Wksaźniki makro mające wpływ na KGHM - praca dyplomowa

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Crack
Uczestnik
Uczestnik

Wksaźniki makro mające wpływ na KGHM - praca dyplomowa

Nieprzeczytany post autor: Crack »

Witam wszystkich serdecznie.

Mam zamiar pisać pracę dyplomową pod tytułem "Analiza wpływu czynników makroekonomicznych na kurs KGHM S.A.".
Do analizy wybrałem: cenę srebra, cenę miedzi, dynamikę PKB Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii, Polski i Chin oraz PMI tych krajów. Analiza będzie obejmować okres od początku notowań spółki, a ceny akcji będą miesięczne. Tutaj pojawią się moja prośba do Was (w zasadzie to trzy), mianowicie:

1) gdzie mogę znaleźć PMI ww. krajów od 1997 roku w interwale miesięcznym (ewentualnie kwartalny)? Szukałem m.in. na stooq.pl, stats.oecd.org, stronach eurostatu, bankier.pl, investing.com i znalazłem dane PMI ale tylko od połowy 2010 roku.
Może Bloomberg albo Reuters? Tylko nie mam pojęcia jak tego szukać.

2) jakie inne wskaźniki mogą mieć wpływ na kurs KGHM? Może zamiast tego PMI wybrać coś innego, z łatwo dostępnymi danymi?

3) czytałem że na KGHM może mieć wpływ para walutowa USD/AUD ale nie mam pojęcia dlaczego. Mógłby ktoś przybliżyć temat?

Bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
psV
Gaduła
Gaduła

Re: Wksaźniki makro mające wpływ na KGHM - praca dyplomowa

Nieprzeczytany post autor: psV »

1) Na http://www.forexpeacearmy.com/forex_news_calendar/ masz od 2006.
3) Wg mnie dlatego, że Australia jest jednym z liderów w wydobyciu miedzi.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Re: Wksaźniki makro mające wpływ na KGHM - praca dyplomowa

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Prócz tego dane makro z Chin potrafią dać kopa w górę lub zepchnąć w dół kurs miedzi. Jeśli okazuje się, że u nich nie halo z danymi dot. PKB to miedź leci. Chińczycy od lat to jeden z największych odbiorców miedzi. Jeśli tam jest kiepsko to i miedź dołuje.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

ODPOWIEDZ