to jesteś powolny. Takie sprawy można zrobić w kilka tygodni.
Raczej wygląda to na ciepłą posadkę ;) I naukę za pieniądze sponsorów.
Najpierw miej wymagana wiedzę z tworzenia kompilatorów, optymalizacji kodu na poziomie assemblerowym,
wiedzę na temat rożnych platform sprzętowych bo procesor to tylko mały fragment. I jak będziesz miał tę wiedzę
to wtedy może będzie można porozmawiać.

Co do C# to się mylisz. To co napisałeś nie jest do końca prawdą ale cóż nauka kosztuje.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Awatar użytkownika
aod
Stały bywalec
Stały bywalec

Concept + proof-of-concept, 6 miesięcy to może być o wiele za mało.

Co do wiedzy na temat OSów i niskopoziomowego programowania różnych platofrm sprzętowych, to robię to od kilkunastu lat i pisałem na 5 różnych architektur, nie tylko CISC. Zgodzę się natomiast, że fajnie byłoby nauczyć się głębiej kompilatorów, aczkolwiek llvm bardzo mi się podoba i od jego użycia zacznę.

No i C#. Jasne, możesz skompilować CIL, o ile napisesz do niego *duży* runtime, i jeśli nie chcesz pisać tego w normalnym, kompilowanym do kodu maszynowego języku, musisz bawić się w pisanie własnego kompilatora w C#, ale z wieloma ograniczeniami. I o ile C# jest ładnym językiem, w którym szybko się pisze, to w dalszym ciągu jest on zaprojektowany z myślą o userlandzie, a więc np. wygodna synchronizacja wątków jest jednopoziomowa, w kernelu zaś musisz troszczyć się o przerwania, SMP, wywłaszczenie jądra, itd. Tego typu problemy chciałbym właśnie rozwiązać nowym językiem.
never fear
I is here

Awatar użytkownika
lolek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lolek »

Czy jest jakiś pomysł albo koncepcja która przekonała by innych że warto się zaangażować w prace nad nowym językiem ?
Obecnie jest wiele języków i mają duży potencjał a jeśli ktoś potrzebuje własny język to tworzy małe środowisko wykorzystujące autorski język skryptowy.
Na przykład podczas tworzenia gier programiści wykorzystują język skryptowy który zarządza światem gry i jest obsługiwany przez silnik gry.
Myślę że potrzeba jest matką wynalazku ale w tym wypadku nie widzę tej potrzeby a widzę wiele wynalazków.

Awatar użytkownika
mikolaj2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mikolaj2 »

leszczu pisze:
Np. LabView, Scratch, itp.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

lolek pisze:Czy jest jakiś pomysł albo koncepcja która przekonała by innych że warto się zaangażować w prace nad nowym językiem ?
Obecnie jest wiele języków i mają duży potencjał a jeśli ktoś potrzebuje własny język to tworzy małe środowisko wykorzystujące autorski język skryptowy.
Na przykład podczas tworzenia gier programiści wykorzystują język skryptowy który zarządza światem gry i jest obsługiwany przez silnik gry.
Myślę że potrzeba jest matką wynalazku ale w tym wypadku nie widzę tej potrzeby a widzę wiele wynalazków.
W sumie.. nikt nie pisze windowsów.. poprawiają linuxy. Możę to były przełom.. np. routery.. albo nawet telefony.. kontra dla androidów. Łamanie monopolów często daje sukces.. tylko pytanie czy jest na tyle duży potencjał intelektualny. Dla mnie nie ma większego celu.. czyli opłącałoby się inwestowac majac jakąś strategie.
Uznajmy, że możemy stworzyć rynek.. xGlass.. xDron itd..
Fiasko leży w samej opłacalności języka.. albo sens.. czyli biznes musiałby żyć ze szkoleń, sprzedaży książek.. bo licencji nikt nie lubi.
C# to klon javy niejako.
Czy jest miejsce na nowy język?
Co dostaniemy w zamian za istnienie tak owego? Trochę eksperyment.. z drugiej strony jeśli autor myśli poważnie, to albo ma strategię albo jej winien szukać, co ułatwiłoby finansowanie.
Zastanawiam się kiedy przeniosą VM do modeli ala CUDA itp.. :D
Z drugiej strony idziemy w cloud.. może są tam jakieś potrzeby, które faktycznie wymagają czegoś lepszego, lekszego?
Może przyszłe systemy będą w tym pisane.. pod procki nanografenowe hehe.. :d

@aod przekonaj mnie.. może być priv.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

ODPOWIEDZ