Synchronizacja instrumentów

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
shaut
Bywalec
Bywalec

Synchronizacja instrumentów

Nieprzeczytany post autor: shaut »

Witam
Od pewnego czasu testuję pewną strategię do skalpowania.

Co do wskaźników to trzeba zwracać uwagę na pivoty, poziomy S/R, numery psychologiczne oraz średnie EMA.

Jest jedno ALE, założeniem tej strategii jest synchronizacja walut lub indeksów (zależy na czym gramy) ze sobą przed otwarciem pozycji.
Tutaj zaczyna się mój problem, mianowicie ciężko znaleźć miejsce do otwarcia pozycji, bo jak np. na jednej walucie jest miejsce to na innych jest akurat pivot lub poziom S/R itd.

Dlatego mam do was pytanie, stosujecie też synchronizację walut czy analizujecie tylko jedną parę?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Synchronizacja instrumentów

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Ja analizuję każdy rynek indywidualnie, a to o czym piszesz nazywa się korelacją (a raczej stosunkiem korelacyjnym), nie synchronizacją :).

Korelacje mają to do siebie, że ulegają zmianie i rzadko kiedy przyjmują wartości 1 i (-1) - czyli, że pokrycie zakresu ruchów jest identyczne. Mało tego, spójrz na wykresy dwóch głównych par na wyższym interwale - EURUSD i GBPUSD. Niby korelacja zawsze powinna być silna, a mimo to w ostatnim czasie na kablu można było o wiele lepiej zarobić.

Skoro system bazuje na 'synchronizacji' to może jakiś powód ku temu jest. Sprawdź to, ale takie założenie zawsze będzie eliminować sporo sygnałów - pytanie czy robi to słusznie :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

shaut
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: shaut »

W takim razie poprawiam się- korelacją :wink: . Właśnie tak jak napisałeś eliminuje dużo sygnałów.

Generalnie założenie wygląda tak, że gramy na 6 wykresach (AUDUSD, USDCAD, EURUSD, GBPUSD, USDCHF, EURJPY) i np. chcąc zrobić trade na EURUSD mam wcześniej upewnić się, że cena nie jest blisko punktu pivot lub numeru psychologicznego.

Załóżmy, że jest wystarczająco dużo miejsca, ale niestety nie mogę otworzyć zlecenia, bo cena na innych walutach jest blisko ww. punktów.

I właśnie z tym mam problem, aby trafić na taki moment kiedy na wszystkich walutach jest 'czysto'.
Czy może nie wystarczyłoby uwzględnić korelacji między dwoma parami np. EURUSD i GBPUSD, a może w ogóle innych walut nie brać pod uwagę?.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Nie znam systemu więc sam musisz poeksperymentować ;).

Na PW podeślę Ci artykuł o korelacjach i wskaźnik do ich mierzenia.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ