Wpływ jednaj transakcji na rynek forex

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
edisom
Uczestnik
Uczestnik

Wpływ jednaj transakcji na rynek forex

Nieprzeczytany post autor: edisom »

Jestem ciekaw czy jedna transakcja opiewająca powiedzmy na 1000 lotów ma jakiś odczuwalny wpływ na rynek. W postaci powiedzmy 1 pipsa.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Re: Wpływ jednaj transakcji na rynek forex

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

edisom pisze:Jestem ciekaw czy jedna transakcja opiewająca powiedzmy na 1000 lotów ma jakiś odczuwalny wpływ na rynek. W postaci powiedzmy 1 pipsa.
To zalezy od plynnosci czyli od ilosci kontraktow gotowych kupic/sprzedac w obrebie aktualnej ceny.

Awatar użytkownika
traderany
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: traderany »

edisom pisze:Jestem ciekaw czy jedna transakcja opiewająca powiedzmy na 1000 lotów ma jakiś odczuwalny wpływ na rynek. W postaci powiedzmy 1 pipsa.
Witam,
Oczywiście, że ma.1000 lotów to 100 mln danej waluty. Jeśli bank, fundusz czy trader chce zakupić 1000 lotów, to najczęściej rozbija na mniejsze. Traderzy raczej nie składają pojedynczych zleceń większych niż 100 lotów.

Pozdrawiam,
Andrzej
No excuses. Ever. That’s the rule professional traders live by.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Jak nagle rzucisz takie zlecenie na małopłynny rynek (np. USDPLN) to efekt na pewno będzie, zarówno w postaci zmiany ceny, jak i poślizgu w realizacji zlecenia. Włącz sobie Market Depth jakiegoś brokera ECN i poobserwuj jak kształtuje się wolumen na poszczególnych parach. Oczywiście to nie jest całościowy wolumen z rynku FX ale da Ci pewien podgląd na to jak te wartości się kształtują...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ