No ok rozumiem ale zysk zaczyna być od jakiegoś poziomu liczony prawda? Dla nas jest to granica spreadu. nie wiem dalej tego nie rozumiem:-) jeśli powiedzmy cena jest na poziomie 1.000 i powiedzmy ludzie zaczynają kupować czyli pchają ja do góry i powiedzmy zapchneli ja do poziomu 1.010czyli teoretycznie mają 10 pips zysku nie uwzględniając spreadu a to 10 pips ma swoją określoną wartość a jak wiadomo skądś ta wartość trzeba brac:-) chyba ze kluczem jest tu owy spread i powiedzmy jeśli ktoś kupuje i zanim wyjdzie na plus musi powiedzmy przejść kilka pips zanim zacznie on zarabiać i odpala się wtedy reakcja łańcuchowa i tak to się kręci... Tylko ze spread to prowizja brokera.... Jeśli byś mógł nakieruj mnie na jakieś źródła które pomogą mi to zrozumieć tak będzie latwiej:-D
Sent from my GT-P5100 using Tapatalk 4
Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow
Źródeł żadnych nie znam. Spread to nie prowizja brokera (tak jest u brokera MM ale to nie realny rynek i nie ma wpływu na kształtowanie sie ceny). Niestety nie wiem jak Ci to jeszcze inaczej wytłumaczyć, mi sie to wydaje logiczne
.

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
zaccny pisze:No ok rozumiem ale zysk zaczyna być od jakiegoś poziomu liczony prawda? Dla nas jest to granica spreadu. nie wiem dalej tego nie rozumiem:-) jeśli powiedzmy cena jest na poziomie 1.000 i powiedzmy ludzie zaczynają kupować czyli pchają ja do góry i powiedzmy zapchneli ja do poziomu 1.010czyli teoretycznie mają 10 pips zysku nie uwzględniając spreadu a to 10 pips ma swoją określoną wartość a jak wiadomo skądś ta wartość trzeba brac:-) chyba ze kluczem jest tu owy spread i powiedzmy jeśli ktoś kupuje i zanim wyjdzie na plus musi powiedzmy przejść kilka pips zanim zacznie on zarabiać i odpala się wtedy reakcja łańcuchowa i tak to się kręci... Tylko ze spread to prowizja brokera.... Jeśli byś mógł nakieruj mnie na jakieś źródła które pomogą mi to zrozumieć tak będzie latwiej:-D
Spread to różnica między ofertami kupna i sprzedaży. Jak kupujesz po rynku to bierzesz pierwsze zlecenie sprzedaży, a najbliższe zlecenie kupna różni się o spread stąd właśnie jesteś od razu na minus bo sprzedać możesz jedynie o spread niżej.
Analogicznie przy sprzedawaniu. Na FX jedyna różnica to taka, że spread przy kupnie jest "płacony" od razu, przy sprzedaży dopiero przy zamykaniu. Różnica taka, że Stop Loss przy kupnie wejdzie w punkt, przy sprzedaży trzeba postawić go o spread wyżej.
STP, MM wliczają czasami prowizję w spread. Przy STP często jest to ze względu na uwarunkowania podatkowe w niektórych krajach (spread od kosztów można odliczyć, prowizji nie).
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
Aha juz wszystko rozumiem. Czyli po prostu tu cala rolę rozgrywa spread i dzięki niemu rynek może się poruszac;-) nie chce być juz za bardzo dociekliwy ale co się dzieje gdy spread jest równy 0.0? Rzadko ale się zdarza
zaccny pisze:Aha juz wszystko rozumiem. Czyli po prostu tu cala rolę rozgrywa spread i dzięki niemu rynek może się poruszac;-) nie chce być juz za bardzo dociekliwy ale co się dzieje gdy spread jest równy 0.0? Rzadko ale się zdarza
To znaczy, że obecnie oferty kupna są równe ofertą sprzedaży.
A, że broker buduje swoje dane na tych pochodzących z kilku źródeł może zdarzyć się też ujemny, co oznacza, że obecnie u jednego Dostawcy Płynności można kupić poniżej ceny.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
A to ze u jednego dostawcy nie oznacza ze jest równowaga na rynku:-) rozumiem juz wszystko:-) dziękuję za poświęcony mi czas:-)
Ostatnio zacząłem trochę grę innym systemem i stawiam zazwyczaj zlecenia sell limit jednak często pojawia się komuikat, że za mały sl lub tp. Od czego to jest uzależnione?
zaccny - Ja myślę że kluczem do odpowiedzi na Twoje pytanie jest liczba zleceń, a nie zawartych transakcji kupna/sprzedaży. Gdy kupujących i sprzedających jest tyle samo (w sensie kapitału), to wolumen rośnie, lecz cena się nie porusza. Porusza się za to gwałtownie wtedy, gdy zleceń po jednej stronie jest dużo, a po drugiej mało. Tak przynajmniej jest na rynku Futures, więc chyba na Forex jest podobnie.
Dlatego też sensowne dla dużych graczy jest "łapanie stoplossów", ponieważ wtedy pojawia się dużo zleceń przeciwnych, i wtedy oni mogą wejść swoją dużą pozycją bez tworzenia dużego ruchu na wykresie.
Dlatego też sensowne dla dużych graczy jest "łapanie stoplossów", ponieważ wtedy pojawia się dużo zleceń przeciwnych, i wtedy oni mogą wejść swoją dużą pozycją bez tworzenia dużego ruchu na wykresie.
Głównie od brokera. Niektórzy (głównie brokerzy typu Market Maker) ustalają limity dla kont w min. odległościach w których można ustawić zlecenia oczekujące od obecnej ceny rynkowej.jordan pisze:Ostatnio zacząłem trochę grę innym systemem i stawiam zazwyczaj zlecenia sell limit jednak często pojawia się komuikat, że za mały sl lub tp. Od czego to jest uzależnione?
U brokerów STP i ECN taki problem nie będzie występował i ten komunikat wyskoczy Ci tylko w momencie, gdy będziesz niepoprawnie ustawiał SL/TP (ze złej strony w zależności od kierunku pozycji i kursu rynkowego).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Czy da się tak zrobić żeby te wyznaczone pola przesuwały się razem z wykresem ceny (tak jak linia trendu np.)
http://www.evernote.com/shard/s225/sh/7 ... 1688811739
http://www.evernote.com/shard/s225/sh/7 ... 1688811739