od jakiegoś czasu bawię się w "programistę" i tworze sobie nieskomplikowane EA. Korzystam ze świetnej stronki (moim zdaniem)- FxDreema. Kreatorek ma wiele ciekawych funkcji i jest fajnym narzędziem dla laika jeśli chodzi o programowanie. Stworzyłem sobie 2 automaty i teraz do rzeczy. Puściłem sobie w testerze MT4 od początku 2013 i przy podanych ustawieniach wynik nie powala ale DD jest poniżej 5 %. Wyniki zachęciły mnie do dalszego testowania tego EA. Przeleciałem cały rok 2011 i 2012 (automat pracuje na 5M). Wynik był też był na plus ale DD już większe. Nie przeraziło mnie to. Pomyślałem że zooptymalizuję sobie moje parametry. I zrobiłem optymalizację w MT4 takich czynników jak TP, SL pod względem DD i max profitu. Zrobiłem to dla okresu 2013. I teraz wyszło mega ładnie tzn DD kolo 40 % ale zysk ok 120 %. Rok 2012 przy tych ustawieniach dał też zarobić, mniej. I teraz najlepsze. Rok 2011 wyczyścił konto... Do setna. Jaki jest sens optymalizacji? mam świadomość że zoptymalizowane parametry są na danym okresie i nie ma gwarancji ze w przyszlosci sprawdza sie. Jak to na rynku Forex.

P.S.
tak sobie myślę ze z tego mechanizmu optymalizacji korzystają ludzie sprzedający komercyjne swoje EA, tzn optymalizuja na np 2 latach wyniki. Potem umieszczają statement z 2 lat- wiadomo wynik jest mega ładny i sprzedaja. Inne osoby kupuja te EA z mysla ze bedzie kosil pipsy a tu niespodzianka....lipa. nie sadzicie ze to tak funcckjonuje?
Zapraszam do dyskusji, moze sie czegos naucze. Główne pytanie z tego wątku to :PO CO ROBIĆ OPTYMALIZACJĘ SKORO NIE MA GWARANCJI ZE TE USTAWIENIA BEDA OK W PRZYSZŁOSCI? a jesli ma to sens, TO JAK ROBIC OPTYMALIZACJE BY TO MIAŁO SENS?