1. Czy kiedy otwieramy jakąś pozycję, np. długą na EUR/USD, zakupuję 1 lota czyli 100 000 euro- tu pytanie, czy mój broker na prawdę kupuje 100 000 euro, czy patrząc na kursy walut przeprowadza jedynie "symulację" ?
2. Z tego co zrozumiałem, wielkość dźwigni przypisanej do konta wpływa na to ile danej waluty (jak np. wspomniane 100 000 euro) możemy kupić za daną sumę wpłaconych przez siebie pieniędzy. Jakie więc mogą być zalety mniejszej dźwigni? Słyszałem o mniejszym ryzyku, ale przecież mając większą dźwignię możemy kupować te same ilości waluty podejmując takie samo ryzyko, dobrze rozumuję ?
3. Kiedy gram na demo i zapragnę otworzyć jakąś pozycję, 5 sekund później jest już otwarta po zastanej cenie. Kiedy uznam że chcę ją zamknąć również mija 5 sekund i pozycja jest zamknięta, również po aktualnej cenie- czy tak samo wygląda to na rachunku realnym?
A teraz durne pytania spoza Forexa

4. Szukałem, ale takiej informacji nie znalazłem - czy emitent zobowiązuje się do odkupienia swoich akcji od akcjonariusza na jego życzenie? A jeśli nie, to co sprawia że ceny akcji są tak ściśle powiązane z dochodami emitenta ?
Na razie to tyle, z góry dziękuje

Pozdrawiam