Witam wszystkich.
Czy ktoś mądrzejszy z ekonomii mógłby wyjaśnić mi dlaczego po spadku inflacji, FUNT osłabił się dzisiaj?
Przecież Bank Anglii ma wyznaczony cel inflacyjny na poziomie 2%, a dzsiejsze dane pokazują, że wszystko jest na dobrej drodze do osiągnięcia tego celu. (Dzisiejsza inflacja w skali roku to 2,2%).
Czyli, jeżeli dobrze rozumiem:
1. Cel inflacyjny jest bliski osiągnięciu,
2. Gospodarka Anglii wyraźnie się poprawia,
3. Jezeli tak to mozna podwyzszyc stopy procentowe szybciej niz sie zakladalo?
4. Powoduje to umocnienie GBP w długim terminie.
A więc dlaczego spadek inflacji spowodował deprecjacje brytyjskiej waluty?
Inflacja w Anglii
Re: Inflacja w Anglii
Ekonomia zadziała w dłuższym terminie.
W krótszym - spekulanci.
Funt silnie reaguje na publ. makro - stąd częste formacje V bądź wycinki stopów.
R.
W krótszym - spekulanci.
Funt silnie reaguje na publ. makro - stąd częste formacje V bądź wycinki stopów.
R.
Forexowy absurd. Od kiedy to giełdy mają cokolwiek wspólnego z ekonomią.. ?
Nie licz na to.

Zamieszczane przeze mnie wykresy pokazują jedyne słuszne spojrzenie na rynek i stanowią jednoznaczną rekomendacje. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych jest świetnym pomysłem.
Bo w UK jak i w USA ważny jest popyt wewnętrzny... w naszych chorych czasach oznacza to że brytole kupują mniej więc finansjera uważa że to osłabia gospodarkę... to właśnie jest przyczyną osłabienia GBPNyxa pisze:Witam wszystkich.
A więc dlaczego spadek inflacji spowodował deprecjacje brytyjskiej waluty?
"If music is dying musicians are killing it" - MP
spadek inflacji ->możliwe luzowanie polityki pieniężnej w postaci zmniejszenia oprocentowania za posiadanie waluty ->ucieczka z jednego obszaru do drugiego, np CHF
im mniejsze zapotrzebowanie na walutę to jej wartość spada (słabnie)
chodzi o to by ludzie nie trzymali kasy na depozytach, tylko więcej kupowali pobudzając inflację, jak bank bierze niższe odsetki za kredyt (niskie stopy, słabsza waluta) to pieniądz krąży na rynku i często powoduje inflację
im mniejsze zapotrzebowanie na walutę to jej wartość spada (słabnie)
chodzi o to by ludzie nie trzymali kasy na depozytach, tylko więcej kupowali pobudzając inflację, jak bank bierze niższe odsetki za kredyt (niskie stopy, słabsza waluta) to pieniądz krąży na rynku i często powoduje inflację