Jakie rady dla początkującego

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
mateusz49
Bywalec
Bywalec

Jakie rady dla początkującego

Nieprzeczytany post autor: mateusz49 »

Witam, bym chciał zacząć grać na giełdzie za prawdziwe pieniądze (nie od razy tylko za jakiś czas), obecnie używam programu gdzie jest tryb demo. Idzie mi jako tako, i dlatego postanowiłem zapytać doświadczanych graczy (was), i tu nasuwają się moje pytania:
Na co należy zwrócić uwagę przy inwestowaniu?
W co najlepiej jest inwestować?
Co jaki czas należy sprawdzać zmiany na rynku?
Czy jak waluta albo jakiś towar spadł dość nisku to należy inwestować czy poczekać aż zacznie rosnąć?
I naradzie chyba tyle by było moich pytań.
Pozdrawiam :D

Snake11
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Jakie rady dla początkującego

Nieprzeczytany post autor: Snake11 »

Mateusz, być może ten artykuł okaże się dla Ciebie pomocny: http://forexopinie.com.pl/index.php/bezpieczenstwo .
A w co najlepiej inwestować? Chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie ;).

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj,

Pytasz o bardzo subiektywne rzeczy. Nikt na pewno nie wskaże Ci w co i kiedy inwestować - to musisz wiedzieć sam, a jeśli tego nie wiesz to znaczy, że nie powinieneś ruszać się poza demo. Skoro idzie Ci na demie "jako tako" (cokolwiek pod tym się kryje) to radzę zacząć od sprecyzowania tego co robisz i sprawdzenia czy, a raczej gdzie, popełniasz jakieś błędy i starać się je korygować. Stwórz własną strategię w oparciu o którą będziesz inwestować, przetestuj ją na wirtualnych środkach i wtedy zacznij myśleć o realnym handlu.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Na co należy zwrócić uwagę przy inwestowaniu?
Na minimalizację ryzyka.
W co najlepiej jest inwestować?
W głupotę innych. Ewentualnie w inne tanie towary...
Co jaki czas należy sprawdzać zmiany na rynku?
To zależy od horyzontu inwestycyjnego. Generalnie przynajmniej raz dziennie by wypadało rzucić okiem.
Czy jak waluta albo jakiś towar spadł dość nisko to należy inwestować czy poczekać aż zacznie rosnąć?
To zależy od wielu czynników. Jeśli np. nagle w USA wybuchnie cały arsenał jądrowy i zostanie tylko dziura w ziemii, a dolar spadnie do 1 eurocenta, to będziesz kupował? Z drugiej strony, jeśli ropa spadnie do 10$ za baryłkę, to zastawię cały majątek i obładuję się longami... Jest też ciemna strona księżyca. Jeśli dostałbyś cynk od Boga, że ropa w którymś momencie przez najbliższe 50 lat osiągnie 200$ za baryłkę, ale też nie wiadomo jak nisko w międzyczasie spadnie, to jak bardzo zlewarowałbyś zakup?
Podręczniki mówią, że masz poczekać, aż pojawią się kupujący - czyt. zacznie rosnąć. Ale dobry poziom odkupu z reguły reaguje gwałtownie i po potwierdzeniu często masz już dużo większe ryzyko.

mateusz49
Bywalec
Bywalec

Dziękuje za pomoc i zainteresowanie. I mam jeszcze takie jedno pytanko: Czy jak w demo zainwestowałem 200 zł i po 2 dniach zarobiłem ponad 100 zł to dobrze? Oczywiście to było na dźwigni 200, i zainwestowałem w EURO/USD.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Będzie dobrze jak do końca roku dalej będziesz grał na tym samym demie ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

mateusz49
Bywalec
Bywalec

Do końca roku to nie, planowałem aby pograć w demo to czerwca 2014 roku, aby doświadczenia nabrać i przy okazji posłuchać rad bardziej doświadczonych inwestorów :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

To moja rada jest taka. Na demie możesz zarabiać tysiące, a nawet miliony jednak to niekoniecznie będzie świadczyło o tym, że będziesz zarabiał na realu. Siedzenie nie wiadomo ile na demie nie rozwiąże problemu. Jak wypracujesz swoją własną strategię/system, który będzie się sprawdzał na demie i poznasz mechanizmy funkcjonujące na FX to możesz przesiadać się na mały realny depozyt i wtedy dopiero zacznie się prawdziwa nauka.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Czy jak w demo zainwestowałem 200 zł i po 2 dniach zarobiłem ponad 100 zł to dobrze?
Bez znaczenia. Na Forex chodzi o to, żebyś po 30 dniach był wyżej niż byłeś 30 dni wcześniej. Potem po 60 dniach, 100 dniach itd. Chodzi o to, żeby wartość oczekiwana Twojego tradingu była dodatnia. Jeśli dziś wygrasz 100, a w poniedziałek stracisz 200, to dziś będzie dobrze, a w poniedziałek bardzo źle. Każdy dzień, to walka i trzymanie strat w ryzach. A jak we wtorek wygrasz 300 to co było? Dobrze, źle, dobrze? :) Polecam badać swoje zwroty co tydzień, co miesiąc, co kwartał i to będzie jakiś wskaźnik. Pierw demo, potem mały depozyt - tak jak pisze Raposo. Nie spiesz się nigdzie. Stracić czy zarobić zawsze zdążysz...

mateusz49
Bywalec
Bywalec

I jeszcze raz dziękuje za rady na pewno z nich skorzystam. Myślałem trochę nad strategią inwestowania i wyszło mi coś takiego:
-Zebrać około 5-10 towarów w które będę inwestować.
-Następnie obserwować je przez parę dni i notować co się dzieje z nimi przez ten okres.
-Potem z tych towarów wybrać tą którą uważany, że zarobimy i zainwestować 1/4 lub 1/5 depozytu.

Czy uważacie, że taka strategia może się sprawdzić? Czy może coś w niej zmienić albo zastosować inną?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ