Witajcie
Zaczelam grać na forex no i zostawilam otwarta pozycje przz weekend a w niedziele jak otworzyli w nocy rynek to mi wyskoczylo w dol i zamknelo sie na minus -904 zl czy ja mam obowiazek doplacenia tego do konta? Wkoncu wplacilam tyle ile w razie czego moge stracic a nie zeby mi jeszcze na minus sie robilo a teraz Armada mnie straszy ze mam doplacic Pomocy
Wszystko zależy od regulaminu i umowy, które zaakceptowałeś zakładając konto u brokera. "Straszenie" to raczej niewłaściwe słowo, bo skoro naważyło się piwa to trzeba je wypić. Niektórzy brokerzy zaznaczają w regulaminach, że ujemne saldo sami korygują do zera i nie ma problemu. Inni zastrzegają sobie, że każdy debet trzeba uregulować i z tego co mi wiadomo tak też jest w Armadzie (jak i u większości brokerów FX). Skoro założyliśmy rachunek w danej firmie to przystaliśmy na te warunki. Zawsze można zaryzykować i temat przemilczeć. Nie wiem na jakiej zasadzie brokerzy zagraniczni mogą dochodzić spłaty takiego długu jednak obstawiam, że nie będzie to takie łatwe... W przypadku polskich brokerów jest to traktowane jak normalny dług i można dochodzić do jego spłaty przez drogę sądową.
Rada na przyszłość? Nie zostawiać pozycji na weekend lub w znaczący sposób ograniczyć wolumen pozycji. Ryzyko wystąpienia luki weekendowej jest zawsze.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0 - RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Jest to normalna sytuacja.
Jeśli broker nie zaznaczy w umowie że gwarantuje SL i MC to cena może na luce cenowej przeskoczyć te poziomy i zrobi się ujemny depozyt.
Z tego co wiem broker ECN niczego nie gwarantuje. Chyba u MM jest to możliwe, jak zresztą wszystko. W przypadku luki weekendowej SL powinien być zrealizowany po najbliższej możliwej cenie. To jest tak samo zlecenie i musi być druga strona tej transakcji....