Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
krsfire
Uczestnik
Uczestnik

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: krsfire »

Cześć,

Proste pytanie, na które nie mogę znaleźć odp:
Czy spread rzędu 18-20pipsów na parze eurusd jest normalny? Wszędzie czytam o spreadzie 3-5 i zastanawiam się czy zmienić brokera. Czy to może rezultat posiadania konta w pln i w związku z tym spready są liczone inaczej (konto micro)?

pozdrawiam

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

spread rozszerza się podczas publikacji danych, wprawdź czy wtedy nie były jakieś publikowane.

Awatar użytkownika
cytrynek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: cytrynek »

krsfire pisze:Cześć,

Proste pytanie, na które nie mogę znaleźć odp:
Czy spread rzędu 18-20pipsów na parze eurusd jest normalny? Wszędzie czytam o spreadzie 3-5 i zastanawiam się czy zmienić brokera. Czy to może rezultat posiadania konta w pln i w związku z tym spready są liczone inaczej (konto micro)?

pozdrawiam
Jeśli masz platformę z 5-oma cyframi po przecinku to Twój spread wynosi 18-20 punktów co oznacza 1,8-2,0 pipsów ;)
Zamieszczane przeze mnie analizy i opinie są wyłącznie moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią żadnych rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Nawet uwzględniając kwotowania z 5 miejscami po przecinku, spread rzędu 2 pips na EURUSD już nie powinien być normalny... :) 1,5 to max w normalnych warunkach rynkowych moim zdaniem (uwzględniając prowizję).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

krsfire
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: krsfire »

ok, czyli jeżeli słyszę np, że ktoś zaleca ustawianie sl na poziomie 10-15 pipsów to oznacza to u mnie 100-150 punktów (bo jak rozumiem pips w moim przypadku = 10 punktów)?

dzięki za szybkie odpowiedzi

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Prawdopodobnie tak, o ile EURUSD ma kwotowania w postaci '1.23456'.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

kalondar
Bywalec
Bywalec

Jak to jest z tymi SLami

Nieprzeczytany post autor: kalondar »

Zauważyłem (co za odkrycie) że każda para ma swój minimalny SL, poniżej którego nie warto wchodzić, bo ryzyko bardzo się zwiększa, nawet przy prawidłowo określonym kierunku ruchu.

Dla mnie dla EURUSD optymalne jest 15p... bo pewnie słabo jeszcze PA znam.
Ale nie o to pytam....

Czytając szczegółwo dziennik Wuzy, w niektórych postach ludzie często ironicznie wypowiadali się o krótkich SLach.
Często czytało się posty w stylu "Hehe, 7 pipsów SL... też to rpzerabiałem... Życzę powodzenia".
Dlatego pytam się co jest grane...

Czy mit (albo nie) o rzekomym polowaniu brokerów na krótkie SLe jest prawdziwy ?
Czy powinienem raczej nie stosować SLi (tylko mentalne), albo ustawiać szeroko, np: 60p ?
Jestem ciekaw jak grają prawdziwi wyjadacze.... którzy zarabiają.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Polowanie brokerów na SL klientów to zamierzchłe czasy wg mnie i zdarzać się mogą obecnie tylko u brokerów MM lub firm o marnej reputacji. Inni sobie po prostu na to nie pozwolą, tymbardziej jeśli jego klienci grają 0.1 lotem - gra nie warta świeczki.

Ludzie często krytykują pomysły, które są niezgodne z ich wizjami, a to przecież nie oznacza, że tylko z tego powodu są złe.

Wąski SL wymusza precyzyjne punkty wejścia. Są strategie, które właśnie na tym się opierają lub opierają się na niskiej skuteczności i wysokim stosunku R:R (duże TP, małe SL). Jeśli umiesz osiągnąć taki efekt to stosuj krótkie SL i nie patrz na innych. Jeśli nie to kombinuj inaczej. Proste ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Polowania na SL są głównie robione przez większych graczy - fałszywie przyjęło się, że to polowania brokerów (chociaż te nazwijmy po imieniu oszustwa zdarzały się w przeszłości).
W takim polowaniu generalnie chodzi o ruszenie rynkiem tam gdzie są stop lossy - powyżej/poniżej jakiegoś ważnego poziomu oporu/wsparcia - spowodowanie ich zamknięcia i ruch powrotny. Zwykle przy małej płynności rynku.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

HubGab
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: HubGab »

Witam, chciałbym się dowiedzieć co oznacza skrót PB? Często go spotykam gdy czytam w wątkach o Zero line czy BO & FBO.

ODPOWIEDZ